От болницата за родилката: Няма такова нещо скачане!

Раждането на Ренета започнало при стажант, после извикали д-р Пашева
Обновена: 20 авг 2018 16:41 | 20 авг 2018 15:15,
148

От болницата в Сливен, където преди дни издъхна 33-годишна родилка след странни методи на раждане според близките й, отричат обвиненията им.

Ренета Томова почина няколко дни след първото си раждане – на малката Мария. Родителите й разказаха, че преди да издъхне, младата жена споделила, че се чувства като смазана, че всичко я боли, че натискали корема й, защото бебето не искало да излезе.

Според бащата и майката на Ренета е бил приложен методът на раждане "Форцепс". От болницата пък обявиха като причина на смъртта й е белодробна емболия. Официално заключение все още няма, защото аутопсия още не е направена.

Още по темата

Родителите на Ренета са категорични, че става дума за лекарска грешка и ще търсят правата си в съда.

От болницата обаче отричат обвиненията им, съобщи Bulgaria ON AIR.

Днес от лечебното заведение за първи път излязоха с позиция. Директорът д-р Весислав Петров беше категоричен, че върху Ренета не е скачано по време на раждането.

Той обясни, че младата жена е била приета с тежка дихателна недостатъчност и високо кръвно. Заради това е била настанена в реанимация. Раждането й започнало нормално – при специализант.

"След време д-р Татяна Пашева била извикана в отделението, защото раждането не върви, напъните стават неефективни, разказа директорът. Той е категоричен, че когато тя е повикана, вече е било късно за други решения.

Директорът отрича върху корема на Ренета да е скачано.

"Д-р Пашева каза, че не са скачали върху родилката, няма такова нещо "скачане върху родилката", категоричен бе д-р Петров.

Пред болницата в Сливен трети ден продължават протестите на близките и приятелите на починалата млада жена.

"Не със смърт се изражза, не със смърт", изплака почернената майка на Ренета. Тя се обърна към д-р Пашева и я попита дали по същия начин би израждала своята дъщеря.

"Родителите търсят вина, аз ги разбирам – най-тежкото е да загубиш дете. Но не можем веднага да кажем - ето този е виновен, отрежете му главата", отвърна на обвиненията директорът.

Междувременно се появяват информации и за други проблемни раждания при д-р Таня Пашева.

Михаела Йорданова разказа, че при раждането й явно е станал перетонит и перфорация на дебелото черво.

"С извадено дебело черво съм, още се възстановявам", обясни младата майка.

Д-р Пашева отказа да застане пред камерата и пред родителите. Лекарката не е отстранена и продължава да работи.

"Болницата не може да излезе със становище, тъй като до момента не е направена аутопсия на родилката. За нас също е неясно защо е починала тази жена", каза днес директорът.

Аутопсията ще бъде направена в болницата в Стара Загора, следствието и прокуратурата работят по случая, медицинският одит започна своя паралелна проверка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
0
 
! Отговори
преди 5 години
До гатанкаТака ами в съвсременния Свят всички трябва да са безсмъртни!
131
1
 
2
 
! Отговори
Пламен Василев преди 5 години
Ами такае докато е правителството на Бойко Борисов на власт и лекарката ще продължава да си работи в болницата необезпокоявана от никого. Най вероятно има политически чадър върху въпросната лекарка в кавички.. Страм и позор 21 век да умират майки. Едно време хората по нивите са раждали и е нямало такава смъртност.
130
3
 
2
 
! Отговори
гатанка преди 5 години
Всички са за уволнение и съд без компромиси.В съвременния свят да допуснеш такива грешки е немислимо.
129
0
 
5
 
! Отговори
преди 5 години
Прав е този, който коментира,че българинът иска кръв и зрелище, а не справедливост! Вече каквито и факти да се изнесат- лекарите са виновни!Светла да е паметта на момичето и жалко за младия живот, но да се надъхва така обществото за нещо, което още не е разследвано е гнусно.Нека на който му е работа си я свърши, след доказана вина да се предприемат съответните наказания.Сега никой нищо не знае, но всеки напада.И естествено- който най-малко разбира- най- много коментира...
128
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От доста жени съм чувала недобри коментари и отзиви относно д-р Пашева. Тя просто е едновремешен лекар и явно е против новостите. Свикнала е и използва застарелите техники за ***. Не е никак добър лекар. Слава богу като раждах, тя не беше на работа. Благодарна съм на Господ, че ме е отървал от нейните ръце...
127
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това със скачането по корема наистина е метод, който е помагал на жените да родят и се е прилагал в миналия век, когато не е имало технологии и лекарите са били принудени по този начин да избутат плода от родилния канал. Използвало се е при по-големи бебета, които трудно могат да излязат. Лично на моята майка са и скачали по корема през 1997г. и всичко е минало нормално, но сега при многото апаратури и цезаровото сечение, не разбирам защо подхождат до такива първобитни методи все още?
126
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отговор на 133 вместо Lan:Защото не си е платила
125
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до Lanзащо при проблемни тонове, тръгнало раждане, високо кръвно и затруднения в дишането жената е оставена само и единствено на една специализантка ?
124
0
 
17
 
! Отговори
2233 преди 5 години
Много са причините жените да плащат за "избор на екип". Ако не си платила те пускат на специализанти или стажанти да се упражнявят върху нея. Как е възможно да пуснат специализант да асистира на родилка. Специализант няма право да пипне пациент без наставникът му да е до него. Но в България нищо не е, както трябва
123
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гл.у.п.чо казаха ти ще сменят доктора. Толкова ли ти е Q....то.
122
3
 
3
 
! Отговори
До 120 преди 5 години
Айде пак да се хванем за числата, като нямате други доводи...Ще спасиш 15 или ще оставиш 275 без шанс за оздравяване? Т.е. спасяваш 275 човека с цената на 15 или жертваш всичките 300? Това е въпроса, когато оценяваш лекар. Явно вие теглите чертата на всичкити 300. Трябва да имаш малко по-високо IQ, за да ги осъзнаваш тези неща. Всички имаме починали близки в болница, на само интелигентните не скачат на лекари, защото си търсят изкупителна жертва на гнева.
121
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руската тролейджийница е мобилизирана на амбразурата да защитава една от своите типични представителки. А не беше ли *** страната, в която доктор уби с тупаници пациент в Спешния кабинет? И го има сниман на камера в Ютюб.Аре леко с квалификациите, без доктори и тя, и детето щяха да са си заминали още в нощта на раждането.На мене за един разрез 3 см ми дадоха да подпиша информирано съгласие за рисковете при хирургична намеса, и тя трябва да е била наясно какво предприема.
120
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е гати и из.падина то ва не са доктори а касапи. Малко ви е боя на бесилото и то по скоро.
119
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За нас също е неясно защо е починала тази жена", каза днес директорът. ..... това изречение казва всичко. Те са я оставили бе никакво наблюдение . Боже каква безотговорност и некадърност. Погледнете му очите на този "директор". Нулева интелигентност. Трябва да им поставт снимките на входа да знат хората с кого ще си имат работа.
118
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Разбирам, искате доктор, който да ви дава 100% гаранции." Аз като не мога да дам 100% гаранции че мога да направя нещо не се захващам. Ако все пак трябва да го направя информирам човека който е засегнат за рисковете. Когато става въпрос за живота на хора трябва да се направи всичко възможно. Да се информират близките. Да се наблюдава непрекъснато. Моя личен опит е че след операция с пълна упойка никои не ме погледна. Станах с гиприрана ръка и сам си тръгнах.
117
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До LanЧовекът ти говори по принцип.Жената е умряла в последствие . Въпросът е че дори и елементарни неща като консултация не са направили. Въобще не им пука за живота на хората. Да природата е по силна от нас но да оправдаваш по този начин бездействие е престъпно. И резултатът говори са за себе си. И това не е само при смъртни случаи. Колко други вреди са нанесли само господ знае.
116
4
 
6
 
! Отговори
Lan преди 5 години
До Анонимен119,как се транспортира жена с тръгнало раждане и проблемни тонове (да ти преведа - сърцето на детето не работи както трябва, което значи, че то умира, имали са някакви минути да го спасят)?! Не е имало време дори за секцио на място...
115
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбирам, искате доктор, който да ви дава 100% гаранции. Да може да отменя законите на природата заради вас. Да бе, ти си имаш права на гражданин и пациент, откъде накъде ше се съобразяваш с Природата! Какво като си направен от месо!
114
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не може да ви даде гаранция, че ще преживеете операция. Освен Господ, но той е доста високо.
113
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"95% успеваемост заради 1 случай не лишаваш от шанс други 150??" Хей математико !95% успеваемост от решенията на един лекар е ужасно малко. Бих поспорил и отнел моментално правата му защото от 300 пациента ще спася 15. А лекарите не са незаменими . Ще се намери по добър. Може би жертвите ще са по малко ако се лекуват сами.