Живеем в пренаселени домове, а 1,2 млн. жилища – пустеят!

Един от основните проблеми е, че собсвениците не плащат за поддръжка
21 авг 2018 19:30, Петя Славова
164
Живеем в пренаселени домове, а 1,2 млн. жилища – пустеят!
Снимка: архив, Булфото

98% от жилищата у нас са частни, което от една страна е проблем, а от друга страна е възможност. Защото, когато са частни, се нуждаят от обновяване, което е отговорност на техните собственици.

В същото време 1 200 000 жилища у нас са необитавани, а 40 % от населението живее в пренаселени имоти. Това стана ясно по време на семинар в Пловдив на тема "Възможности за адресиране на жилищните нужди на уязвими групи, чрез Национална жилищна стратегия 2018 – 2030", в който участва зам.-министърът на МРРБ Малина Крумова, предаде "Монитор".

По думите й собствеността от една страна е инвестиция, ресурс, който собствениците омаловажават в България, но също така, бидейки актив, се нуждае от постоянна поддръжка. Това е един от основните идентифицирани проблеми в проекта за Национална жилищна стратегия.

Още по темата

Жилищният фонд у нас е доста застаряващ и дори компрометиран поради неправилна поддръжка в последните 20-30 години. "Политиката, която държавата може да прилага в тази посока, е разбира се да създаде механизми, било то финансови или законодателни, които да насърчават собствениците да изпълняват задълженията си по закона", уточни Крумова. По отношение на конкретния проблем със сегрегираните райони в немалко общини у нас проблемите са по-големи. На първо място има неуредени въпроси със собствеността на земята и с правото на тези граждани да бъдат настанени точно там, а сградите са без строителна документация и законово не са въведени в експлоатация.

Една от предложените политики за дейност в Националната жилищна стратегия е въвеждането в експлоатация на необитаваните жилища у нас. Според Малина Крумова трябва да се създадат стимули и механизми, така че гражданите, които притежават необитавани жилища, да бъдат стимулирани, може и чрез по-ниски данъци, да ги предложат на наемния пазар.

Това пък да доведе до отдаването на имота на по-ниска наемна цена. „От една страна имаме 1 200 00 необитавани жилища, а от друга – 40% от населението живее в пренаселени жилища. Това са парадоксални аспекти на жилищната политика. Със сигурност не говорим за отчуждаване, за отнемане на тези жилища, а по-скоро за данъчни и финансови стимули те да бъдат предлагани и да бъдат използвани за това, за което са създадени”, обясни Крумова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е да си софияец , па живей на 5 квадрата..
81
1
 
13
 
! Отговори
Rost преди 5 години
Прави са ама поне 70 % са ипотеки та са проблем за банката собственик
80
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЖИВЕЕМ ПРЕНАСЕЛЕНИ А БЛУМБЪРГ СЕ ШИРИ В ИМОТИ В НЮ ЙОРК!
79
7
 
32
 
! Отговори
Деси преди 5 години
Нещастниците пак се огледаха в чуждата купичка! Тия, дето живеят вкупом и правят статистиката им са, от една страна ромите от махалите, от друга мамини хрантутници, дето не им се отлита от гнездото на по 40 г. И много по-рядко, наистина крайно бедни хора. Не се усещат, че пак ходят по ръба на бръснача.
78
48
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След втори имот всичко останало да се конфискува от държавата и да се даде на символичен наем на социално слаби и възрастни хора!!ТОЧКА!
77
42
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Конфискация на имотите!!!само това ще оправи нещата.мачкай това просто племе, Бойко, мачкай гнидите.
76
30
 
9
 
! Отговори
qwerty преди 5 години
Решението е много просто, ако не живееш ти в жилището - 5 пъти по - висок данък. Като искаш да инвестираш в недвижимо имущество, даваш под наем, ако път не ти излиза сметката значи има нещо объркано в пазара. С други думи цената не отговаря на търсенето и трябва да се намали.
75
5
 
15
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...ei tapanari prosti , ne zakachaite sobstvenostta na horata ,che da ne vi se podpali chergata !!! Statistiki tragnali da praviat za neshto deto ne e tiahno ?!?? Dali shte go sruri ,prodade ili otdade pod name e rabota samo I edinstveno na sobstvenika a ne vasha iasno li e ??!!!
74
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората, живеещи постоянно в София и адресна регистрация там сега са столичани и не се различават от никой роден там. Възпитанието и интелекта не се определят от месторождение и хората не са виновни че само в София има прилични заплати , с които може да си купиш нещо
73
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7380% от живущите в момента в София са ДИВИ провинциалисти като теб!!!И живеят по 10човека на 100м2 като виетнамците през соца.
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 73За това ли "софиянци" са по-родните места и София диша! Вземи си оправи изкривената паралелна вселена, че яко бягаш от реалността и истината
71
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички хора които живеят в София в момента не са селяни а столичани. Селяните живеят в селата
70
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
излишните жилища да се национализират и да се раздадат на бедните роми.или да се подпомогнат сами да си ги завземат.
69
6
 
21
 
! Отговори
РОФЛ преди 5 години
При етаж от къща с гараж, градина в усторен град покрай Милано с влак метро, автобус на по 200-500 метра от мен за 50к евро, сега трябва да си купя тук двустайка панел за тия пари ли или какво?
68
2
 
25
 
! Отговори
БАНАЛНО....... преди 5 години
В нашата кооперация,20 - 30% от апартаментите са дадени под наем.Собствениците са в чужбина и НЕ ИСКАТ да плащат поддръжка, а наемателите НЕ ИСКАТ да плащат за стълбище и асансьор.
67
5
 
37
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Пустеят защото никой не си регистрира наемателите.
66
1
 
30
 
! Отговори
хаха преди 5 години
аз още чакам да ми натрупат лихвоточките за соцпанелка.
65
46
 
5
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Решение-необитаемото жилище и необработваемата земя с 10пъти по-висок данък ...хем ще влязат малко пари в държавата ,хем ще се раздвижи пазара
64
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е кадърен има жилище, две, три...Койно е некадърен, реве, че си няма нищо. Е, аз какво да направя? И да им наливам акъл, няма да покълне. "Проклет да е онзи, който полива пустинята!"
63
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На добра цена ще им продам на тези два апартамента. Да си имат. Даром обаче няма да ги дам.