Държавата с кампания: Да върне българите в България!

Зад граница работят нискоквафилициран труд, смята експерт
Обновена: 21 авг 2018 07:00 | 20 авг 2018 22:25, Петя Славова
640

Агенцията за българите в чужбина започна кампания за връщане на сънародниците ни. Може ли с анкети и писма да ги върнем у нас? Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев посочи, че се прави уникална анкета сред българските общности в чужбина.
Още по темата

"Тя е много професионална и ще имаме много интересни резултати. Въпросите са доста разнообразни", каза той и отбеляза, че от 10-11 месеца контактуват чрез писма с българските организации, когато има предложения за работа у нас.

"Българите зад граница работят нискоквафилициран труд или под средния. Работят по 10-12-15 часа, наемите са огромни. Като съберат паричките и си дойдат, един месец са номер 1 по клубовете. Идват тук и са царе един месец, после там бачкат 11 месеца яко", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Харалампиев добави, че сънародниците ни живеят още по-мизерно в чужбина и голяма част от тях спестяват, за да издържат родители, братя и сестри. По думите му българите в чужбина масово са тормозени от носталгията и че не могат да си позволят начина, по който живеят тук.

От Сърбия, Молдова и Македония идват тук от интерес към България. Тези, които се връщат от Западна Европа или САЩ, се връщат от носталгия. Масово се връщат IT, икономисти и финансисти, стана ясно още от думите му в "Денят ON AIR".

Председателят на призова да се насърчи раждаемостта в България, както и помощта към младите семейства. А работодателите да свият разходите, за да подобрят условията за работа и да вдигнат заплатите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


640
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да добавя моля не се връщайте за операций и други скъпо платени медицински услуги в бг. Също така може да си платите и университета (ако имате въобще такъв) и училището...
6
4
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оправете социалната политика и подобрете сигурността при безработица и вдигнете минималната работна заплата най-малко 1500 лв и тогава може и да се върне някой иначе хич не се и надявайте
5
66
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ок - емигрирайте масово. Ама моля не ревете после че майките и бащите ви взимат по 300лв пенсия защото я плащам аз.
4
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вдигнете заплатите, като минимален труд да е равно най-малко 1500 лв.
3
3
 
43
 
! Отговори
Tr преди 5 години
6te se varna na 32 decemvri
2
55
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти нормален ли си? Плащам 3-4К заплати чисто и не мога да си намеря персонал а хората бягат в Англия и Германия да плащат наеми и данъци за да издържат бежанци и пенсионери там.... Не знам какво работиш но в ИТ-то където съм аз това са нормални заплати.
1
5
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С такива робовладелци и никакво заплащане как да стане, хора, заради тях избягахме.