Погром за земеделците ни заради лошото време: Няма стока, пазар...

Ако не се адаптираме към променящия се климат - ще обеднеем
28 авг 2018 18:00, Анисия Иванова
30

Сушата в Централна Европа унищожи тонове плодове и зеленчуци, а производителите са категорични, че това е най-слабата реколта от 40 години насам. У нас дъждовното време развали реколтата на земеделците.

Производителите, които пласират стоката си на най-голямата борса в страната край петричкото село Кърналово, се оплакват, че продукцията им не зреела качествено.

Това се случвало заради високите температурни амплитуди. Времето оказвало най-голямо влияние върху доматите, които тези година не успели да узреят успешно.

Рязката смяна от сухо и топло към прохладно и дъждовно лято нанесе сериозни щети по продукцията на зеленчуци в Петричко.

На входа на борсата стои усмихнатата баба Зоя, която твърди, че всички я познавали.

"Нито една не расте нормално, именно от тия аномалии в температурите. Значи ту силна горещина, ту студено, ту валежи и продукцията хем не е качествена, хем вече почти е ликвидирала", споделя производителката пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Според анализ на Световната банка, ако България не предприеме действия за адаптиране към измененията на климата, след 2050 г. се очаква рязко обедняване на населението на страната, както и негативни темпове на растеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
9
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Правилно казано ако България не се адаптира т.е. да спре да сади български сортове зеленчуци които нямат нищо общо със западните сортове *** ще направят всичко възможно да ни задължат.От нашите българските сортове домати.чушки идр. зеленчуци в ЕС няма
1
15
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжат, затова краставиците са по 2.50 - 3 лв на кг!Алчни гад0ве! Да живее ЛИДЛ и Билла с албанска, македонска и гръцка продукция!На бъларин парите си няма да дам! няма да богатее на мой гръб с изсмукани от пръстите оправдания, че лош бил сезонът! тази година валя, градушки не биха толко много, всичо бе точно! Загивайте бе!