Брюксел дава ?180 000, тестват храните ни за двоен стандарт

Лабораторни тестове ще показват какво е качеството на продуктите
30 авг 2018 07:10, Анисия Иванова
26
Брюксел дава ?180 000, тестват храните ни за двоен стандарт
Архив: Булфото

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще тества храни у нас за двоен стандарт,  а финансирането идва от ЕС. Разходите за проекта възлизат на 180 хиляди евро.

За целта ще се взимат лабораторни проби и от продукти в магазини и дистрибутори в страните от Европейския съюз, с които да се докаже дали има нелоялни търговски практики. Какви точно ще са стоките, които ще се изследват, все още не е ясно, но информацията до момента показва, че анализът ще обхване храни и спиртни напитки.

Още по темата

Периодът за изпълнение на проекта, който е по Програма на Европейския съюз за потребителите (2014-2020 г.), е 18 месеца. Ще бъдат създадени методи за провеждане на лабораторните тестове, които да показват какво е качеството на продуктите.

Редица държави от Централна и Източна Европа установиха със свои проверки, че продукти от едни и същи марки са с по-ниско качество в сравнение със същите стоки, които се продават в Западна Европа. В България имаше три изследвания за двойния стандарт при храните и трите показаха съществени разлики както в цената, така и в състава на повечето от изследваните продукти.

В 20% от случаите има разлики в етикетите, а в 40% от продуктите цените са по-високи в България. При детските храни бяха констатирани и най-големи разминавания в стойностите в сравнение със Западна Европа.

По време на международен форум на високо равнище в София, посветен на темата, министри от Европа и България и еврокомисарят Вера Йоурова се споразумяха за обща методика за изследване на двойния стандарт при храните и промяна в законодателството, припомня "Труд".

Инспектори от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започнаха масирани проверки на мандрите дали спазват новата наредба за хигиената на храните.

От 19 юли тази година вече е забранено те да произвеждат, разфасоват и преопаковат истински млечни храни и имитиращи продукти в един и същ обект.

Новите изисквания се прилагат само за храни, произведени на територията на Република България.

Инспекторите ще проверяват и магазините дали са готови да започнат да прилагат новите правила за предлагане на млечни продукти и такива с растителни мазнини.

Имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко, трябва задължително да са опаковани, да се предлагат на отделни щандове или обособени места с надпис “Имитиращи продукти”. На тях не трябва да има истински млечни продукти.

Тези изисквания ще влязат в сила от 14 октомври 2018 г. На етикетите им задължително трябва да пише “Имитиращ продукт” и да е обозначена съставката, която е използвана като частичен или пълен заместител на млякото.
Храни със старите етикети могат да се предлагат на пазара до 14 януари 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Оня там преди 5 години
с една дума Брюксел даде на нашите 18000 евро за да може нашите да излязат със становище че дори ядем по качествена храна от западняците.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Производството на храни бокл-уци е породено от безпаричието на народа.Съгласете се че ако някой от вас започне да произвежда качествена храна тя ще бъде по-скъпа и съответно продажбите ще и са много по-ниски а никой производител не иска това.Да не говорим че такава храна почти няма в магазините рафтовете са пълни с боклу-ци.Според мен влагането на палмата трябва да бъде абсолютно забранено в храните нещо което управниците ни не са направили и няма и да направят най-вероятно.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за чумата милиони дадоха без да е много ясно има ли я, а за хората 180 000 евра
18
0
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Кой ще тества, щото за тез пари бая тестване ще падне.
17
1
 
5
 
! Отговори
ZEN преди 5 години
Доста тънко ще подкупят нашенските блюдолизци с тази сума. На финала ще се окаже, че няма двоен стандарт в нищо. Бок.л.у.ци.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брюксел може да си изхарчи тези пари за нещо друго по важно за тях. Ислямизирането им на Европа например, или да осигурят добър запас уиски за Юнкер. За храните е абсолютно ясно че са второ качество и тук става въпрос не само за лошото им качество, а за унижението от тяхна страна! Това е отношението на любимата на много, чак до фанатизъм Европа. Второ качество храни за второ качество хора! Някой ден ще се светнем,че за тях ние сме това! Или някой наистина повярва, че ни имат за равни на тях!?
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сп???нс до 9"моцарела"-та в тукашния карефур е от Дания--------------Ми като знаеш, че е от Дания, някой бие лите по главата да я купуваш?На щанда има сигурно пет вида моцарела, той ще ми купи точно неоригиналната и после вие.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На етикетите точно си пише от какви съставки е стоката. И си пише, че моцарелата е направена в Дания. Вие я купувате и после ревете, че не е италианска и имало палми вътре.
13
1
 
0
 
! Отговори
Сп???нс до 9 преди 5 години
Прав си , "моцарела"-та в тукашния карефур е от Дания и в статията САМО С ДВЕ ДУМИ ясно обясняват защо е така, "правилата ще важат на територията на България" , също както изискванията за пройзводство на характерни италиански сирена само от мляко - важи само за пройзведените в Италия, затова фирмите ги правят в чужбина където НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да спазваш технологията, но можеш да сложиш каквото име искаш.Затова въведоха D.O.P.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"При детските храни бяха констатирани и най-големи разминавания в стойностите в сравнение със Западна Европа."Западните ни приятели се грижат децата ни да се тровят още от ранна възраст.
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 3 дни в този същия сайт има ше статия която ни казваше че в България цените са с 40% по ниски от колкото в Европа, днес - 40% по-скъпи........ и на кое да вярваме в крайна сметка?
10
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама си иска българина лоша храна. Когато кажа на приятели или колеги че избягвам вредни храни , с консерванти , адпсртами, захар и палмови мазнини и не пуша ми се смеят.
9
0
 
23
 
! Отговори
Баси преди 5 години
Като се дадат парите на "правилната лаборатория" , ще има "коректни данни"
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 10 години, като купувах пармиджано, продавачките едвам го срязваха с един специален нож. Сега се реже като масло. как става тази работа? И сега на опаковката пише, че е внос от Германия. Какво общо има Германия с италианска стока? Моцарела - полска, маскарпоне - германско, рикота - германска. Тия ни имат наистина за балъци. Когато Путин въведе ответни санкции, напълниха веригите със храни за Русия и беше в пъти по-качествена от ***, продавани в Бг.
7
0
 
23
 
! Отговори
месара преди 5 години
какво ли пасат палмите, щом от тях се прави сирене? какво има да тестват, се едно не знаят че ни продават ***!
6
6
 
17
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
Брюксел ни е... мам.... Нищо не дава Брюксел само взима.
5
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой ще кара нов мерцедеа, сумата ще стигне!А вие яжте маргарин, колбаси, вафли, чипс и всичко, съдържащо мононатриев глутамат, пийте боза, лимонада, етър, с аспартам\цикламат\захарин, дъвчете дъвки с аспартам, защото всичко е точно!Просто продължавайте да се храните и да плащате!
4
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
само храна, приготвена вкъщи, трябва да се яде. Всичко е пълно с химия и изкуствени пълнежи
3
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** няма кво да ги тестват, просто да ги опитат! Например, в стола на европейските институции да готвят един месец с храни, купени от България. Да хапнат един шоколад Милка, купен от тук и един - от Швейцария. Прилики, освен в опаковката, няма.
2
4
 
15
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Българите са свикнали да фалшифицират такива проверки и затова броят им прогресивно намалява...което е добре.