Живеем в пренаселени домове, а 1,2 млн. жилища – пустеят!

Един от основните проблеми е, че собсвениците не плащат за поддръжка
21 авг 2018 19:30, Петя Славова
164
Живеем в пренаселени домове, а 1,2 млн. жилища – пустеят!
Снимка: архив, Булфото

98% от жилищата у нас са частни, което от една страна е проблем, а от друга страна е възможност. Защото, когато са частни, се нуждаят от обновяване, което е отговорност на техните собственици.

В същото време 1 200 000 жилища у нас са необитавани, а 40 % от населението живее в пренаселени имоти. Това стана ясно по време на семинар в Пловдив на тема "Възможности за адресиране на жилищните нужди на уязвими групи, чрез Национална жилищна стратегия 2018 – 2030", в който участва зам.-министърът на МРРБ Малина Крумова, предаде "Монитор".

По думите й собствеността от една страна е инвестиция, ресурс, който собствениците омаловажават в България, но също така, бидейки актив, се нуждае от постоянна поддръжка. Това е един от основните идентифицирани проблеми в проекта за Национална жилищна стратегия.

Още по темата

Жилищният фонд у нас е доста застаряващ и дори компрометиран поради неправилна поддръжка в последните 20-30 години. "Политиката, която държавата може да прилага в тази посока, е разбира се да създаде механизми, било то финансови или законодателни, които да насърчават собствениците да изпълняват задълженията си по закона", уточни Крумова. По отношение на конкретния проблем със сегрегираните райони в немалко общини у нас проблемите са по-големи. На първо място има неуредени въпроси със собствеността на земята и с правото на тези граждани да бъдат настанени точно там, а сградите са без строителна документация и законово не са въведени в експлоатация.

Една от предложените политики за дейност в Националната жилищна стратегия е въвеждането в експлоатация на необитаваните жилища у нас. Според Малина Крумова трябва да се създадат стимули и механизми, така че гражданите, които притежават необитавани жилища, да бъдат стимулирани, може и чрез по-ниски данъци, да ги предложат на наемния пазар.

Това пък да доведе до отдаването на имота на по-ниска наемна цена. „От една страна имаме 1 200 00 необитавани жилища, а от друга – 40% от населението живее в пренаселени жилища. Това са парадоксални аспекти на жилищната политика. Със сигурност не говорим за отчуждаване, за отнемане на тези жилища, а по-скоро за данъчни и финансови стимули те да бъдат предлагани и да бъдат използвани за това, за което са създадени”, обясни Крумова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
1
 
! Отговори
tsccccc преди 5 години
сега разбрах къде я сърби тази, искала ни имотите ама без пари, наем жълти стотинки, продаване жълти стотинки, това са "демократите", скачахте за тях, ей ви 30г ви ограбват, комунистите поне посягаха на богаташите на банкери и фабриканти, а тия на обикновените хора, а в бояна и банкя няма да ги пипат, нали, гнусна г'ерберастка.
141
0
 
1
 
! Отговори
pitam преди 5 години
защо ли не го дават под наем ***, кой ще се лиши от допълнителен доход, значи има причина да е празен и собственика да не печели от жилището си, затвор за вас ще има пък каквото искате приемайте, нито сте вечни,нито ще останете ненаказани. Чакам отговор защо не иска собственика да печели от празното си жилище. М'аменцето ви с'оросоидско
140
0
 
2
 
! Отговори
Крумова - ковра преди 5 години
И като са празни защо за тях се плаща данък смет, щом никой не изхвърля ***?!
139
1
 
1
 
! Отговори
Домоуправител преди 5 години
Селинджърите вън от моя град!
138
0
 
7
 
! Отговори
Деко преди 5 години
Празни пълни личен избор.
137
2
 
7
 
! Отговори
Яка СОПА преди 5 години
До 138 И що пъ яки данъци .На кво основание Ве мишок .
136
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Като знам какви ще настаняват... По добре да го запаля.
135
1
 
12
 
! Отговори
Рентиер преди 5 години
Моите имоти не стоят празни, за да може и портфейла ми да не е празен.
134
1
 
6
 
! Отговори
До 134 преди 5 години
Ок правят го с цел пари да си удвоят парите. Еми аз ако искам да инвестирам в тези имоти които не се мой аз какво ще спечеля ? Нищо! Ще бъда ограбен! Значи дайте да строим още и още необитавани жилища и да унищожаваме природата. Вместо да ги използваме за живеене на бежанци. На квартира може ама като нямаш грам гардероби , телевизори , легла , дивани за какво да си на квартира там. Слушайте хората не им пука какъв хаус остават зад тях. Те само ги интересуват парите. Жалки същества.
133
0
 
5
 
! Отговори
До Баба ви преди 5 години
И какво като купуват жилища?Правят го с цел инвестиция,а не,за да живеят там.Няма ли търсене от хора,които да живеят,рано или късно балонът ще се спука.Щото няма да ги държат безкрай и ако не те,техните наследници ще продават.
132
1
 
10
 
! Отговори
Кой знае преди 5 години
Кой знае какви плъхове и мишки има в тези дупки. Не разбирам защо строите жилища в които никой не живее. Само вземат място и събират прах , мухал , влага и както казах по горе плъхове оуууу и *** също. Пайжини , паяци , мухи и кой е перфектен да живее там ? Ние българите с 500лв как да си купим жилище? Кредит? Съжалявам ама не искам да се заробвам за едно жилище искам да съм свободен в моя стар дом при мама и тате те ще ми го препишат на мен защото съм баровец.
131
1
 
18
 
! Отговори
Този семинар преди 5 години
е организиран от организацията РОМАКТ (активна група, съставена от ромски медиатори и ангажирани хора, на които ромите имат доверие) действаща в България и Румъния и министерството на регионалното развитие и благоустройството. Накъсо казано: дайте си жилищата на ромите, като не живеете в тях. Ама че жилищата били чужда частна собственост - това кога е спирало въпросния "социално уязвим" етнос? Спете още, ще ви измъкнат и земата под краката ви.
130
2
 
10
 
! Отговори
Baba vi...... преди 5 години
Чета чета и ума ми не побира колко *** хора има??????? Щяли да паднат цените, щял да се спука балона,щяло на майка им. ........ да се вмирише! Не знаете ли колко хора изкарват много пари? Не знаете ли колко са навън? И при положение че в Пловдив се строят 2000 жилища за около 2 години как няма да се купува? Тези хора какво да си правят парите? Да се обезценят ли? Купуват и влагат, а че са празни ги боли дедовия
129
7
 
3
 
! Отговори
Купувач преди 5 години
До 131. Ами не, това си е моя трактовка на закона. Едва ли данъчните ще тръгнат да търсят някого, но за мен е логично, когато едно лице закупува имот, който няма да се ползва като жилищен, когато го декларира пред общината да го обяви като такъв ползван със стопанска цел. Така НАП биха могли да проверяват, дали имотът след това се отдава под наем или се крият приходи. Освен това би трябвало да ги обложат с по-големи местни данъци и такси. Но това си е мое разбиране. :)
128
2
 
20
 
! Отговори
Питане преди 5 години
Вдигнете още данъците и ще продам всичко и с парите ще си купя имоти в Гърция. Там данъците са засега по-високи от тук, но сезонът е минимум 6 месеца. И после ще ревете по ТВ, че капиталите изтичали от държавата - ами ще изтичат като няма сигурност, как няма да изтичат. Не се начекнахте - всеки ден нови условия поставяте пред инвеститорите. Или искате да платим "безплатното" саниране?
127
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КупувачИскаш да кажеш, че ако се декларира, че имотът е построен с цел инвестиция, ще се плащат по-големи данъци?Не съм наясно с тези неща. Мислех, че след като строиш или купуваш жилище, то си е жилище, а не нещо друго. Но от гледна точка на данъчните може и да не е така,не знам.
126
4
 
4
 
! Отговори
Купувач преди 5 години
До 129. Аз никъде не виждам опити за изземване на частна собственост от държавата, а виждам нарушение на ЗМДТ, защото жилище, което е закупено да стои празно е закупено с инвестиционна цел, а не с цел живеене в него, както са го декларирали хиляди собственици тарикати и си спестяват данъци от това им действие. Припомням даже, че до 2011, дори беше възможно същите нагли собственици да си декларират всяко отделно жилище като единствено жилищно и да плащат 50 % по-малко за всеки апартамент !
125
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе е това, че има повече от 1 жилище, а не е работа на някой държавен чиновник да ти определя колко жилища ще имаш и какво да правиш с тях. Това е проблемът! Държавата се опитва да експроприира собствеността върху жилищата, т.е. да се разпорежда с частна собственост, което си е нарушение на Конституцията! А в същото време в малките градове и села е пълно с необитаеми жилища, а вече и в областните центрове е същото! Просто няма работа и хората търсят по-добре платена работа.
124
2
 
6
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КАК СЕ ПРАВИ БИЗНЕС ЛИ - КАКТО НЕ ПЛАЩАТЕ ОНОВА КОЕТО ВИ ИСКАТ, А АКО НЕ ИСКАТ ТОВА КОЕТО ПРЕДЛАГАТЕ ...КОЙ ОТ КЪДЕ Е И КРАЙ
123
2
 
5
 
! Отговори
extremist преди 5 години
НАЕМАМ ПРАЗНИ ЖИЛИЩА. 50ЛВ НА МЕСЕЦ