Погром за земеделците ни заради лошото време: Няма стока, пазар...

Ако не се адаптираме към променящия се климат - ще обеднеем
28 авг 2018 18:00, Анисия Иванова
30

Сушата в Централна Европа унищожи тонове плодове и зеленчуци, а производителите са категорични, че това е най-слабата реколта от 40 години насам. У нас дъждовното време развали реколтата на земеделците.

Производителите, които пласират стоката си на най-голямата борса в страната край петричкото село Кърналово, се оплакват, че продукцията им не зреела качествено.

Това се случвало заради високите температурни амплитуди. Времето оказвало най-голямо влияние върху доматите, които тези година не успели да узреят успешно.

Рязката смяна от сухо и топло към прохладно и дъждовно лято нанесе сериозни щети по продукцията на зеленчуци в Петричко.

На входа на борсата стои усмихнатата баба Зоя, която твърди, че всички я познавали.

"Нито една не расте нормално, именно от тия аномалии в температурите. Значи ту силна горещина, ту студено, ту валежи и продукцията хем не е качествена, хем вече почти е ликвидирала", споделя производителката пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Според анализ на Световната банка, ако България не предприеме действия за адаптиране към измененията на климата, след 2050 г. се очаква рязко обедняване на населението на страната, както и негативни темпове на растеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
добруджанец преди 5 години
Не знам как е из цялата страна но при нас щом почнаха да хвърчат много самолети нямаме нищо.Никога до преди 5,6 години е нямало над 600 самолета да прелитат всеки ден при нас.Има ли връзка?
21
1
 
7
 
! Отговори
:) преди 5 години
Уважаема Световна банка, ако България не вземе мерки, след 2050г. домати ще трябва да се гелдат до Алекандер платз. Мислете за бъдещето - изгорете рапицата, изкопайте бетона... Бъдете готови. Между другото в България от 15 години доматите са гръцки (не че е лоша реколтата, а още има ембарго за Русия и нямат идея какво да правят с нашите)
20
2
 
6
 
! Отговори
ами сега!? преди 5 години
Кой както иска да го приеме,но българите ще обедняват все повече и повече,не само заради лошата реколта като сегашната.Който поне малко разбира от икономика ,не може да не се съгласи ,че условията за производство/с някои изключения/ в България на каквото и да е,са влошени рязко в сравнение с 1989г,както и това,че вече няма специалисти.На какво се крепи икономиката в България е отделна тема,но сегашното състояние е червена лампа за предстоящата катастрофа!?
19
2
 
8
 
! Отговори
по-полека преди 5 години
До Гoшу Хем нямаш никаква представа как сеят и садят бабите, хем коментираш. Не ми е известно нито една баба да си е купила семена на Монсанто, даже по селата (поне за собствена консумация ) се сеят семена ,които са от старо време и не са хибридни.
18
7
 
17
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Ало, "умниците", дето ми пишете колко били вкусни селските домати от на бабите градинките. Абе не ви ли хрумна, че бабата като иде до селския хоремаг и купи пликчето със семките за доматите, вътре обикновено са ГМО семки на Монсанто? А? Или си мислите, че тя от времето на бай Тошо си заделя семе и всяка година от него сее :))) Ха-ха-ха, наивници. Даже тревата след 2-3 разсада със семки от собственото си поколение се изражда и спира да дава :))) Всички лапате ГМО, ама нали бабичка го е продала
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"се очаква рязко обедняване на населението на страната"Накъде повече бре, от край време сме най-бедните в ЕС
16
12
 
11
 
! Отговори
Аз преди 5 години
По добре да ядеме вносни домати от Гърция или Полша с европейско качество отколкото БГ *** с много болести...
15
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще си внесем евтини от Турция
14
5
 
11
 
! Отговори
До била доматите преди 5 години
Домат за 79ст. какъв искаш да е... Отиди на пазара - не знам дали са български или не, но някои търговци имат страхотни домати - вкусни, сладки. Е, не са 79ст. а няколко пъти по толкова, но си струват. Казвам го като човек, който с години се хранеше с изцяло домашни зеленчуци, отгледани от семейството ни
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е пазил до декември ли домати да има.. още 2-3 седмици и толкова. Разгледайте се с тез гмо-та..
12
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че ние и земеделие ли сме имали?! щото на пазара има само внос от турция, гърция и македония! най вече ***, дето е останал накрая! тц,тц,тц!
11
2
 
10
 
! Отговори
Върнете Десито преди 5 години
РоПле непуща Десито да си кае на народо га да полива и га да полива повече.Метерожката стана заложница за новопрезидентските амбиции на ПлювналНаливуев
10
6
 
25
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
До Лол 7 Имам познато семейство което си инсталира всички климатици на пода на терасите , за да не се виждат.Щяли да им завиждат и проклинят.Па може и да е така. Нали сме си зависници.Едно време всички еднакво бедни и нямаше завист.
9
3
 
17
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Някой знае ли как да се адаптираме към измененията на климата ? Ако има такъв , да го изберем за премиер.Аха , Слави има такъв човек. Нали така? Така е...
8
5
 
22
 
! Отговори
до Пародия преди 5 години
Давай на бабата, а тя после ше ходи да си купи от борсата зарзават преоценен и ше ти го пробута с рев, че е от градината и едва къта стотинки , за да мята пачки на телефонистите! Не е луд този, който яде баницата, а този, къде му я дава!
7
7
 
29
 
! Отговори
Лол преди 5 години
Даже няма да гледам клипа, от години с ъм се убедил че в България се лъже като за СВЕТОВНО като става въпрос за пари, а в днешно време даже си ЗАДЪЛЖЕН да лъжеш щото излезе ли че имаш пари, батките ще те намерят.1. Хората лъжат за да изглеждат като сиромаси - иначе съгражданите им завиждат и лошо им се пише тогава2. Лъжат за да вземат повече пари някакси, нищо че и земеделието си е бизнес, да не са светци? И ние си имаме проблеми в другите бизнеси3. Самозащита - батките чуят ли че имаш, край
6
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тез изгнили каставици могат да конкурират Белорус ама Германия не могат да конкурират, без СССР сме за никъде един домат не мое произведем иначе на приказки го докарваме. Ще фалират не заради лошото време а щото сме алчни некадърници. Немеца като му видиш оранжерията и ти става ясно, че не си e купувал лъскави коли ами е инвестирал в производството и лошо време не го плаши.
5
3
 
36
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
в билла пускаха консервни домати по 79 ст за кг от 2 касетки не можах да намеря един читав домат грьцкото бяло грозде е с твьрда ципа и не е сладко август сиотива всичко е над 2 лева и днес ще пишат че цените в бьлгария били наи ниски в ес
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То всяка година е така. Пък стоката изнесена.
3
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха-ха-ха-ха не смЕх, а голям смЕх очаквали рязко обедняване на българите след 2050 г. та ние сега като цяло сме гола вода представям си тогава какво ще е .