Къде и за колко: Най-търсените имоти в големите градове на България?

В кои квартали са най-търсените апартаменти
Обновена: 27 авг 2018 10:57 | 24 авг 2018 18:00,
39
Къде и за колко: Най-търсените имоти в големите градове на България?
Снимка: архив Булфото

Инвестицията в недвижим имот е сериозна стъпка, която всеки от нас премисля добре, преди да се спре на конкретен имот. Във всеки град има предпочитани и не толкова предпочитани райони за покупка на жилище, като съответно и разликата в цените може да бъде фрапираща. В тазседмичната анкета на Imoti.net експерти обобщават тенденциите в София, Пловдив, Варна и Плевен:

Георги Ангелов - ИМОТИКОН, София

От години насам най-скъпите квартали разбира се са: Център, Иван Вазов и Лозенец, като от тях най-скъп е района около Докторски паметник. Това са кварталите, които са се наложили като най-предпочитани, защото клиентите ги смятат че са най-престижните места за живеене в София.

От гледна точна на кварталите, където цените на квадратен метър са най-ниски са съответно: Обеля, Модерно предградие и Орландовци. И тук тази тенденция не е от вчера. От много години това са най-малко предпочитаните квартали. Лично за мен това е наложено мнение.

Най-продаваните апартаменти си остават двустайните в новото строителство. Като се търси функционални такива и един от най-важните фактори и комуникативното място – лесното придвижване до възловите точки на София.

Людмила Стоянова - Виктория-БГ, Пловдив

Основните критерии за анализ на имот са местоположение, площ, брой помещения, етажност, изложение, тип строителство, инфраструктура, доходност. На база тези критерии са се обособили в определени места от кварталите зони с най-голямо търсене и съответно с най-високи цени.

За идеален център това са зоните около Градската градина, Главната, Бяла зона с цени 1100 - 1200 евро за кв.м, Център – в зоната на ВМИ, ВХВП, Пловдивски университет, магазин "Гранд" - 800 - 900 евро, за квартал "Кършияка" най-скъпа зона е около Новотела до църквата св. Иван Рилски – 790 - 850 евро за кв. м, в квартал "Смирненски" се обособи в последните три години е зоната около МОЛ Пловдив с обявени цени 730 - 800 евро за кв.м за ново и стари монолити 800 евро за кв.м.,в квартал "Тракия" - най-търсен от млади семейства, са зоните около Форума, новата Община, с цени 650 - 710 евро за ново строителство и панелно строителство 640 - 680 евро за кв.м., Квартал Христо Ботев е разделен на три подрайона Кючюк Париж, Въстаннически, Южен. С най-високи цени в подрайон Кючюк Париж е зоната около Събота пазар с цени за ново 650-690 евро за кв.м, за Въстаннически е новата община и Камела – цени за ново строителство 600 -630, стар монолит 650 - 660 евро за кв.м, панелни жилища 660 евро за тристайни, а двустайни панелни - 722 евро за кв.м , за "Южен" - имотите в зоната на магазини "Била" и "Триумф" с цени за ново строителство 550 - 600 евро кв.м, панелно строителство 650 евро за кв.м.

Кварталите с най- ниски цени са "Христо Ботев" - Южен ,защото е най-отдалечен от централната част на града и все още не са обособени зелени площи за парк, и магазините са недостатъчни, следван от "Смирненски" в зоната на комплекс "Орхидея"1- поради отдалеченост от централната градска част, в "Кършияка – в зоната близо до м-н "Кауфланд" в близост до промишлена и складова зона, в район"Тракия"- в зоните до околовръстното шосе поради отдалеченост от магазини и транспортни спирки.

Пламена Стоянова - The Home, Варна

Нараства броят на купувачите, които търсят имот за инвестиция. Масовото търсене за инвестиционен имот е за двустаен апартамент, на среден етаж, около 60 м2, за предпочитане обзаведен и готов за отдаване под наем, в районите с университети, а именно Център, Левски, както и всички райони в непосредствена близост на вече изброените.

Локацията е факторът, който винаги ще има най-сериозен принос при формирането на цените на имотите. Това е и причината за локация да се заплаща най-много. Едни от най-желаните, респективно най-скъпи квартали в града си остават всички централни райони, като Идеален Център, Общината, Нептун, Генерали, Гръцка махала, Спортна зала, ВИНС, Чаталджа, Червен площад, Окръжна болница. Съвсем естествено, в случай, че искаме да закупим имот с морска панорама, би следвало да разширим финансовата рамка и да се насочим към районите, които биха могли да ни гарантират такава, а именно: Евксиноград, Траката, местност Свети Никола.

Морската панорама обикновено е изискване, което имат купувачите търсейки имот за лично ползване, а не за инвестиция. Стандартното търсене за тристаен апартамент за лично ползване отново е на среден етаж, в сграда с добре поддържани общи части. Трите помещения са задължителни, когато става въпрос за имот, който търсим за себе си, а не за инвестиция. Квадратурата варира в зависимост от финансовата рамка на купувачите. Най-евтините квартали в рамките на града са съответно най-отдалечените от Център, а именно: Владиславово и Кайсиева градина. Към тях можем да причислим и квартал Аспарухово и Виница, където все още би могло да се закупи имот на атрактивни цени.

Ангел Иванов - Андромеда, Плевен

Специфично за град Плевен е неговото разположение, най-общо казано града се състои от голяма индустриална зона по протежение на целия град, два големи квартала (Дружба и Сторгозия) и градска част.

Двата най-големи квартала са съставени главно от панелни и ЕПК жилища, с добра инфраструктура и уредени от към удобства (училища, градски превоз, ТЕЦ и др.), което ги превръща в интересни за търсещите имот за собствено ползване, като на места цените се доближават до тези в градска част – 300 – 500 евро на кв.м. за най-търсените двустайни апартаменти.

В крайните жилищни сгради в кварталите цените са по-ниски, но в същото време се запазва интереса и при наличието на оферта на нормална пазарна цена, продажбата се извършва почти моментално.

Наблюдава се засилен интерес в района на Медицинския университет, който се налага като най-добра локация за инвестиционен интерес. Търсенето в градска част и централните райони е засилено и трайно се задържат цените, основно в рамките на 400 - 600 евро на кв.м, като има и изключения за имоти в добри сгради, с добра локация - при тях може да се постигне и доста по-добра цена.

В Източната част на града и идеалния център, (в който район се намира и Медицинския университет), търсенето е засилено, което естествено доведе и до търсене на парцели за строителство и появата на нови сгради. Офертни цени на ново строителство в района са между 500 - 600 Евро на кв.м., като има изключения от тези нива и в двете посоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
13
 
! Отговори
поредния грабеж преди 5 години
имат и друго пост. отпреди с предимство за работа пред българите, така че те само ще ползват имотите ти без срок без да ни питат, да не си мислите че ще ги конфискуват като лошите комунисти, не, само ще ги ползват, господ да ги убие. Меркелица отдавна така взе на германците къщите, от хуманност.
16
5
 
10
 
! Отговори
поредния грабеж преди 5 години
ББ ясно ви казва какво "мъти" когато се прегръща с меркел, подписано е връщане на регистрираните у нас бежанци най малко 60000(то и затова ги хващат за да ги регистрират и да ни ги връщат ако отиде към европа, не ги хващат за да ги пращат по родните им места, после ще докарат и семействата си) ще ни връщат и икономическите - ц'иганите. Сега след подписването върви техническата част- подготовка, пост 208 да настанят в селата по къщите ни бежанци и бедни, това сега сжте приемат и ще могат да настаняват в празните апартаменти бежанци и бедни,герб имат и друго пост. отпреди с предимство за работ
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако всички бяха с заплати по 10 20 хиляди евро щяха в къщи и дворци да си търсят сега нищо не търсят в бг а в чужбина къщи и дворци
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хе хе брокерчета , гладна кокошка просо сънува а ?
13
16
 
4
 
! Отговори
:)) преди 5 години
3, 5, 8, 9 - Възхищавам се на старанието ти да правиш каквотоможеш, според възможностите си. Много ти трябва жилищен имот, не можеш да си го позволиш и се стараеш да подкопаеш цените, пишейки по сайтовете, та ха дано кандидат-купувачите се заинатят да се пазарят свирепо за по-ниски цени.Влизам ти в положението, но хвърляй усилия за нещо смислено. Например, измисли нови видове натиск за вдигане на доходите. Тогава няма да ти е скъпо и ще избираш какво да купиш и в кой квартал.
12
1
 
18
 
! Отговори
До Модерното преди 5 години
Ти не си гледал(а) снощи телевизия. По новините говориха не за празните жилища в България изобщо, а за ПРАЗНИТЕ АПАРТАМЕНТИ В СОФИЯ, като накрая говорителката изчурулика: "Защо там не настанят бедни хора?"Мъти се нещо, но не знам какво е.Дали се чудят как да изцедят още пари от данъкоплатеца, като вдигнат данъка на необитаемите жилища?Или ще жилят хазяите, недекларирали наеми?Дали някой точи зъби да заграби чужди имоти чрез някаква схема (защото не ми се вярва да са се загрижили за бедните)?
11
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До изчезвамЗащо към Австралия?Нали я грози свирепо земетресение?
10
3
 
7
 
! Отговори
Модерното преди 5 години
Клиентите предпочитали? Къде и колко се инвестира от бюджета на София? Защо не раздават жилища на социално слаби във всички квартали пропорционално на населението? Защото ще засегнат нечии интереси? Ако имаше комисия за конфликт на интереси. Тя трябваше да се самосезира от тази статия и да провери чии интереси обслужват от столична община?***
9
12
 
20
 
! Отговори
Krali Marko преди 5 години
Pishe vi chovek ot Londosnskoto City, no koito rabotata mu e da precenjava kakvo e investicia.Da "investirash" v imustestvo v BG e palna glupost. Teja ceni sa tolkova naduti, bez nikakava osnova. Imam poznati stroiteli. Realnata cena na kvm e 600EUR, max 800EUR v centara na Sofia, vsicko drugo e pari v djoba na stroitelja.Ste revat mnogo "investitori" skoro.
8
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Незнам как са другите градове. Но София я определям като град без бъдеще. Защото няма какво да се произведе както и всичко е за ремонт. И парите са не от оборот на общините , а от ЕС фондове.Така , че човек да купува или продава в София с печалба е една илюзия. Ако съм с пари ще купя къща или земя за пройзводство.
7
4
 
18
 
! Отговори
възходяща икономика преди 5 години
До Анонимен 2Ами ти сам си противоречиш. Щом няма кой да купува, цената става безсмислена. А и Еврозоната няма почти нищо с общо с пазара. В Еврозоната има цени по-ниски от София, и цени по 10 хил евро на квадрат. Въпрос на тъсене и предлагане, икономика и демография. Друго няма! Ам у нас си измислят едни филми без сюжет, и си ги играят без публика, или някой друг лапнишаран.
6
3
 
15
 
! Отговори
изчезвам преди 5 години
изчезвам къде AUSTRALIAза чий да работиме за по 700,800 лв че и по малко :) времената се промениха чест и слава нема с две думи кой откъде е
5
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, пак ще ядете хурката. До края на годината. Пак ще има хора дето викат "ква я мислехме - ква стана"
4
2
 
42
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Цените на имотите полазват колко е зле Плевен , даге Вече е около 95 000, някогашния 140 - хиляден град , няма военни, няма промишленост.
3
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То хора не останаха,те строят още и още блокове.Купуват ги и стоят празни.Било инвестиция-каква инвестиция като след 20 години по градовете ще е мъртвило?
2
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ни набутат зорлем в еврозоната, тези цени ще ни се струват ниски. Въпросът е кой ще може да си позволи покупки тогава (извън корумпетата от "елита")?
1
31
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Строи се, стандарта се вдига, българите яко почиват в чужбина, БСП реве :)