Проект на МТСП смути бизнеса: Квоти за наемане на хора с увреждания!

Васил Велев пред Bulgaria ON AIR: Трябва насърчаване, а не задължаване!
22 авг 2018 10:45, Петя Славова
144

Въвежда се квотен принцип при назначаване на хора с трайни увреждания, според който работодатели с 20 до 49 работници назначават поне един човек с увреждане, с 50 до 99 - двама, със 100 и над 100 - четири процента от средносписъчния им състав.

Ако не се изпълнят тези квоти, работодателят внася всеки месец във фонда към Агенция за хората с увреждания такса в размер от 80 на сто от минималната заплата за всеки неназначен човек с увреждане.

Това предизвика гласове на недоволство сред представители на бизнеса.

Темата в "България сутрин" коментираха Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България и Васил Долапчиев от Съюза на слепите в България.

"Ние участваме активно в подготовката на закона, макар че не се работи в нормална среда. Не се работи достатъчно професионално, ние сме дали експертно становище от 6 страници, малка част от него засяга тази тема, а има публичен натиск", заяви Васил Велев пред  Bulgaria ON AIR и уточни, че от Асоциацията са против запазване на ролята на ТЕЛК, като намират, че тя носи публични разходи при незадоволителни резултати.

Васил Долапчиев изрази задоволство, че проблемът влиза във фокуса на общественото внимание и подчерта, че това е европейска практика и дори в Европа процентите са чувствително по-високи.

"Мисля, че трябва да запазим добър тон, на старта сме на силен дебат, трябва да намерим златното сечение по темата", призова Долапчиев.

Той очерта няколко спорни момента по приемането на закона в лицето на работодателя, който не е убеден във възможностите на хората с увреждания и дефицита в системата на подготовка на тези хора.

Долапчиев акцентира, че заедно трябва да визираме проблемите, да предложим решенията и да извървим съвместно пътя.

Според Васил Велев трябва да се върви по линия на насърчаване на работодателите да наемат хора с увреждания, а не по линия на задължаване и санкциониране.

"При един многохиляден колектив 4%, както бе предложено, съпроводено със санкции не е начин за решаване на проблема. Процентът се определя от министъра на труда и министъра на здравеопазването.

"Работодателите нямат нужда от остен, а от подкрепа за работните места, които трябва да бъдат оборудвани по специфичен начин и от финансова подкрепа, за да се използва максимално работоспособността на хората с увреждания", категоричен бе Велев.

По думите на Васил Долапчиев първо трябва да извървим пътя на взаимно опознаване, а после трябва да преодолеем годините наслагвани стереотипи.

"Трябва да повишим доверието сред хората с увреждания. Хората с увреждания трябва също да предложат качествена работна ръка. Това е дълга подготовка, работодателят не е социална служба. Но работодателите не трябва да гледат на хората с увреждания като бреме, а трябва да поемат своята корпоративна социална отговорност, трябва да поемат своята функция, чиято част е и квотният принцип", обобщи Долапчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
6
 
! Отговори
Втрещен преди 5 години
Майчице мила! Някакъв лигав съветва хора с ДЦП или каквото и да е автуимунно да ходели да се борят! Къде бе да се борят бе?! На тепиха ли? Стрували му пари? Какви пари ти струват бе дудньо !
95
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИнвалидАз ти прожелавам да се стегнеш и да преодолееш проблема си, да бъдеш колко се може по пълноценен човек, а не да си един сърдит никому ненужен пораженец.
94
4
 
4
 
! Отговори
До 91 преди 5 години
Другарю нивото на заплащане в дадена сфера, не се определя от работодателите, а от пазара на труда. Работодателя е в пълното си право, да наема само хора които смята, че ще му свършат работа. Червените глупости не работят, прочети си историята.
93
2
 
2
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 91Да съм казал аз някъде? Давам примери, ама явно и за толкова не ти стига мозъка. И каква омраза бе ****л?Аз омраза към инвалидите нямам, имам желание да не ги натикат където не им е мястото, само защото държавните *** ги мързи в червата да си вършат работата! Искаш ли да има пари в социалната система? Не ги търси при частниците, а пратете НАП на масови проверки в селемете - там са ви парите за инвалидните пенсии, отиват за алкохол, наркотици и безразборен секс с непълнолетни!
92
1
 
6
 
! Отговори
изедник! преди 5 години
До 90Кой ти каза, че съм безполезен?Щото ти нямаш полза от мен, значи че съм безполезен ли?ТИ СИ БЕЗПОЛЕЗНИЯТ. Не само си безполезен, но си и вреден на обществото- ОГРАБВАШ ТРУДА НА ХОРАТА!
91
0
 
4
 
! Отговори
Инвалид преди 5 години
Благодаря ви за ползотворната дискусия. Наистина ви желая никога, ама НИКОГА не се озовете от другата страна на барикадата. Понякога съдбата е в особено гадно настроение. Понякога е нужда частица от секундата, при мен бяха точно три месеца.
90
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88Ти ли плащаш всеки месец 25 хил лв за заплати и осигуровки? Ти сигурно и МРЗ не плащаш на работниците си. Нали те виждам каква омраза носиш в душата си към хората.Не искаш инвалид- внасяй всеки месец 1/2 заплата като данък. Това е условието.
89
3
 
3
 
! Отговори
До 85 преди 5 години
И според теб, сега след като си болен трябва до края на живота си да си един безполезен сърдит на всички пораженец? Така ли си представяш живота?
88
5
 
4
 
! Отговори
До 82 преди 5 години
Разбира се, че ни струваш много пари, разбира се че трябва да се чувстваш длъжен на обществото, че те лекуваме и отглеждаме. Не е проблема в това, че съществуваш, а че не желаеш да положиш усилия да преодолееш проблема си, а смяташ че това е моя и на цялото общество отговорност, а на всичко отгоре нагло ни нападаш, че не правим достатъчно за теб.
87
2
 
2
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До Инвалид Никои не си е отворил устата за това колко струвате. Аре стига с тия циркове вече! Проблема е само един-ОТКАЗ НА ДЪРЖАВАТА И ИНСТИТУЦИИТЕ И, ДА ВЪРШАТ РАБОТАТА ЗА КОЯТО ИМ ПЛАЩАМЕ ОТ ДАНЪЦИТЕ СИ! Това е ЕДИНСТВЕНИЯ ПРОБЛЕМ и като следствие от този проблем са всички техни простотии с които искат да прехвърлят задълженията си към частния сектор! Нали плащаме данъци именно за да се помага на инвалидите, а не да ги вкарваме в химическите заводи да се тровят! Като правиш закон, поне мисли
86
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88 76Нали назначавате счетоводителите си на 4 часа?ОМРАЗАТА ТИ КЪМ ИНВАЛИДА ИДВА ОТ АЛЧНОСТТА ТИ!Няма да можеш да експлоатираш инвалида, да му отнемаш правата, защото ще те контролират от ИТ, затова лаеш много тука!НЕ СЕ НАЯДОХТЕ! НЕ СЕ НАКРАДОХТЕ! ТРУДА НА ХОРАТА КРАДЕТЕ!
85
3
 
5
 
! Отговори
Инвалид до 81 преди 5 години
Как да ви кажа ... очевидно не съм се родил инвалид. До преди две години съм плащал такива данъци, че свят ще ви се завие. Повярвайте, и аз бях такъв наперен, категоричен, света беше в краката ми.
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 74Да работил съм- във фирма с 20 човека- шеф, 3- *** отговорник смяна, 2 са постоянно в отпуск (здрави са, измислят си причини), 2 идват по обяд и си отиват след 2-3 часа(хора на отговорниците), 1 все "не може", все и е тежко и натоварено, други 2 са "кучето на шефа". А сега сметни колко души работят реално и как се разпределят смени от 7- 22h? Kато направиха смените денонощни- напуснах, защото бях от малкото работещи, при това съм инвалид.Болен здрав носи.
83
0
 
4
 
! Отговори
бг стан преди 5 години
Всички проблеми произлизат от корупцията, от там всичко върви по системата надолу.Всичко което се говори са само празни приказки, докато се потулят нещата и напрежението.ПРОМЯНА няма да има.!.
82
2
 
5
 
! Отговори
Инвалид до Iceblast8 преди 5 години
Разбирате, надявам се, че поста ми бе по повод нападките колко много пари струваме на работещите и как трябва да изпитваме чувство за мина защото съществуваме.
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИнвалидИ като си болен какво? Някой ти е виновен, някой ти е длъжен? Като не желаеш да се бориш, да се мобилизираш и да преодолеш проблемите си, лягай и умирай, никой няма нужда от теб, дори ти самия си в тежест на себе си.
80
0
 
9
 
! Отговори
Замислен преди 5 години
С цялото ми уважение и респект към хората със здравословни проблеми /инвалид - невалиден ми и малко обидно като звучене/, тази история е объркана. Имаме колосална държавна и общинска администрация. Имаме великолепно образовани хора със здравословни проблеми. Не виждам нито една причина, в КАТ /примерно/ на гишетата вместо дебели и наглеещи лелки да работи човек с ТЕЛК. Това е просто мъничък пример.
79
0
 
6
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До ИнвалидОтиди да го продаваш на истинските виновници - депутатите които са в отпуска 1 месец вече, на министрите които само ходят да взимат заплати и 1 закон не са направили като хората и на цялата *** закачена на заплати около тях и в комисии и тн. На тях се сърди, тях цели с камъни, а не тези които искат да продължават да работят за да могат да плащат данъци с които трябва да ви се помага, а не да се купуват мерцедеси на дупедатите.
78
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Посетих едно кафене където сервитьорките бяха такива "с увреждания".Поръчах си бира и тя не сервира нищо,защото не знаела какво означава.
77
5
 
3
 
! Отговори
До 71 преди 5 години
Инвалидите трябва да работят, защото те най-малкото са членове на това общество и трябва да допринасят с нещо за неговото развитие, да не говорим, че за да си пълноценна личност, трябва да правиш нещо смислено в този живот, а не да седиш и да се цупиш цял живот. Но въпроса тук е че всичко трябва да се случва естествено, с принуда се получават изкривявания, водещи с времето до всеобща деградация на обществото. Добрата воля трябва да я проявят инвалидите, да проумеят че трябва да положат усилия.