Родилката в Плевен си отишла заради пропуск при преглед

МЗ направи проверка, откри нарушения по случая
18
Родилката в Плевен си отишла заради пропуск при преглед
Снимка: архив, БулФото

Има нарушения в университетската болница в Плевен по случая с починалата в края на миналия месец родилка, според здравното министерство.

Проверка откри пропуск в диагностично-лечебния процес на 38-годишната Маргарита, която почина по време на планирано секцио. За бебето тогава бе съобщено, че е в кома заради задушаване.

От МЗ посочват, че ще бъде образувано административно-наказателно производство по случая, а документацията е предадена на Районната прокуратура в Плевен.

Още по темата

Преди секциото е проведена предоперативна анестезиологична консултация, но не е извършен преглед и няма записани данни за състоянието на устната кухина и подвижността на шийния отдел на гръбначния стълб на пациентката.

На по-късен етап това не е позволило да се направи оценка на риска от извършване на ендотрахеална интубация - манипулация, при която се въвежда тръба в трахеята с цел изкуствено обдишване или осигуряването на проходими дихателни пътища.

На 26.07. в 9.00 ч. е започнала оперативната интервенция. Направени са няколко опита за ендотрахеална интубация, която не се е осъществила поради анатомични особености на устната кухина. Екипът е пристъпил към ръчно обдишване.

В периода на обдишване е установено повишено съпротивление на дихателните пътища, тежък бронхоспазъм и хипотония. Вследствие при родилката настъпва остра хипоксия, довела до пренатално страдание за плода.

Реанимационните мероприятия са продължили в пълен обем до 14.00 ч. Това е и часът на обявяване на леталния изход.

Изпълнителна агенция "Медицински одит" е отправила препоръка към УМБАЛ - Плевен в срок до 30.09.2018 г. да бъде разработена и приложена писмена процедура за оценка на риска при осъществяване на ендотрахеална интубация.

 


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Потърпевш преди 4 месеца
От Бърза помощ в Плевен не разпознаха инфаркта на майка ми и тя умря сутринта! Некадърни са!
15
2
 
2
 
! Отговори
Пепино преди 4 месеца
Здр те за пореден път некадърнос на тези лекари в плевен минахме и ние прес тази болница в спешния център и нени обърнаха внимание там са отвратителни
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В България секциото масово се прави с пълна упойка, защото анестезиологът не може да постави епидорална или спинална. Развиват теории, че е много опасна тази упойка, което не е вярно, прилага се от около 100 години, вече масово по света и е много щадяща.И ако бяха го направили така днес щеше да е различно.
13
1
 
10
 
! Отговори
Jill452 преди 5 месеца
Да ти се не знае парадоксалната държава! Лекарите сърдити , че нямат пари, средства и нормална среда за работа. Изкарват си го на пациентите , защото знаят , че не могат да им направят нищо и са зависими от тях. За това ПОВЕЧЕТО си претупват работата. Има и добри лекари, но са малко за съжаление. Да се хванат всички дружно и пред министерството на стачка за да се оправят нещата на някъде. Или като попадне някой министър в държавна болница да го лекуват с клизми.
12
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С тези мизерни заплати принудиха лекари и сестри да напуснат България. В момента няма кадърни лекари. Останаха само някакви бели престилки. За 500-600 лева кой знаещ и можещ човек ще стои на такава отговорна длъжност?! Така че берете плодовете на решенията си за последните 30 години!
11
2
 
24
 
! Отговори
(-_-) преди 5 месеца
Некадърници. Жената разбираш ли имала анатомични особености.. Тяхна работа е да установят всички особености, точно поради евентуални усложнения..
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Докторите са били синове или дъщери на бивши служители от ОБО! Абре от милиционерски корен доктор не става!
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Преди около 10 години оперираха на сина ми сливиците. Преди това бяхме при лекаря на консултация, талон от jp-то и операция при същия лекар. Нито един от тези доктори не даде указание за алергични тестове. Синът ми нямаше проблеми, но имаше две деца, които имаха сериозни проблеми с упойката.
8
1
 
18
 
! Отговори
Безочие преди 5 месеца
.....Изпълнителна агенция "Медицински одит" е отправила препоръка към УМБАЛ - Плевен в
срок до 30.09.2018 г. да бъде разработена и приложена писмена процедура
за оценка на риска при осъществяване на ендотрахеална интубация... НЯМА ТАКАВА ПАРОДИЯ, все едно е умряла муха.
7
0
 
18
 
! Отговори
lelka преди 5 месеца
Абе едва ли прегледът е бил виновен за смъртта на тая жена. Ако е имала проблеми с устата или шията, то това трябва да е било от години. И ако това не е погледнато какъв преглед въобще е имало. Какви доктори са били анестезиолзите, колко годин стаж имат. Ако са били някои новаци, то е ясно. Иначе опитен доктор да не може да се ориентира каква е шията и устата на пациента нещо не ми се вярва.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 1

В замяна те ще ни връщат "лекарите,инженерите и академиците" на Меркел.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ганя, не Таня...
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Таня го цака работодателя с вноски на минималната, и в повечето от случаите Таня няма друг избор....
3
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ганя цака държавата като плаща вноски на минималната, после държавата цака Ганя с кофти лекари. Ганя реве. Га йеди кифтетата, Ганя, що ни рива, а?
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 1
Голями лекари въдим с това наше велико образувание! Не за друго ги разхождат по материала на запад преди да бъдат назначени!
1
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нека обучаваме още лекари с наши средства за да захранваме западна Европа и САЩ с лекари.