№2 в Европа. Минералните води у нас – уникални!

Въпреки това реално се използват едва 30%
30
№2 в Европа. Минералните води у нас – уникални!
Снимка: Булфото, архив

Изследване на наши учени показва, че България е втората европейска държава след Исландия по ресурси на натурална минерална и изворна вода с естествен произход, уникален състав и питейни качества.

Източник на тази информация е Европейската федерация на бутилираните води и Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки у нас.

Най-значимите водоизточници с доказани характеристики на минералните води са около 500 на брой, хиляди са и находищата на натурални изворни води.

България има по-голям брой естествени източници на квадратен километър площ от доста по-големи от нея страни като Италия, Испания, Англия и Франция.

По думите на проф. д-р на геоложките науки Костадин Щерев, страната ни е изключително богата на подземни минерални води.

Според него, ако се сумира общият дебит на подземните минерални извори в България, той би могъл да надхвърли количеството на всички бутилирани води в света.

Общият годишен обем на запасите на минерални води у нас, които могат да бъдат използвани, е над 100 млн. кубични метра, но едва 6% от тези находища са добре проучени .

Към момента общият брой на регистрираните находища в страната е 146. Тези, които са предоставени за бутилиране са 15, от които 14 се използват ефективно. Капацитетът на находищата е 4185 литра в секунда или около 132 милиарда литра годишно – дебит, който в пъти надвишава средногодишното потребление на бутилирани води в света, равняваващ се на около 45 милиарда литра .

От огромното богатство на води в страната ни обаче реално се използват едва 30% .

Останалият ресурс остава свободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я как се захейтило селското турче. По-добре си гледай твоята вода че мирише на тоалетна кюрдите че станаха повече от турците в турция и твоя стандарт че турската лира стана 20 стотинки а минималната заплата в турция 450 лева. *** селски.
25
0
 
16
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Докато европа полива с вода втора употреба от 2 г. С директива от ЕС. И им пресъхнаха 30% от изворите на питейна вода последните 3 г. Ето защо тук е старата цивилизация дала началото на света, защото имаме най важното земя, вода и злато и вс. А това е най важното и трябва да го пазим. Без тъпите телефончета и брички света е живял мн. Хиляди години. По българското летоброене над 7 000 г.
24
4
 
16
 
! Отговори
Виктор преди 5 години
Затова ли всичките минерални бани са в това положение? В Горна баня има поникнало дърво на покрива. Овча купел и там същата разруха.
23
4
 
11
 
! Отговори
И преди 5 години
какво от това? По доходи сме на последно, така, че последния да затвори вратата. Обезсмисля се всичко.
22
2
 
8
 
! Отговори
Бг.реалност преди 5 години
Като гледам, псевдопатриотчетата хейтват здраво тук :)))))Боли ли ????Боли !Истината винаги боли,но стандарт с псевдопатриотизъм не се гради.
21
5
 
14
 
! Отговори
Ха ха ха ха преди 5 години
И кой го казва това за водите?Боко-диктатора? Айде стига с тоя надъхващ псевдопатриотизъм.Ясно,че идват избори ама спестете си простотиите.Водите нр.2.А ЦЕНИТЕ В абсурдистан кой номер са ?Номер 1 в СВЕТА !!!А заплатите ?????Ха'ди бе боко,кажи нещо!Колкото по темата за водите,НАВСЯКЪДЕ по света има уникални води.Влезте в една Румъния и опитайте Карпатика и пак ще говорим.
20
6
 
18
 
! Отговори
hahahahahahaa преди 5 години
Въобще не ми пука за тъпите минерални води. Държавата е кофти, държаватаааа...
19
2
 
17
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До TrayoТАКА Е, цените са несравними-Един кубик питейна вода от чешмата струва 2 лв, а един кубик минерална вода струва 800 лв. Дори неминералната вода, т.н. "изворна" или "трапезна" струва 400 лв за кубик.Аз пия вода от софийския водопровод вече 69 години и нямам проблеми.
18
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е щом са наши учени ясна работата само дето никой освен в Бьлгария не пие тази вода тя и уран има за дезинфекция
17
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даааа, с тази райска природа която имаме сме идеални за проучвания за шистов газ. След това, веднага ставаме на първо място по химически извори в света.
16
6
 
31
 
! Отговори
Trayo преди 5 години
Като цитирате Италия, тогава там защо бутилка литър и половина в супера струва 9 евроцента, а у нас- 40?
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А от "чушмъта" все едно наливам мляко...
14
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютни лъжи 2място в Европа ,дрън-дрън няма такова нещо.
13
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНапротив, заела се е. Още при Костов започнаха да се разпродават големите минерални находища на Кока-Кола...
12
8
 
9
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Чешката - "Matoni - то е живот"! Естествено слабо газирана трапрезна.
11
45
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да найстина са уникални нашите води. Повечето са радиоактивни и със високо съдържание на сяра.При редовна упореба или дори контакт с кожата водят до редица заболявания.
10
25
 
7
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Уран 235!
9
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минералните басейни са недостъпни за простолюдието.В Павел баня надърлиха цените на спа хотелите. До 299 лв. На ден. За болни място няма.За карта ,като от тотото късмет.
8
2
 
20
 
! Отговори
Кико преди 5 години
Браво
7
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и тях ще ни вземат,когато чистата вода по света стане оскъдна и започне да има стойност и интерес,това ще е следващата концесия на природни богатства,която ще предоставим на чужди фирми и ще получаваме 2% от парите и няма да имаме достъп до водата.Е някой горе ще си взима пачките под масата, потривайки ръце как изгодно е продал родината си