Опознай българското село! Деца зарязват компютрите, грабват мотиките...

Иниативата "Приеми ме на село" запълва лятото им
28 авг 2018 09:15, Петя Славова
84

В продължение на седмица десетки габровски деца опознаваха селския живот в село Новаковци. Летните им занимания са част от инициативата "Приеми ме на село", съобщава Bulgaria ON AIR.

Вместо пред компютъра, в последната една седмица денят на децата започва в градините и дворовете на бабите в габровското село Новаковци.

За времето, прекарано в Новаковци, бабите научили малчуганите и на ръкоделие. Освен че имат помощници за цяла седмица, бабите от селото казват, че те самите всеки ден научават по нещо от ново от децата.

В Новаковци децата разучиха и няколко хора, както и се запознаха с някои от традиционните български обичаи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
3
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
За комунистите и феновете на онова нефелно кремълско джудже, ИСТИНСКИЯ труд е да копаш с мотиката. Те не са чували, че един съвременен фермер с подходяща техника изхранва минимум 20 000 човека с продукцията си и затова 5% от фермерите хранят целия свят :))) За тях да спечелиш един милион на борсата или с други умения значи си крадец, трябва да бъдеш обесен, всичко да ти бъде взето и раздадено на "бедния и гладен народ, дето няма какво да яде". За тях богатите са проказа :))))
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто не трябва двете неща да се поставят като несъвместими неща.Мотиката в днешно време може да бъде само за релакс илиупражнения на чист въздух. Компютърът си е необходимост.
31
7
 
5
 
! Отговори
28 до тъпаци преди 5 години
Живея в развита страна за разлика от вас, нещо което ме радва виждайки тесногръдството ви! Работя с технологии и също така си давам сметка колко много е назад България! Особено в манталитета! Жалки сте! Всички вие сте типичните които хвърлихте терлиците и филиите с лютеница и станахте големи отворковци в технологиите! Бил съм по цял свят и България е единственната страна която се пресмива и подиграва на това! Много сте назад и много сте задръстени
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-големият бг производител на пилешко месо Градус използва изключително сложни машини, които отглеждат пилетата от яйце до кокошка. Никъде я няма леля ви Ванче в схемата да им хвърля просо и да им вика 'кът кът'.
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28В най-развитите страни, които давате за пример, животновъдството се осъществява посредством изключително сложни компютри, които хранят животните, доят ги и т.н. Никъде не фигурират мотики.
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тогава според вас развитието на децата е да ги затворим в една стая пред един компютър 24 часа! Да са между природа, животни, чист въздух, това е селяндурщина! Защо сме толкова *** народ!? В най развитите страни като Швейцария, Франция итн традиционално се развиват животновъдство, вино и много други неща и това го предават от баща на син, и никой не се подиграва толкова вулгарно на нещо такова както в България! А са на светлинни години от нас в технологиите! Много сбъркан народ сме!
27
1
 
3
 
! Отговори
Как нямате преди 5 години
една статия без грешки. "....научават по нещо от ново от децата."
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 24Много точно казано!
25
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ахахаха, умирам от смях, някакви смешковци от компютрите или телефоните си седнали да пишат в интернет как технологиите не ставали и истината била в мотиката. Мотика ви е ударила по главата май, жалки сте и лицемерни.
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако инициативата беше свързана да заведат децата да се запознаят с организацията на добре работеща ферма/земеделско стопанство, с цялата модерна налична техника и да им се покаже, че земеделският труд те свързва с природата и, в допълнение, от това можеш и да печелиш добре - тогава ок. Да разберат децата, че селската работа не е срамна, а може да е модерна и доходоносна. Ама да ходят да ги учат как да държат мотика и да "затварят" компоти... булшит...
23
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май тия които реват, че вече живеем в ново време са останали далеч назад в старото с деление на град и село и гледане отвисоко. Доста глупаво мислене.
22
0
 
2
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 5 години
похвално...
21
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17Драги полезно изкопаемо, работа ми се състои в 100% работа пред компютър за хора от целия свят. Плащат ми добре. Ако баба ми ме беше дръпнала от компютъра като дете и ми беше навряла мотика в ръката, щях да умирам от глад.
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато тиква.та ни посъветва да ставаме овчари и да садим картофи - всички плюваха (и с право). Сега се възхищавате на това, че някакви си деца са ги учили на примитивизъм на село... Лицемерни сте, уточнете се със себе си. Който се възхищава на тъ.пата инициатива - да хваща БДЖ-то и с мотиката на нивата.. нормалните хора искаме технологично развитие!
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17Кои са 'тези хора'. Ти мислиш, че истинските големи земеделци сеят на ръка и копат с мотички ли?Всичко се правиш с машини. Отново казвам 2018-та сме, образовайте се малко.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15Ахахахахах, напиши в LinkedIn, че ключовото ти умение е да копаеш с мотика и ми кажи колко позиции ще ти бъдат предложени, моля.
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Когато целият свят върви в посока технологична модернизация"Много хубаво само че ако не са тези хора ще си умрем от глад пред компютрите! Ако всички сме it специалисти интересно кой ще ни меси хляба! Това е добра инициятива за млади хора да не губят връзка с природа, животни, корените на живота и труда. Това не спира развитието им в технологиите. Помага им да разберт смисъла на живота, а той не е стоене пред един компютър 24 часа като мекотело, с лупите!
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15Ми не, прави ме човек, който живее в настоящето и на който са му смешни тия архаизми. Ти си копай с мотикиту и после се чуди защо никой не те наема на работа и не ти дава голяма заплата.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Но сиелуту си знае сиелските ралти само и това е."Смешната цивилизация, в която живеем, може да потегли надолу за един миг. Това, че не ги знаеш "сиелските ралти" не те прави "модърн" и "фиешън", а те прави *** и ограничен пернат екземпляр в кафез.
14
1
 
12
 
! Отговори
10 дена преди 5 години
Много технологично мислене виждам по темата. Само че аз мисля, че 10 дена на село с мотика не само няма да спрат дигиталното развитиее на едно дете, но ще му бъдат много полезни. Казвам го от опит с моите деца. Откриването на света става чрез четене и личен опит, а колко повече открития има един човек (особено едно дете), толкова по-голям мироглед има и е по-успешен.