От болницата за родилката: Няма такова нещо скачане!

Раждането на Ренета започнало при стажант, после извикали д-р Пашева
Обновена: 20 авг 2018 16:41 | 20 авг 2018 15:15,
148

От болницата в Сливен, където преди дни издъхна 33-годишна родилка след странни методи на раждане според близките й, отричат обвиненията им.

Ренета Томова почина няколко дни след първото си раждане – на малката Мария. Родителите й разказаха, че преди да издъхне, младата жена споделила, че се чувства като смазана, че всичко я боли, че натискали корема й, защото бебето не искало да излезе.

Според бащата и майката на Ренета е бил приложен методът на раждане "Форцепс". От болницата пък обявиха като причина на смъртта й е белодробна емболия. Официално заключение все още няма, защото аутопсия още не е направена.

Още по темата

Родителите на Ренета са категорични, че става дума за лекарска грешка и ще търсят правата си в съда.

От болницата обаче отричат обвиненията им, съобщи Bulgaria ON AIR.

Днес от лечебното заведение за първи път излязоха с позиция. Директорът д-р Весислав Петров беше категоричен, че върху Ренета не е скачано по време на раждането.

Той обясни, че младата жена е била приета с тежка дихателна недостатъчност и високо кръвно. Заради това е била настанена в реанимация. Раждането й започнало нормално – при специализант.

"След време д-р Татяна Пашева била извикана в отделението, защото раждането не върви, напъните стават неефективни, разказа директорът. Той е категоричен, че когато тя е повикана, вече е било късно за други решения.

Директорът отрича върху корема на Ренета да е скачано.

"Д-р Пашева каза, че не са скачали върху родилката, няма такова нещо "скачане върху родилката", категоричен бе д-р Петров.

Пред болницата в Сливен трети ден продължават протестите на близките и приятелите на починалата млада жена.

"Не със смърт се изражза, не със смърт", изплака почернената майка на Ренета. Тя се обърна към д-р Пашева и я попита дали по същия начин би израждала своята дъщеря.

"Родителите търсят вина, аз ги разбирам – най-тежкото е да загубиш дете. Но не можем веднага да кажем - ето този е виновен, отрежете му главата", отвърна на обвиненията директорът.

Междувременно се появяват информации и за други проблемни раждания при д-р Таня Пашева.

Михаела Йорданова разказа, че при раждането й явно е станал перетонит и перфорация на дебелото черво.

"С извадено дебело черво съм, още се възстановявам", обясни младата майка.

Д-р Пашева отказа да застане пред камерата и пред родителите. Лекарката не е отстранена и продължава да работи.

"Болницата не може да излезе със становище, тъй като до момента не е направена аутопсия на родилката. За нас също е неясно защо е починала тази жена", каза днес директорът.

Аутопсията ще бъде направена в болницата в Стара Загора, следствието и прокуратурата работят по случая, медицинският одит започна своя паралелна проверка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам предвид спукани капиляри по горния кбепач, грешката е моя. Така или иначе с модерни меноди се сбедят тоновете на бебето, ако няма показания за проблем да прилагаш форцепс иби натиск си е чиста проба прибързване. И втория ми син го раждах над 20 часа, което е нормалното родилно влеме, въпреки че докторите точно такива като мен не ги обичат, общо взето все много се бърза!
91
7
 
5
 
! Отговори
Баба Кичка преди 5 години
Големи разбирачи станахте всичките. За толкос пари толкос айдее да влиза следващия, че самолето ме чака на Терминал 1.
90
1
 
17
 
! Отговори
mery преди 5 години
Преди 30 години това "скачане" и форцепса спасиха моя живот и синът ми. При нормално започнало раждане бебето заседна в родовия канал, в полусъзнание чух как лекарите казват "Губим тоновете на детето" . После видях че имам синини, и че са ми проложили Форцепс. Бях благодарна на лекарите, че аз и бебето бяхме живи и здрави. Съжалявам за починалата родилка. Сега при наличието на 3 и 4 D видеозони лекарите са можели да избегнат прилагането на Форцепс.
89
1
 
9
 
! Отговори
до 91 преди 5 години
явно си имам работа с простовата персона във ваше лице номер 91. Акушерка е професията на хора, които израждат деца. Това е .... акушерката изражда...и не само във Фр е така,споделям опит, три деца живички съм си родила все във Франция. Не е най-великото място на света, не съм го твърдяла
88
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИИИПри спукана гума механик не е нужен. Всяка жена може да извади гумата да я залепи и напомпи. После да благодари и плати на механика.
87
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИИИАми да раждат в къщи тогава. И престани с тази Франция. Да не би да е най доброто място на земята?
86
3
 
10
 
! Отговори
ИИИ преди 5 години
до 89 -при нормално раждане на бебе и майка без здраословни проблеми гинеколог не е нужен. Във Франция поне гинекологът идва ако нещо съмни акушерката...недейте да пишете глупости, че едва ли не без доктор не може.
85
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбирам че раждането е сложно нещо . Но не разбирам как може да се приема за нормално :"След време д-р Татяна Пашева била извикана в отделението, защото раждането не върви". Докторите трбва да са винаги там . Колко раждания с усложнения има в даден момент. Не. Истината е че повечето "лекари" не се интересуват от пациентиетите. Кой не е чакал с часове докато те си пият кафетата? Или да сте видели доктор да бърза?
84
9
 
10
 
! Отговори
ИИИ преди 5 години
Форцепс не е отречен метод, все още се прилага. Така родих в елитна клиника във Франция миналия месец. Бебето голямо, но естествео раждане. Схванаха ми се ръцете да напъвам на това магаре, дъхът ми излезе, ама успях с помощта на една акушерка и колежката й, която ме натискаше по корема. Нямах раазкъсвания и ми спестиха секцио така. Това си е обичаен метод при заклещени или големи бебета.
83
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно, а къде е бащата?
82
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ви излъга, че е раждала при стажант?
81
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са тези лигавщини в Бг? Платен избор на екип, планово секцио??? Няма такова нещо по белия свят, нямааааа
80
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как да няма скачане , на моя позната едва не й счупиха ребрата. ................... сте вие, не лекари .Слава богу , има и много читави лекари, и като човеци ,и като специалисти. На са все по- малко.
79
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо жена с тежка дихателна недостатъчност и високо кръвно е оставена да ражда при стажант? Не съм лекар, но не ми звучи като рутинно раджане .... не е ли трябвало да се събере екип от лекари, специалисти на секундата???
78
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тази болница отдавна трябваше да бъде разследвана ,но наистина имат покровителство на високо ниво от местната власт и то не само при сегашното управление тук ,за да бъдеш нормално лекуван трябва да си "техен" човек ,другите :обикновени граждани , пенсионери ,кучета ги яли да се проверят колко смъртни случая имат през последните години и практиката е ,като видят ,че си отиваш да извикат близките ти да те приберат и вече колкото издържиш..безсрамници, не им пука ,защото се чувстваха недосегаеми
77
2
 
8
 
! Отговори
Раждах през 1971г. преди 5 години
В голям град.Изтекоха ми водите по пътя, приеха ме в родилното, 3 дни чаках- нищо.Сложиха ми инжекция и през нощта на 3-ия ден- родих с две акушерки-стажантки- те ме ръководеха кога да напъвам и кога да спра.Без разкъсвания.Чудо.Но за инж. майка ми се обадила на позната. Няма да говоря за другите безхаберия. Трудно се ражда.Раждането е ЧУДО!Желая на всички да вярват, че ТОЧНО ТЯХНОТО ДЕТЕНЦЕ ще бъде най-хубавото, най-здраво, най-обичано! Вярата и мислите правят чудеса.Господ с вас!
76
6
 
1
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
"Родителите на Ренета са категорични, че става дума за лекарска грешка и ще търсят правата си в съда." Какви права ще си търсят? За съжаления съдът няма да им я върне, но поне да ги компенсират парично, ако наистина докторите са виновни.
75
6
 
7
 
! Отговори
Старата школа преди 5 години
Четох няколко дни подред глупости от рода на "скачали върху родилката". Като как си го представяте това? Като през т.н. "бял терор" през 1925 г. ли, в казармите, когато са убити Гео Милев и Й.Хербс ли? При раждане се натиска корема на родилката, по-точно се избутва бебето да заеме поза в родовия канал. Какво скачане, какви глупости! Отделен въпрос е, че не са догледали след раждането дали има някакви проблеми тази родилка. Но факта, че е приет с високо кръвно и дихателна недостатъчност трябва да
74
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" Явно не са платили на тази "д-р" Пашева ... "".................комунистическо племе диво ... когато говоря за плащане нямам предвид "рушвет" както веднага червените селяни си помислихаНасилие, мръсотия и рушвети в главите на червените селяни ... и СССР разбира се.Разберете че няма безплатен обяд най-после, като искате качество за каквото и да е (особено за медицина) - ПЛАЩАТЕ !!!
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 53Явно не са платили на тази "д-р" Пашева...и затова не отишла навреме да помогне на специализанта!