За 6 години: 1500 българи са се отказали от паспортите си

Не искали вече наше гражданство, защото били в чужбина
25 авг 2018 13:45, Петя Славова
110
За 6 години: 1500 българи са се отказали от паспортите си
Снимка: архив, Булфото

Около 1500 нашенци са се отказали от българския си паспорт през последните шест години. Това показват данните на комисията за българско гражданство към президентската институция от 2012 година до края на юни 2018 година, пише "Монитор".

Става дума за българи, които трайно живеят на територията на друга държава и са поискали да придобият нейното гражданство. Отделно от това сред тях има и такива, които са се отказали от българските си документи заради невъзможността да запазят двойно гражданство.

Така броят им на година варира между 150 и 230 души, като само през 2015-а има своеобразен връх когато 377 българи са се отказали от БГ гражданството си за сметка на чуждо такова. От началото на тази година досега пък техният брой е 162-ма души.

Страните, заради които нашенците най вече сменят гражданството си, са Холандия, Австрия и Норвегия, като през годините първите две си оспорват и разменят челното място в класацията.

През миналата година 89 българи са се сдобили с холандски паспорт, 77 - с австрийски, а 36 - с норвежки. Сред другите предпочитани държави са Англия, Германия, Испания, Италия, Русия, САЩ, дори Сингапур и Швейцария. През годините се появяват и страни като Канада, Полша, дори Румъния, Гърция и Македония.

Наред с тях през последните шест години властите у нас са отнели натурализацията на 146 души, като основите причини за това са свързани с обществения ред и националната сигурност, забрана да влизат в Шенген, издирване от Интерпол или друга служба, укриване на криминални регистрации или съдебна присъда. В докладите обаче не се посочва от каква националност са въпросните хора.

Отделно от това от 2012 до 2017 година от президентството са отказали гражданство на общо 3629 души, като за над 3500 това е станало по предложение на правосъдния министър, а за 105 отказът е след решение на вицепрезидента.

Причините са свързани с националната сигурност, недоказан БГ произход или предоставен фалшив документ за такъв, престъпление или влязла в сила присъда или пък недостатъчно убедителни доказателства за принос към държавата, който би могъл да доведе до натурализация. На 4-ма души пък е отказано БГ гражданство заради умишлено престъпление в държавата, от която идват. През миналата година лицата, които са се разминали с БГ паспорт, са 634.

Всяка година комисията излиза с доклади за това колко души са получили български лични документи. От началото на тази година новите българи са над 4600.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двойното гражданство е схемичка ... Освен ако не е френско, че шудацоте искат да те таксуват за доходи от чужбина, квото е лудост.
69
0
 
10
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Отдавна сме с двойно гражданство ... все още имам недвижими имоти в България.И съпругата и сина са.Дано не ви се налага , да ползвате услугите на българско посолство - някъде по света.Хем некомпетентни връзкари, хем нагли, и не на последно място скъпи! Немския паспорт е най-вървежния в света - в 178 държави - не ви е необходима виза...само 1 държава май имаше повече ... ако се не лъжа Сингапур.А иначе - в сериозни ситуации извън България - мога да разчитам на всякаква помощ от немските посолств
68
0
 
1
 
! Отговори
Име преди 5 години
до цензурата на брюксел, която ме преследва денонощно: кой е майчиният ти език?
67
1
 
14
 
! Отговори
axa преди 5 години
значи се вижда че са пуснати 102 коментара, а се четат само 69, изтрили сте 30% коментари, неудобната истина да не стига до хората, дето и бай тошо не е стигал такива проценти. Е, историята показва че тези методи не работят, тя се връща винаги да ви чукне по тъпите г'ерберастки глави да ви напомни да я учите повече за да не повтаряте грешките.
66
0
 
9
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Изпусната е една нула вероятно,но реално поне тройно и с другата нула не си правят труда да отказват,а направо забравят за България.
65
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са предимно македонци с български паспорти
64
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кого му трябва баш този нещастен паспорт? да не луд да го иска- да му го набиват на всеки 3 месеца - по-висок газ, ток, вода, парно, такси, винетки, застраховки, данъци , цени на храни , мобилни оператори и каквото още се сетиш!Абе някой давал ли си е сметка, като тегли чертата в края на месаца - колко паразитни плащания прави всеки божи месец? Давал ли си е сметка някой!! Нека го направи и ще се хване за главата! Че то живота ти е едно непрекъснато ПЛАЩАНЕ ... плащаш за да живееш!
63
1
 
16
 
! Отговори
yyyyy преди 5 години
браво бе, и после защо се отказваме от гражданство, защо сте ми изтрили поста, истината ли ви се видя неудобна, аре, не искаме да сме граждани на м'утренска държава че и цензурирате истината, да така и ще пиша за причина за отказ.Добре че се върнах на статията да видя че сте ме цензурирали та съвсем да нямам колебание,още утре ще задействам процедурата, много благодаря, че навреме разбрах ситуацията в БГ, цензурирайте колкото искате.
62
2
 
7
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
Изплашили са се от невероятния икономически растеж на Боку :)))
61
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да си стоят в чужбина не са нужни. Можем да внесем 100 хиляди Венецуелки едни от най красивите жени в света . само мадуро да се съгласи
60
20
 
3
 
! Отговори
предатели преди 5 години
това са предатели
59
13
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво плювате по България? Аз живея 4 год. в Германия и всеки път когато си идвам в България разбирам каква невероятна земя е това! Тук природата те гали, въздухът,храната и водата са уникални! Трябва да се вдигне стандартът на хората и всичко ще си дойде на мястото а, емиграцията......това е едно необходимо зло за някои хора и те го знаят че не са щастливи! Имитират щастие на базата на някакъв стандарт но, душите са им наполовина празни! Българщината не може да се замени с нищо!
58
0
 
8
 
! Отговори
cky2kbg преди 5 години
Тази статистика излезе на 1 август в сайта на президента. Предполагам ще има и още подобни за това колко са станали българи и колко са натураизирани.
57
1
 
12
 
! Отговори
PR преди 5 години
това и ще посоча като причина за отказа и нямам колебание за това само дано скоро намерим време, щом нашите имоти им пречат че са празни ей ви ги, яжте, дано се задавите с тях, мутри алчни..
56
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И данните вероятно са от НСИ. А знаем, че те не се справят добре със статистиката.Т.е. вероятно данните са още по-лоши.
55
6
 
9
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Аз съм един от тях
54
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пише "Монитор"................до колко е вярна таа Статия копирана от Монитор , повечете не се интересуват от къде е Статията а само бързат да напишат коментар тука , те и Ромите на Преброяване на Населението на България са някаква бройка от 300 000 да но да не забравяме че Ромите се пишат или като българи или като турци от там реалната бройка се губи , вероятно са повече от 1 000 000 в България
53
2
 
17
 
! Отговори
xaxa преди 5 години
Как мога да си сменя бг паспорта ?
52
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 23 години съм извън БГ придобил съм гражданство 4рез съпругата ми с която живея от 20 години. Децата ми също имат двоино гражданство и съм запазил и БГ гражданството си. От пове4е гражданство глава не боли а е в плюс.
51
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен е време американците и евреите да въоръжат кюрдското 1/3 население на Туркия с модерно оръжие... Всеки народ трябва да си има държава а кюрдите живеят там от 3000 години