Опознай българското село! Деца зарязват компютрите, грабват мотиките...

Иниативата "Приеми ме на село" запълва лятото им
28 авг 2018 09:15, Петя Славова
84

В продължение на седмица десетки габровски деца опознаваха селския живот в село Новаковци. Летните им занимания са част от инициативата "Приеми ме на село", съобщава Bulgaria ON AIR.

Вместо пред компютъра, в последната една седмица денят на децата започва в градините и дворовете на бабите в габровското село Новаковци.

За времето, прекарано в Новаковци, бабите научили малчуганите и на ръкоделие. Освен че имат помощници за цяла седмица, бабите от селото казват, че те самите всеки ден научават по нещо от ново от децата.

В Новаковци децата разучиха и няколко хора, както и се запознаха с някои от традиционните български обичаи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 43 до 50Мерси, че влезе в Укипедия, за да напишеш това изключително незначимо инфо.Как се пише какво общо има с това как се произнася.КарЕфур у ваше село може и да е мн вървежно произношение.
52
2
 
1
 
! Отговори
43 до 50 преди 5 години
Carrefour беше Continent бреди да се събере с Prica. Когато съм ходил в тези магазини през 90 год ти си чакал с купони за хляб! Не ми обяснявай как се пише! Ясно!?
51
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селяните продължават да обясняват колко било вредно да кибичат децата пред компа, докато те самите кибичат пред компа, за да постват безумните си коментари.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 43Какво е карЕфур?Учете ги тия езици, бе, ползвайте нета и за полезни неща.
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България само IT специалистите вземат нормални за стандарта възнаграждения. В Западна Европ и други не по-малко важни поприща като лекари, икономисти и мениджъри живеят спокойно.
48
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 46Не, продължава да ме прави човек, живеещ в настоящето, докато вие се пръскате от злоба в нета. :)Планетата не се изчерпва с мотичките и козичките, пуснете си някое образователно видео в ютюб да се обогатите.Също не знам колко трябва да си бил лишаван от елементарни неща, за да смяташ всеки, който не се асоциира с колци и кози за сноб. Жал ми е за вас.
47
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 43Бе пак ли вие с вечния коментар за IT специалистите... не ги мислете тях, доста по-добре са от вас със сигурност. И само да попитам- тоя коментар от какво го написахте? Щото май е от компютър.
46
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ми не, прави ме човек, който живее в настоящето и на който са му смешни тия архаизми."Не, прави те ограничен зеленчук, отгледан в парник. Да не познаваш планетата, на която живееш, защото било"архаизъм" не е особено умно. Моята работа е 80% пред компютър, но не съм поразено от снобарщина софийско или европейско юпи.
45
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До всички, които осмиват тази инициатива:1.Техническият прогрес едва ли ще пострада от отсъствието на децата в нета за скромните 7-10дни. Геймингът и прогресът не са едно и също нещо.2. Децата също няма да претърпят необратими поражения върху интелектуалното си развитие за същия период на престой.3. Работата с мотика ще ги накара да си поразмърдат Глутеус Максимуса и току виж изгорили някоя калория, вентилирали дробчетата със свеж, селски въздух, а и помогнали на някой човечец.Със здраве!
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българското село умира с причина. Колкото и да тикате децата там и да им врете лопати и кирки в ръцете, младите няма да се върнат там.
43
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам в България са останали само it специалисти и огромни капацитети в сферата на технологиите! Да се чуди човек с толкова гении на квадратен метър, защо България е в това катастрофално положение! Стоят си пред компютрите и си хапват стоки внос трето качество, докато плюят селските си корени защото до един са изхранени и закърмени точно от тези селяни които плюят! Сега вече имат гмо стоките на Лидъл и Карефур(3-то качество) Ох горките! Да ви съжалява човек! Панелените IT гении
42
1
 
2
 
! Отговори
Марков преди 5 години
Зарязват компютрите, отиват на село. Берат грозде, правят вино и ракия, изпиват го, и като свърши, хайде пак пред компютрите...
41
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Научете децата на полезни умения, които ще им свършат някаква полза в НАСТОЯЩЕТО. Нещо, което да им помогне да се развият в областа, която те са избрали и което да им помогне да станат добри специалисти. Не ги учете на глупости. И на нас едно време ни губеха времето с дълбаене на моливници и учене как се плетат терлици.
40
1
 
3
 
! Отговори
Драги ми Смехурко преди 5 години
Вече няма разлика между българския град и село. Дали е Габрово или габровско село все е една обезлюдена паланка, евентуално с нова чешма и плочки пред общината - гарантирана стабилност!
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 37Явно във вашето семейство само за това ползвате компютрите и затова не знаете колко безумно много повече реално са. Тъжно.
38
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АзИ каква като не са виждали коза и не са ходили за раци, това някакво уникално преживяване ли трябва да е? Всяко поколение има неговите си забавления и всяко следващо поколение се счита за изостанало от представителите на предишното. Спрете с пенсионерските изказвания за 'младите как за нищо не ставали' и оставете хората да се развиват.
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само че ако всяко дете хипнотизирано в компютъра ставаше IT специалист...да киснеш във фейсбук или да играеш някоя безумна игра 24/7 колко обогатяващо е?
36
1
 
8
 
! Отговори
Аз преди 5 години
израстнах на село и също съм кибицал пред монитора,но само когато валеше.През останалото време излизахме сутрин и се прибирахме късно вечер,хайманосвахме яко по сукаците и си беше много яко...сега са като отгледани в саксия. Някой не са виждали коза на живо,не знаят кво е да ходиш по деретата за раци...т.н. Аз разбирам да сме урбанизирани като Китай пък то селска д-ва, а те ...и това е от родителите не от децата...маминото случайно да се не изцапа или одере.
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо в тази жалка изостанала и нещастна страна пълна с омраза, се критикува всяко едно нещо!? Има ли нещо лошо в това че едни деца отишли при едни баби на село да им помогнат!? Какво лошо и скандално има в това!? Чудя се как не вмъкнахте в коментарите си и нещо политическо! Че са комунисти! Много жалък и отвратителен народ! Много изостанал! Много ***! Срам ме е истински от вас! Как пък за стотици години не си смениха бай Ганьвщината!?
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28 до тъпаципрЕсмива?Хвърляй мотиката и грабвай буквара.