БСК против квотите за хора с увреждания

Резултатът – крайно негативен за пазара на труда
29 авг 2018 17:00, Петя Славова
33
БСК против квотите за хора с увреждания
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската стопанска камара отново се обяви против квотите за хората с увреждания, залегнали в проекта на нов Закон за хората с увреждания.

Ефектът от една подобна мярка ще бъде крайно негативен за целия пазар на труда, но по-важното - това е унизителен подход спрямо хората, които по една или друга причина са с над 50 на сто намалена трудоспособност, се заявява в позиция на БСК по темата, публикувана на сайта на организацията.

В нея се припомня, че през последните седмици българските работодатели нееднократно изразиха категоричната си негативна позиция срещу въвеждането на квоти за наемане на хора с трайни увреждания. Квотното разпределение на персонала по същество е пряка намеса на държавата в стопанската дейност, се посочва в становището.

Още по темата

В него се подчертава, че готовността на работодателя да наеме работник се определя от професионалните качества, знания, умения и компетенции на съответния работник, а не от здравословното му състояние.

"В условията на тежък и задълбочаващ се недостиг на работна сила, българският работодател възприема хората с увреждания като ценен човешки потенциал", заявяват от БСК.

Според БСК основно препятствие за наемане на хора с увреждания е липсата на достъпна публична среда, която да им позволи да учат, да се развиват и да стигат безпрепятствено до работните си места, а това е неизпълнен ангажимент на централната и местната власт.

"Изразяваме категоричната си убеденост, че проблемът със заетостта на хората с увреждания не следва да се решава с квоти, а с мерки, за които основно отговорна е държавата", допълват от БСК.

Друго възражение на БСК срещу законопроекта е, че основният приносител на средства за бъдещия Фонд "Заетост на хора с увреждания" към МТСП ще бъде българският работодател, но неговият глас няма да е определящ за управлението на събраните средства, тъй като управителното тяло на фонда ще е доминирано от представители на държавните институции, а хората с увреждания изобщо няма да са представени.

БСК вижда в предвиденото включване на един представител на работодателите в управлението на бъдещия фонд форма на привиден демократизъм и имитация на "отразени бележки на работодателите".

БСК е против създаването и на втори фонд към МРРБ, който отново ще се пълни със средства от бизнеса и отново ще се управлява без негово участие. Предвиден е непропорционален размер на санкциите за инвеститорите в строителни обекти, които не отговарят на изискванията за достъпна среда (10 на сто върху проектната стойност на обекта), и чиновниците, одобрили съответната строителна документация (от 500 до 1000 лв.), допълват от БСК.

Според бизнеса тук отново прозира желанието на държавата да прехвърли собствената си отговорност за изграждане на достъпна среда върху частния сектор.

БСК смятат, че в графа "имитация на съобразяване с бележките на работодателите" е и намалението на квотата за наемане на хора с увреждания от 4 на 2 на сто. Според БСК този "жест" на законотворците по никакъв начин не променя факта, че това е един нов квазиданък за работодателите, който не отчита секторни, регионални или други фактори, възпрепятстващи изпълнението на задължението за назначаване на хора с увреждания.

Според БСК стимулите за наемане на хора с увреждания реално липсват в предложения законопроект, или са минимални и са обвързани с множество условия, което ги прави практически неефективни и неприложими.
От работодателската организация смятат, че връх на законотворческата наглост е твърдението в приложената към законопроекта оценка на въздействието, че "няма да се създадат задължения от финансов характер за предприятията, които попаднат в обхвата на приложението на Закона".

БСК категорично настоява посочените текстове и предложения да бъдат премахнати от законопроекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във фирма с инвалид/и работодателят и другите служители за всичко ще обвиняват инвалида. Той ще е виновен за всичко. Затова искат да могат да го уволнят.Инвалидът ще е виновен за некадърността на шефа, за некадърността на здравите, за ниските заплати, за некоректните бизнес партньори... Защото на частника винаги друг му е виновен.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 27Ето, имаш готова схема за насаждане на омраза към инвалидите. И какво значи "ще я дам" на инвалида? Внушаваш, че той ще е мързелив, няма да работи и другите работят вместо него.Не сте хора, частниците. Нищо човешко няма във вас.
30
1
 
3
 
! Отговори
tsccc преди 5 години
ега ти ксенофобското изказване, значи хем му даваш пари на този алчен частник,хем ще настройва 25 здрави срещу един болен човек,Дано да се случи вие да сте болни, да нямате близки, социално да ви спре пенсията и здравите да ви обиждат. Вие не давате и стотинка на тези хора, всичко ви дава държавата,това е де факто инвалидната му пенсия но дадена под форма на заплата. И не е по желание на човека. Още глоби за вас и камери на всяка крачка като го обиждате затвор да има, а да се научите че не е виновен а има други които ги измислят, големи бабаити пред болните а пред институциите не смеете да гък
29
2
 
2
 
! Отговори
Ani преди 5 години
последната идея на социалните е да пратят хората с Даун на работа, можели да работят добре, аз съм виждала например как мият витрини, амипросто върти в кръг и така един час и разбира се нищо не направи, после излезе един от здравите и точно за 5 минути надолу-нагоре светна витрината,ама не са виновни тези хора че някой ги праща да работят,те не могат да направят нищо.
28
0
 
3
 
! Отговори
do 27 преди 5 години
искаш да настроиш хората срещу инвалидите които са принудени от социално да работят иначе им спират мижавата пенсия и те са достатъчно беззащитни за да се противопоставят на безумствата на социално което се е фокусирало в най тежко болните от 75% нагоре да праща на работа че били мързеливи и всичко можели да правят,а се събери и ти със социалните по тъпотия и наглост. Защо не отидеш на тях да го кажеш а ще настройваш срещу болните т'ъпанар, ама и за тормоз над инвалидите има глоби ако не знаеш, нито са го измислили, нито имат избор защото остават без мизерните си пенсии.
27
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще им кажа така:Планирах да увелича заплатите от Нова годинпа с 15 % и да ви дам коледни бонуси по 1000 лева, но съм принуден да се откажа, защото ще дам парите за изхранване на инвалидите, които ГЕРБ ме принуди да назнача.Така че сърдете се на ГЕРБ.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като разберат работниците ми, че ще взема от техните заплати, за да изхранвам такъв техен "КОЛЕГА" и ще му създадат такава работна среда, че ще стане пишман
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всяка фирма ще тръснат за изхранване по няколко увредени.На всеки 25 човека персонал - по един такъв.Е, ми ще направим от една фирма пет с по 24 души персонал.Регистърът нали вече работи?
24
3
 
0
 
! Отговори
Martin преди 5 години
Квоти за унижение на хора с уврежданияhttps://ekipbg/kvoti-uvrezhdania/
23
0
 
9
 
! Отговори
избихте рибата преди 5 години
е липсата на достъпна публична среда, която да им позволи да учат, да се развиват и да стигат безпрепятствено до работните си места------------училищата не вадели кадри,нямало курсове за преквалификация,нямало достъпна среда до ВАШИТЕ цехове ,държавата е виновна , ми вземете открийте училища в които се обучават според нуждите ви , направете достъпна средата , все някой друг виновен ,
22
3
 
7
 
! Отговори
без последна заплата преди 5 години
До WseЗащо ще го гониш, бе?Разговаряй с човека като с човек- обясни му каква е ситуацията, разберете се като хора. Инвалидите не са чудовища.Обаче искате "уволнение", а не просто освобождаване от работа- уволнението върви заедно с НЕизплащане на последна заплата. Цяла заплата ще авантосате.
21
3
 
6
 
! Отговори
1 до Wse преди 5 години
ти си много *** човечец
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия освен да стенят,за нищо друго не стават!Заслужават да им назначат хора с увреждания,чорбаджиите хем да работят вместо тях и заплати да им плащат!!
19
1
 
11
 
! Отговори
СВСМ преди 5 години
Навремето съществуваха предприятия за хора с увреден слух и говор-Тих труд.Нищо не пречи на държавата да организира подобни държавни дружества под обща шапка,развиващи търговска или производствена дейност,а работещите да са хора с увреждания!
18
0
 
13
 
! Отговори
Логика преди 5 години
Кой разруши " Тих труд" ?
17
6
 
5
 
! Отговори
Логика преди 5 години
Лудогорец да наеме двама с двигателни увреждания , строителна фирма търси хора с увредено зрение за общи работници на високо строителство , филхармонията да назначи двама с парализирана ръка за първа и втора цигулка ... ! Аман от мислещи с глутеус максимус !
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бизнеса ни е крайно античовешки.Ще трябв да му се наложат квоти и други неща.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е М.Манолова?Докато ваканцува, спуснаха гилотината над хората.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МомоКое в Бг е като във Франция- манталитетът на работодателя, раб. среда, раб. време, почивните дни, заплатите, пенсиите, соц. политика, правата, свободите... кое?
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питайте ги дали са за връщане на робството и 12 часовата смяна, за детския труд и плащане по-малко на децата и жените. Един от техните е въвел боя с пръчки за камериерките от чужбина, като добра възпитателна мярка. Не са възразили или да са осъдили колегата.