Морето ни – в капана на мъртвото вълнение. Как да реагираме?

Без паника, но и да не се надценяваме, съветват спасители
23 авг 2018 09:45, Петя Славова
13
Морето ни – в капана на мъртвото вълнение. Как да реагираме?
Снимка: БТА

Още от края на юли и началото на август морето ни попада в капана на мъртвото вълнение. Все още водите са бурни, а тази година имаме десетки случаи на удавени туристи. Какво да знаем в подобни ситуации и как да реагираме, ако попаднем във водовъртеж?

Мъртвото вълнение всъщност е поредица от механични вълни в морето, които се разпространяват по повърхността на водата и не са резултат на местни ветрове, а на по-далечни климатични системи. Често има голяма дължина на вълната, но това зависи от размера, силата и продължителността на климатичната система, от която произхожда. Образува се съвсем близо до брега и е перпендикулярно на него. Обикновено то е широко не повече от 5 м, а скоростта му е около 4-5 км/ч, пише "Монитор".

Спасители съветват, ако попаднем в капана на мъртвото вълнение, да не изпадаме в паника, но и да не надценяваме силите си.

Още по темата

"Ако не сте добър плувец, най-добре е да направите всичко възможно да се обърнете в посока на спасителните постове и да викате за помощ. Или пък да махате с ръце, за да ви видим. Само така ще можем да ви се притечем на помощ", обясни ръководителят на спасителната служба във Варна Георги Есов.

Опасността на мъртвото вълнение идва оттам, че то не е видимо за хората. Най-често се случва, след като няколко дни поред има ветрова вълна, както е и в момента на родното Черноморие. След това на пръв поглед изглежда, че морето се е успокоило, но в същото време отдолу протичат процеси. На моменти дори се вижда как пясъкът се повдига от дъното. Тогава вече водата се прибира от брега към морето.

"Преди това дори са били изкопавани дупки и когато вълната се прибере към морето и отива към по-дълбоки места, се появява т.нар. мъртво вълнение. То подкопава краката на плувеца отдолу и го завлича.

По-подготвените не бива да изпадат в паника, защото в моменти на стрес мускулите се стягат и бързо потъваме. Не бива да изразходвате енергията си, защото тогава ставате уязвими във водата“, обясни спасителят.

Единият от начините да се спасим е да се оставим течението да ни завлече на 15 метра по-навътре в морето. Там то се успокоява. Не се борете с течението и не плувайте обратно към брега. За съжаление това е безполезно.

"И ако направите това, вече може да се опитате да се измъкнете леко настрани, под ъгъл и тогава да доплувате до брега", съветва спасителят.

Според него обаче плажуващите често пренебрегват забраните за къпане и не обръщат внимание какъв цвят е предупредителният флаг. За съжаление, с всяка изминала година у нас спасителите стават все по-малко. Младите кадри предпочитат да се реализират в чужбина заради сезонната работа.

"Заплащането е добро, но средната възраст на спасителите расте. Засега на варненския плаж имаме достатъчно служители, но няма хора, които да ни заместват. Повечето си търсят целогодишна работа, а басейните не са толкова много", коментира още Георги Есов.

Съвети:

1. Преди всичко трябва запазите спокойствие, защото хората, които знаят какво да правят, в 99% от случаите се спасяват.

2. Мъртвото вълнение не е водовъртеж и не завлича към дъното, а навътре. Затова трябва да пестим силите си, докато не излезем от него.

3. Ако плуваме в правилната посока – настрани, и не излизаме от течението, значи то е прекалено широко. Тогава спираме да хабим сили и просто изчакваме течението да премине. Това ще се случи след 3-4 минути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
9
 
! Отговори
Surf преди 5 години
За пореден път оплетохте понятията...Зверска некомпетентност. Пишете за мъртво вълнение, а имате предвид мъртво течение. Вземете научете кое какво е, защото така заблуждавате хората, че и те не знаят в какво попадат. Мъртвото вълнение са множество вълни, набрали скорост от буря далеч навътре в морето. Течението се получава от издълбаните "канали" в пясъка от водата покрай сушата и те действат като фуния. Затова течението те вкарва навътре, а вълнението- така наречения swell- е перфектно за сърф
11
0
 
10
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
MNOGO LESNO-NE VLIZAITE V MORETO.
10
0
 
20
 
! Отговори
до 6 Поморие преди 5 години
Защо аман? Всички статии казват едно и също - внамавайте, внимавайте, внимавайте. Тази година август е особено зле. И въпреки всичко, всеки ден вадаят трупове.
9
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно, скоро като се покаже мазутът, няма да има за какво вече да реагирате. Закривайте я направо тая клoaкa.
8
1
 
11
 
! Отговори
king_for_a_day преди 5 години
Очевидно на авторите на тази статия не им е ясна разиката между мъртво вълнение и мъртво ТЕЧЕНИЕ. Заглавието и копираният текст в началото се отнасят до мъртво вълнение (просто вид вълни), докато втората половина на статията неусетно започва да ни разказва за мъртво течение - това вече е опасното явление, причина за удавяния. Гугълнете и двата термина за да си изясните.След тази неграмотна статия, по-подготвени и спокойни ли се чувствате :D
7
3
 
19
 
! Отговори
kkk преди 5 години
а как да си правим селфи върху влак без да ни пере тока ?
6
12
 
12
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Че някой още ходи ли по клоакоморието
5
2
 
27
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Кое му е неясното?!Ако има червен флаг - не влизаш!Ако почне да те влече, го оставяш да спре и тогава обратно или плуваш в страни, а не веднага към брега. Не за друго, а не може да го превъзмогнеш и заради това изпадаш в паника и сам се давиш.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро, като останем без спасители-удавниците ще бъдат много повече и мутренските хотели ще фалират.
3
13
 
10
 
! Отговори
Pomorie преди 5 години
Аман от специлисти по мъртви течения!
2
0
 
13
 
! Отговори
a преди 5 години
сядайте пийте бира и чакайте 10 септември
1
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изключително неясно написано четиво.