Проект на МТСП смути бизнеса: Квоти за наемане на хора с увреждания!

Васил Велев пред Bulgaria ON AIR: Трябва насърчаване, а не задължаване!
22 авг 2018 10:45, Петя Славова
144

Въвежда се квотен принцип при назначаване на хора с трайни увреждания, според който работодатели с 20 до 49 работници назначават поне един човек с увреждане, с 50 до 99 - двама, със 100 и над 100 - четири процента от средносписъчния им състав.

Ако не се изпълнят тези квоти, работодателят внася всеки месец във фонда към Агенция за хората с увреждания такса в размер от 80 на сто от минималната заплата за всеки неназначен човек с увреждане.

Това предизвика гласове на недоволство сред представители на бизнеса.

Темата в "България сутрин" коментираха Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България и Васил Долапчиев от Съюза на слепите в България.

"Ние участваме активно в подготовката на закона, макар че не се работи в нормална среда. Не се работи достатъчно професионално, ние сме дали експертно становище от 6 страници, малка част от него засяга тази тема, а има публичен натиск", заяви Васил Велев пред  Bulgaria ON AIR и уточни, че от Асоциацията са против запазване на ролята на ТЕЛК, като намират, че тя носи публични разходи при незадоволителни резултати.

Васил Долапчиев изрази задоволство, че проблемът влиза във фокуса на общественото внимание и подчерта, че това е европейска практика и дори в Европа процентите са чувствително по-високи.

"Мисля, че трябва да запазим добър тон, на старта сме на силен дебат, трябва да намерим златното сечение по темата", призова Долапчиев.

Той очерта няколко спорни момента по приемането на закона в лицето на работодателя, който не е убеден във възможностите на хората с увреждания и дефицита в системата на подготовка на тези хора.

Долапчиев акцентира, че заедно трябва да визираме проблемите, да предложим решенията и да извървим съвместно пътя.

Според Васил Велев трябва да се върви по линия на насърчаване на работодателите да наемат хора с увреждания, а не по линия на задължаване и санкциониране.

"При един многохиляден колектив 4%, както бе предложено, съпроводено със санкции не е начин за решаване на проблема. Процентът се определя от министъра на труда и министъра на здравеопазването.

"Работодателите нямат нужда от остен, а от подкрепа за работните места, които трябва да бъдат оборудвани по специфичен начин и от финансова подкрепа, за да се използва максимално работоспособността на хората с увреждания", категоричен бе Велев.

По думите на Васил Долапчиев първо трябва да извървим пътя на взаимно опознаване, а после трябва да преодолеем годините наслагвани стереотипи.

"Трябва да повишим доверието сред хората с увреждания. Хората с увреждания трябва също да предложат качествена работна ръка. Това е дълга подготовка, работодателят не е социална служба. Но работодателите не трябва да гледат на хората с увреждания като бреме, а трябва да поемат своята корпоративна социална отговорност, трябва да поемат своята функция, чиято част е и квотният принцип", обобщи Долапчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
2
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 71Какъв ти счетоводител във фирма с 20 работника? Нали счетоводителя има минимална заплата на която трябва да го назначиш. Ей така си ги бръщолевите глупости без да имате и най бегла представа. Как фирма с 20 работника и 35000 лева оборот на месец (от които 25000 отиват за заплати и осигуровки) ще си позволи да назначи инвалид за счетоводител на заплата от 1300 лева? За чистач също нестава - отрови, фини прахови частици, масло, пясък и тн. Пазач - по сигурно и евтино е СОТ.
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 68Какви глупости плещиш?НИКОЙ ШЕФ НЕ ЦЕНИ ТРУДА НА РАБОТНИЦИТЕ СИ.Навсякъде се ценят интригантите, клеветниците, подмазвачите... Шефът цени доносниците и прехвърля техните задължения върху другите. Едни се скъсват от работа, други всеки ден минават между капките.
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 67Ти работил ли си в цех дето от 8 човека, трима са постоянно в болнични? Дори и началник цеха работи. *** и поработи седмица. Ако издържиш. Майки с малки деца, бременни, инвалиди. Като ги няма, вършиш и тяхната работа със същото възнаграждение.
73
1
 
6
 
! Отговори
Инвалид преди 5 години
Продавам си асептичната некроза на двете тазобедрени стави. Нотариално, в църква пред свещеник, в джамия или синагога се заклевам да изплащам на този, който ми поеме заболяването, по 500 лева месечно, до края на живота на един от двама ни.
72
0
 
4
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 65Повечето фирми, за разлика от държавните институции имат рампи за инвалидни колички защото държавата ги задължава да осигурят достъп. Затова примера ти е невалиден. Ако искаш пример за ограничен достъп за инвалиди отиди до НАП, НОИ , Пенсионно и тн. Там примери бол. Ама при частника не е така, защото има 100 инспектора които са си наточили брадвата именно заради такива неща.
71
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88 63Като чистачка или счетоводител, или пазач... При добра воля може да намери начин.Ти лично какво против имаш инвалидите да работят? Работодател ли си?
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88Първо, при всеки "ТЕЛК" има забрана за определени работи. Ама кой в това министерство да му стопли супата!!! Поставена е задачата и "решават".
69
0
 
7
 
! Отговори
РЕАЛНОСТА преди 5 години
Тоя с цайсите е на държавна хранилка, всичко дето каза беше чакайте и ще се оправим след 50 години, не натискайте власта.За самата идея няма как да стане при сегашните ТЕЛКОве, не знам дали знаете че в общинските администрации и сега е бъкано с хора с телкове над 50%, повечето от които са напълно здрави и точно те ядат хляба на истинските инвалиди.
68
3
 
8
 
! Отговори
До 59 преди 5 години
Работодателите с какво точно са виновни на инвалидите и младите жени в детеродна възраст? Ако нямаше държавни рестрикции, бъди убеден работодателите щяа да наемат много повече инвалиди и потенциални майки. Тук не става въпрос за алчност, а за елементарен разум! Не е сериозно да градиш икономика, на базата на някаква лицемерна милозливост! Работата е нещо сериозно, място където се полага труд, където се гонят резултати, това не са увеселителни паркове, социални кухни, домове и т.н.
67
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 61Велев не иска инвалиди, защото:- трябва да спазва 8 или 6 часов работен ден;- без извънреден труд, без стрес, без обиди и унижения;- събота и неделя са почивни дни за инвалида. не може да го накара да работи в събота;- ще идват на проверки от Инспекцията по труда;- не може да уволни инвалида просто ей- така и да не му плати заплатата;Всичкото това Велев, Гела и сие го упражняват върху работниците си.ОТ КОНТРОЛА ГО Е СТРАХ ВЕЛЕВ(разбирай изедниците).
66
4
 
4
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 59Какво общо има частника с ниските инвалидни пенсии? Проблема с пенсиите е ясен - много които не трябва да взимат, са на този клон, а твърде малко внасят. Проблема пак е в държавата и как тя си оперира с финансите. Не за всичко може да са виновни работодателите! Като сте толкова кадърни всички направете вие една фирма и назначете само инвалиди, да видим колко дълго ще изкарате. А тоя лаф за държавата помагала - да на запад, ама в БГ само пречи и изисква. Нищо не дава!
65
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А защо инвалид с подходящо образование да не се напъне и да не си намери работа сам? "А защо ти не се опиташ с инвалидна колички да влезнеш в кварталния магазин, ако опиташ повече няма да задаваш глупави въпроси.
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте го този, дето с нашите данъци твори национални тъпотии! Да видим за какво плащаме данъци! Не стига простотиите на еврочиновниците за квотен принцип на жени в бордовете. Оценка на ефекта от тази норма има ли? Вижте колко се самоопределят българи, евреи, арменции, *****, каракачани, власи, мъже, жени, трети пол и т.н. И задължете всеки работодател да спазва пропорциите при назначението! В държавната администрация, ако търсите служба на човека, в бизнеса се търси човек да свърши работа!!!!
63
2
 
8
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До ДзъДа, може да са образовани, да може да са работливи, но има фирми в които просто няма като какви да се наемат инвалиди. Пример - една леярска фирма с 20 човека. Като какъв ще назначат инвалид (инвалид, пък в предприятие с 1 категория труд, две напълно противоположни неща)? Като леяр, като пещар, като хамалин, като формовчик или като какъв? Нали там се работи с отрови, нали е 1700 градуса, нали затова са 1 категория! Как ще сложиш там инвалид, нали може да умре там!
62
1
 
9
 
! Отговори
Не те искаме, ама... преди 5 години
Велев как работи с хората- чрез насърчаване или чрез принуждаване? Заплати не иска да го принуждават да плаща, осигуровки не иска, платен отпуск да ползват служителите му не иска, болнични не иска да ползват, клас прослужено време не иска, почивни и празнични дни не иска... Велев, какво искаш? И ние не те искаме, ама мълчим. И Гела не искаме, ама му опростихте милионите, нали? Направихте срив в системата на ТР и заличихте вашите си задължения.
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало *********88 спри се малко и други да се изкажат. И в момента много предприятия отговарят на това условие, при 66 години за пенсиониране на мъжете и 60 години за жените все повече хора с ТЕЛК ще работят. При много от заболяванията проблема не личи видимо и не са необходим никакви инвестиции от работодателя, отделно държавата осигурява средства за организиране на работно място. не се притеснявай, няма да искат да се назначават инвалиди миньори или пък пътни строители.
60
8
 
4
 
! Отговори
lelka преди 5 години
Европа се ръководи от принципите на Маркс за равноправие и диктатура на пролетариата. Работникът може да не работи, да е непрекъснато в болнични, но няма начин да бъде уволнен. Има и квоти за жени. Тия дни например в Германия един работник бил уволнен, защото шефа му наел детектив и установил, че той е в болнични, за да си ремонтира къщата. Съдят се и съдът отменя уволнението, защото детективът много грубо е нарушил личната информация на работника. В ЕВропа е на уважение мързелът и простотията.
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88Разбирам те що за човек си. Няма нужда да пишеш повече. Дано има и работодатели не като теб. Дано инвалидите да не живеят с 200 лева, защото никой не иска да ги взема на работа, дано младите жени да раждат, защото иначе няма да има кой да ти робува. От алчност вече не сте хора.
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДзъА защо инвалид с подходящо образование да не се напъне и да не си намери работа сам?
57
0
 
6
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До ДзъВ много фирми където е възможно са наети инвалиди (стига степента им на инвалидност да го позволява), но има неща с които трябва да се съобразяваш. Не може на общ принцип, всички в един кюп. Проблема не е в инвалидите, а в държавата! Защото държавата отказва да си върши задълженията! Нали всички плащаме данъци именно за да може държавата да помага на тези хора, а не да ги прехвърля като задължение на частния сектор. Това е проблема!