Ще чакаме туристи от САЩ, Франция, Италия..

Родопската балнео- и СПА дестинация - сред най-конкурентните
1 сеп 2018 22:07, Анисия Иванова
111
Ще чакаме туристи от САЩ, Франция, Италия..
Снимка: МТ

Родопската балнео- и СПА дестинация е сред най-конкурентните в страната и има огромен потенциал да привлича хиляди туристи от страната и чужбина с висококачествен продукт. Тя е една от седемте СПА дестинации, които Министерството на туризма разработи за територията на страната и ги предложи за публично обсъждане. Целта на проекта е да се насърчи специализираният туризъм и да бъдат привлечени повече посетители през четирите сезона.

Това заяви във Велинград министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на кръгла маса за обсъждане на инициативата.

В дестинация "Родопска" освен Велинград са включени още Белово, Варвара, Ракитово, Нареченски минерални бани, Беденски минерални бани, Девин, Михалково, Баните (Смолян).

Велинград е национален курорт с международен престиж, който привлича целогодишно хиляди туристи от страната и чужбина. Термоминералното находище тук е най-голямото в страната ни. Плюсовете на балнео- и СПА туризма за икономиката са свързани преди всичко с предоставянето на комплексна услуга, привличане на по-платежоспособни гости, преодоляване на сезонността с оптимална запълняемост на базата и откриване на нови работни места, коментира министър Ангелкова.

В подкрепа на тази политика бе приемането на първата специализирана наредба за дейността на специализираните балнео-, СПА и производните им центрове, които могат да се сертифицират, но на доброволен принцип. Създаден бе и регистър на сертифицираните центрове като част от Националния туристически регистър, който ще стане част от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), посочи министърът. Предвидени са и възможности новите дестинации да бъдат съчетани със създадените вече 8 културно-исторически и обсъжданите в момента 12 винено-кулинарни дестинации.

Министър Ангелкова обърна внимание, че през миналата година в местата за настаняване в общината са пренощували близо 230 хил. туристи – българи и чужденци, което е около 20% ръст спрямо 2016 г. Реализираните нощувки са общо около 571 хил. – почти 23 на сто ръст. Чуждите туристи в региона през 2017 г. са били общо повече от 18 600, което отбелязва над 26 на сто увеличение спрямо предходната година. Сред тях най-голям интерес се отчита при граждани от Израел, балканските страни, Русия, Германия, Великобритания, Италия, Франция, САЩ, Испания и много други.

В обсъждането участваха също кметът на община Велинград д-р Костадин Коев, представители на местната власт и на бизнеса, експерти по балнеология и др.

В отговор на журналистически въпрос министър Ангелова заяви, че една от целите на Министерството на туризма е чрез разработването на спа дестинациите, както и на  културно-историческите и винено-кулинарните маршрути, „е да успеем да ги включим като продукти, кито да се рекламират като част от общия туристически продукт, който големите туроператори предлагат“.

Според нея по този начин догодина вече ще могат да се договарят и полети, които да започнат още от април месец. Големите туроператори, с които съм провела разговори, и „ТУИ“, и „Томас Кук“ обмислят такива варианти, но ние трябва да докажем, че сме дестинация, в която заслужава да се инвестира и да имаме много по-ранни полети. Това вече ще доведе до отключване на по голям туристопоток, категорична бе министър Ангелкова.

Тя добави, че има нова дестинация с голям интерес към България – САЩ, където за първи път миналата година сме имали рекламна кампания. Към момента ръстовете от тази държава се движат около 20%. Има много голям интерес за лятото и от Франция, Австрия, Италия. Затова в кампаниите, които предвиждаме за 2019 г., ще включим отново тези държави, при които бележим ръст.

Според оценката на Световната организация по туризъм успяваме да поддържаме високо ниво на интерес от чуждестранните посетители. Това със сигурност се дължи на общите усилия на бизнеса, местната власт и правителството, каза министър Ангелкова.
 


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
0
 
! Отговори
Ха ха ха ха преди 5 месеца
Особено от Франция и Италия ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха
Ама авторчето,вий там вече съвсем,а?
Тия гъбки дето ги пафкате....недей така.
То ясно,че поръчкова статия ама чаааак пък толкова :))))
В абсурдистан,държавата от 303-ия свят и какво...туристи от фащ?
Да чакаме туристи от фащ е като да чакаме бочу да построи истинска реална магистрала по подобие на онези в Германия.
91
0
 
0
 
! Отговори
Бг.реалност преди 5 месеца
Едно от най-важните неща в курортния сектор е начина на обслужване.
КАК се отнасяш към клиентите си.
В тази област абсурдистанеца разкъсва измеренията.
С навъсена мутра все една света му е виновен персонално той обслужва клиентите си пуфтейки недоволно като всяка дума задължително се вади с кука за кит от устата му.
Поздрави,усмивка,любезност,
отзивчивост...тези неща са минали далеееееч отвъд слънчевата система.
Това спа ще е просто поредната пералня за пари на поредния престъпник от парламента.
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Здравей Бонобо!
От постовете ти се разбира, какво българина мисли за Америка.
Да знаеш, че няма много общо с действителноста.
89
0
 
2
 
! Отговори
Бонобо преди 5 месеца
Забавляват ме тези, които мислят, че САЩ е раят на Земята и да дойдат у нас е велико събитие за балканските туземци.Нали в махалата ми ходят на групички американчета, пият биричка в евтини кръчмета.Един показва баничките на една витрина с думите "Ай лайк диз!".Всички бяха с по два крака, никой не носеше цилиндър и не пееше "Янки дудъл".
Накратко, онези от именията с басейните, слугите в ливреи и "Линкълните" няма да дойдат да си оставят парите на Ангелкова, ще идват хлапета да си оправят акнето.
88
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Те и нас, българите извън Бг, ни чакаха, чакаха...
Ся чакат американци. Разчитат, че не знаят кво е в България.
От Сащ в България само български министър може да се върне, със селфита.
87
1
 
11
 
! Отговори
Хахах преди 5 месеца
Американците са точно тръгнали за Българска спа да знаете ... яко лъжат народа и той вярва ли вярва.
Трябва да си луд за да отидеш от САЩ в страна от третия свят и то на спа.
Хахахахахах
86
0
 
8
 
! Отговори
Питанка преди 5 месеца
Е, как да дойдат туристи от Запад , като билета от Лондон до Бургас е на стойност почти като Лондон-Тампа?
85
0
 
10
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 5 месеца
ЩЕ ЧАКАТЕ ОТ УМРЯЛ ПИСМО.ИЗЛЪЖЕ ЛИ СЕ НЯКОИ ЧУЖДЕНЕЦ ДА ДОИДЕ НА ПОЧИВКА ВЕЧЕ НЕ ПОВТАРЯ ГРЕШКАТА СИ.
84
0
 
13
 
! Отговори
Балкантурист преди 5 месеца
Тая да отиде да чака самолета Карлуково-Атланта
83
1
 
13
 
! Отговори
Да бе преди 5 месеца
За франсетата незнам, но на американците ще трябва да им се обясни първо, че съществува такава държава България, някъде на другия край на света. И че там нещата са като в 19 в. ... Тогава само ще можем да излъжем някой ентусиаст че срещу 2-3000 хиляди долара може да се върне във времето с 2 века, обикаляйки родопските села или каквото е останало от тях...
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Споко, искам да питам нещо друго.

Някой помни ли преди години в центъра на София се въртеше една жена, по всичко си личеше, че някаква луда и миришеше на клoшаp от 10 метра... кожата и физиономията и бяха много странни, като на някаква индианка от Мексико (но няма да се учудя ако е била например cигойнеpка или някаква друга от тоя сорт), вървеше по улицата и говорише сама на висок тон на някакъв странен и неразбираем език. Все едно на индиански...
81
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
нема ли някои да попита таа .... дали е почивала в България като се хвали толкова
80
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 78-да ще има да ги чакаме оти черноморието е изкупено от руснаци и дали теа ша смеят да припарят
79
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 100

Варела може и да е крив за много други неща, но поне за подвизите му на Слънчака, беше 100000% ПРАВ! Чак се учудих, че такъв човек може да роди нещо умно. И именно заради неговите подвизи, може най-накрая да се замислят да идват по-стойностни туристи, че досега идваха само утайките на Европа. Тия които плащат как си трябва, те не ходят на места с наpкомани и побойници и мyтри и леки момичета които се продават за 100 лева на час с промоция сифилиc.
78
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Ще чакаме туристи от САЩ, Франция, Италия"

Правилно... ще има да си чакаме...
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Едни чакат туристи от САЩ, други чакат "Годо".
Абе всеки чака нещо.
А аз пък чакам петела да пръдне и черешата да роди грозде ама нейсе, ще има да си чакаме всички до трето пришествие.
А бългaрите чакат рапоня да ги оправи..............ХА-ХА-ХА
76
4
 
7
 
! Отговори
100 преди 5 месеца
След подвизите на Валерката в слънчака , скоро туристи няма да има , поне бяхме посъбрали някакви , макар пияници и наркомани , а имало вариант да го направят министър на туризма , е тогава ще цъфнеме .
75
0
 
22
 
! Отговори
Ванката преди 5 месеца
Кой ще дойде в тази клоака, бе момеее? То ние, че сме си местни се изнасяме по други страни, та поне 5 дена да се почувстваме като бели хора... Един кв. метър няма здрав и чист в страната, кой побъркан ще харчи пари и време за ***!?
74
1
 
31
 
! Отговори
Дивия изток преди 5 месеца
Какви туристи от САЩ, вие сте луди хора.. Мексико име под носа, курортите по двата океана са на световно ниво, цените са безумно ниски, пътуването кратко... Кой луд американец ще се грабне до Родопите да отиде на басейн? То само двупосочния билет на 1 човек ще му е 2000 долара, с жената и децата вече си на 6-7 хиляди... С тия пари ще изкараш 2 месеца по шезлонгите на Карибите...
73
1
 
18
 
! Отговори
Ралф Тайсън преди 5 месеца
А камериерки за кик-бокс ще има ли ?