Проект на МТСП смути бизнеса: Квоти за наемане на хора с увреждания!

Васил Велев пред Bulgaria ON AIR: Трябва насърчаване, а не задължаване!
22 авг 2018 10:45, Петя Славова
144

Въвежда се квотен принцип при назначаване на хора с трайни увреждания, според който работодатели с 20 до 49 работници назначават поне един човек с увреждане, с 50 до 99 - двама, със 100 и над 100 - четири процента от средносписъчния им състав.

Ако не се изпълнят тези квоти, работодателят внася всеки месец във фонда към Агенция за хората с увреждания такса в размер от 80 на сто от минималната заплата за всеки неназначен човек с увреждане.

Това предизвика гласове на недоволство сред представители на бизнеса.

Темата в "България сутрин" коментираха Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България и Васил Долапчиев от Съюза на слепите в България.

"Ние участваме активно в подготовката на закона, макар че не се работи в нормална среда. Не се работи достатъчно професионално, ние сме дали експертно становище от 6 страници, малка част от него засяга тази тема, а има публичен натиск", заяви Васил Велев пред  Bulgaria ON AIR и уточни, че от Асоциацията са против запазване на ролята на ТЕЛК, като намират, че тя носи публични разходи при незадоволителни резултати.

Васил Долапчиев изрази задоволство, че проблемът влиза във фокуса на общественото внимание и подчерта, че това е европейска практика и дори в Европа процентите са чувствително по-високи.

"Мисля, че трябва да запазим добър тон, на старта сме на силен дебат, трябва да намерим златното сечение по темата", призова Долапчиев.

Той очерта няколко спорни момента по приемането на закона в лицето на работодателя, който не е убеден във възможностите на хората с увреждания и дефицита в системата на подготовка на тези хора.

Долапчиев акцентира, че заедно трябва да визираме проблемите, да предложим решенията и да извървим съвместно пътя.

Според Васил Велев трябва да се върви по линия на насърчаване на работодателите да наемат хора с увреждания, а не по линия на задължаване и санкциониране.

"При един многохиляден колектив 4%, както бе предложено, съпроводено със санкции не е начин за решаване на проблема. Процентът се определя от министъра на труда и министъра на здравеопазването.

"Работодателите нямат нужда от остен, а от подкрепа за работните места, които трябва да бъдат оборудвани по специфичен начин и от финансова подкрепа, за да се използва максимално работоспособността на хората с увреждания", категоричен бе Велев.

По думите на Васил Долапчиев първо трябва да извървим пътя на взаимно опознаване, а после трябва да преодолеем годините наслагвани стереотипи.

"Трябва да повишим доверието сред хората с увреждания. Хората с увреждания трябва също да предложат качествена работна ръка. Това е дълга подготовка, работодателят не е социална служба. Но работодателите не трябва да гледат на хората с увреждания като бреме, а трябва да поемат своята корпоративна социална отговорност, трябва да поемат своята функция, чиято част е и квотният принцип", обобщи Долапчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
IT - тата българския бизнес ги ползваше за пране на пари докато не дойдоха други фирми.Навсякъде е протекторат некадърие и подкупи.
135
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
горе ръцете от ...ливия български бизнес!
134
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колеги, има много и различни телкови заболявания. Не са само слепи, глухи и сакати. Още веднъж ще повторя, че диабетиците могат да вършат практически всичко без нощен труд. Изключенията се броят на пръсти. Така че не всеки телкаджия е проблемен от гледна точка на работодателя. Важното е за какво е телка.
133
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И по един *** на 20 човека да въведат.
132
1
 
6
 
! Отговори
прост служител преди 5 години
Частниците не искат , защото ако се наложи да махат хора познайте от къде ,пък и хората сами ще се махат като вземат да ги товарят с още работа, а най-тежко ще е за държавата да назначи такива хора , защото ще трябва да наруши поколенческата си политика от рода полицай е моят татко такъв ще съм и аз.
131
1
 
7
 
! Отговори
прост служител преди 5 години
Според мен хората са работещи и скатаващи , а не инвалиди и здрави. В скромния си трудов стаж от 18 години из частни фирми стигнах до следния извод. 20 процента роднини , 25 процента приятели на роднините,10 процента постоянно в отпуск,болнични,неплатена,10 процента информатори и доносници,останалите работят.В държавните структури , т.е тези дето държавата им плаща заплатите работещите са сведени до около 15 процента.
130
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
българския бизнес плаче за една голяма тояга.
129
3
 
2
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 127Прави разлика между обида и констатирано доказателство! Просто е! Не се иска много мозък. Лицемерие - когато се опитваш да скриеш неискреност и злонамереност под маската на добросърдечност. След като не искаш инвалидите да се поставят под общ знаменател, ти защо поставяш всички работодатели под общ знаменател? И къде видя обида в констатацията ми на ясно изразен факт от теб?
128
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88 126Гледай си фирмата! Ако не си съгласен с министерските решения, отнеси се по каналния ред към когото трябва! А не да обиждаш хората в сайта.Колкото и да ни унижаваш, проблемите ти няма да се решат с храчене тук.
127
3
 
8
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 124Какви дългове ти опрощава държавата бе?Опрощава на тези които са близко до властта, на нормалните които са започнали от 0 им взимат почти всичко (и жилището могат да ти вземат дори). Така, че тия заучени лафове само на конгреса на БКП или на Герб може да си ги рецитираш. Отиди да си говориш с други като теб, които не се е сблъсквали по цял ден с държавния башибозук и които си въобразяват, че знаят нещо без да са чели Кодекса на Труда и да са прочели абсурдите в законодателството ни!
126
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88 120Можеш ли да напишеш 1 пост без обидни квалификации? Къде се намираш? У вас ли?
125
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧовекСега покрай срива в ТР и другаде, Гела се покри. Заличиха му задълженията. Кой знае на колко като него им "опростиха" задълженията.
124
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88 119Обидите ги сипеш ти! Погледни какви обръщения използваш! Върни се назад и си прочети постовете! Даже *** е цензурирал думите ти.До 1 сте на държавна хранилка, държавата ви подпира и пак след време фалирате. Държавата не ви санкционира за нито 1 нарушение, което вършите ежедневно. Милиони дългове ви опрощава. Храненици сте. Всичко при вас(частниците) е същото както при комунизма. За вас- комунизъм, за работещите- робовладелски строй.
123
3
 
5
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До ЧовекНай забавното е, че почти всеки истински работодател, никога не е имал нищо общо с тези индивиди или пишман организациите им и им се чудят след всяка глупост - от къде ги изсират тия простотии! Тези бивши БКП-ци нямат нищо общо с реалния бизнес. И техните изказвания изнервят една и без това сложна и трудно балансирана система. Просто трябва да им се забрани да се изказват и това е! Те нямат членове на организациите си освен подобни на тях диваци издигнали се по партийна линия!
122
2
 
5
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 115Да това е сериозен проблем със законите.А това за инвалидите - не знам къде работите, но има много фирми в които инвалиди работят - като спомагателни работници или в офиси и където условията го позволяват. И сега има квоти за инвалиди, но няма как да се направи за всички фирми. Има места на които е противопоказно за инвалиди. И така се появяват едни абсурдни казуси които само пречат. Затова като се пише закона да се помисли за всички опции, а не на общ принцип.
121
0
 
11
 
! Отговори
Човек преди 5 години
Този г-н Велев, няма ли да спре да говори срещу хората? Все някои му е виновен. Не работи достатъчно. Взима повече отколкото дава! Той явно във всичките си изказвания говори за себе си? Моля ви спрете да давате думата на Велев, Каролев, Домусчиев и т.н.т а извинете Домусчиев потъна след далаверата със закона за морският флот
120
3
 
4
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 118Хайде пак с дискриминацията?Е какво, не може ли човек да е ходил на бригада и да е събрал пари които вместо да вложи в 20 годишно БМВ да е вложил в машина с която да е започнал? Или не може да е достатъчно кадърен и да е почнал на частно и полека лека да се е разширил, или да е теглил кредит? Не, щом има фирма, то той задължително е грабил от държавата или от работниците си. Няма друг вариант нали? Лицемерен ***!
119
4
 
7
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 116Хайде да не се обиждаме, става ли? Няма как да съм БКП поради простата причина, че съм набор 1988. Аз нямам и никога не съм имал нещо общо с комунизъм и комунисти! И освен това, аз не искам нищо от държава освен да спре да се пречка и да ни остави да си вършим работата. Защото законите ни се пишат от хора с 0 дни трудов стаж и такива които са виждали производство само на картинки.
118
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 104Не е въпросът, че имаш пари. Въпросът е КАК СИ СПЕЧЕЛИЛ ТИЯ ПАРИ? С ограбване труда на работниците ти. И с пари от държавата.
117
1
 
6
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 113Проблема ни не е с инвалидите, даже мислим повече за тях от теб, защото знаем, че си има причина да са инвалиди и, че няма как навсякъде да работят инвалиди. Затова като се пише един закон трябва да се мисли - да важи примерно само за лека промишленост и услуги. Където наистина може да се намери работа за тези хора без да се застрашава здравето и живота им. Хайде покажи ми къде е дискриминацията и омразата в това?