Квотите за увредени хора - европейски, правилни ли са?

Законът няма да направи нищо, смята лидерът на КТ"Подкрепа"
Обновена: 31 авг 2018 07:17 | 30 авг 2018 21:38, Петя Славова
14

Квотен принцип при назначаване на хора с трайни увреждания, според който работодатели с 20 до 49 работници трябва да назначат поне един човек с увреждане, с 50 до 99 - двама, със 100 и над 100 - четири процента от средносписъчния им състав.
Още по темата

Ако не се изпълнят тези квоти, работодателят внася всеки месец във фонда към Агенция за хората с увреждания такса в размер от 80 на сто от минималната заплата за всеки неназначен човек с увреждане. Това решение обаче предизвика гласове на недоволство сред представители на бизнеса.

Мнението на председателя на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов е, че практиката може да е европейска, но това не значи, че е правилна.

"Аз имам тежки възражения срещу всички неща, които се случват на квотен принцип. Прилагането на такъв принцип изисква някой да знае какво се случва на българския пазар на труда, а такъв човек няма. Склонен съм да се съглася с бизнеса - по-добре да има стимули за такива фирми", уточни Манолов в "Денят ON AIR".

Неговите очаквания за самия закон са, че той няма да направи нищо хубаво, а точно обратното.

"Да се хлъзнеш по плоскостта на евтиния популизъм, особено на такава тема, е доста лесно. Такива решения не бива да се вземат толкова бързо. Бизнесът ще намери 1000 начина законно да заобиколи тази разпоредба. Ако механизмът ще награждава този, който наема хора с увреждания, отново ще има тежки отклонения, но ще са повече ползите. Тоягата няма да сработи, наградата обаче ще е по-полезна", категоричен е лидерът на КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Ако се вкара това нещо, да разбираме ли, че социалното министерство ще бъде заличено (тъй като става безполезно) и, че това ще доведе до съкращаване на държавни *** и намаляне на данъчната тежест върху всички работещи? Ако да, то може и да стане, ако не, то това е поредния пример за прехвърляне на задължения от страна на държавата към частния сектор! Дайте направо да прехвърлим всички задължения към частния сектор и да закриваме държавата! По евтино ще ни излезе!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Причини за преждевременно раждане:Вдигане на тежки предметиСлучайна травма _падане, удар и др.Бурно полово сношение Много аборти Тежки храниИ много други. Психически тормоз.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Говорите глупости. ДЦП се получава, когато има недостиг на кислород до мозъка. Така се получава при преждевременно раждане с най голяма опасност при родило се дете под32 г. с., поради не зрял бял дроб,незряла имунна, система, несъвършена терморегулациаПри задушаване в утробата и др. При възрастни родилки са по чести хромозомните заболявания, при майки алкохолички деца с ниско тегло се раждат.
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така трябва да бъде. Обществото трябва да помага на хората с увреждания, стига да не са родени от застаряващи феминистки, поради което да са увредени още по време на бременността. Там феминистката, родила болния човек, трябва да влиза доживотно в затвора, където да работи за издръжката на болния и за подобряване на стандарта му на живот, а не да виси пред народното събрание и ида иска всички да плащат за греховете и.
7
3
 
10
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Що не вземат да ги сложат в държавната администрация? Хем и без това там повечето са или некадърници, или мързеливци.
6
2
 
5
 
! Отговори
Оджа преди 5 години
Крайно време е назначените така наречени работодатели,да се научат да работят!Назначават им хора с увреждания(то вече заради тях няма други),бачкат със яка европейска производителност,и изплащат и заплати на назначените им!!!
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак нашите хора ще са облагодетелствани, а останалите да супата както е с всичко в тая територия..
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извинявам се но тук сметката се прави без кръчмар. Кръчмарят някъде е забягнал. Хубаво е да се мисли за хората с проблеми, обаче по - добрият вариант е да се мисли не с емоция, а със здрав разум, тоест, прагматично. Как ще накараш хората да назначават на работа инвалиди при положение, че има толкова здрави безработни? На тях им остава масово да започнат да си режат ръце, крака и тям подобни, че да се възползват от привилегиите. Много е тъпо това което се прави в момента. Не е това начинът.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повредени хора никой не назначава. Назначават инвалиди.
2
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колегата #1 е изчерпал темата. Други коментари са излишни.
1
2
 
15
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 5 години
Търся чернокожа жена - лесбийка, инвалид и ако може, многодетна.Като я назнача на работа и ще изпълня с един удар всички изисквания, а и за проектите ще имам много точки!