Ръст на наемите през септември, пикът на цените – достигнат!

Специалисти коментират ситуацията на наемния пазар в разгара на сезона
15
Ръст на наемите през септември, пикът на цените – достигнат!
Снимка: Булфото, архив

През септември се наблюдава засилен ръст на наемния пазар. Каква е текущата ситуация, какви са прогнозите и отговаря ли пазарът на имоти на търсенето? Порталът Imoti.net потърси експерти от четири големи града за коментар:

Димитър Георгиев - Дрийм вижън недвижими имоти, София

В последната година най-предпочитаните райони в София са Център, Лозенец, Младост. Естествено има интерес към Студентски град и районните около него, Овча Купел (като основно търсенето в тези части е от студенти).

Още по темата

Семейства все повече търсят в близост до големите градски паркове, както и в комплекси от затворен тип. Районите покрай метро станция също са предпочитани от потенциалните наематели. Освен съотношението на добро качество/цена на имотите, който се предлагат под наем, наемателите все повече търсят и опция за гараж или паркомясто към наемания имот.

Средните наемни цени за апартаменти в София са в порядъка от 4 до 6 евро на квадратен метър, като в някои райони (Докторски паметник, Идеален център, Иван Вазов, Лозенец, Изток) цените са около 7-8 евро на квадратен метър.

Прогнозата ми за наемните нива на жилищата под наем, е че пикът на цените е достигнат и оттук нататък вариантите са два - да се запазят цените или да започне лека промяна надолу. Основната причина е, че през изминалите 2-3 години се закупиха много апартаменти на зелено с цел инвестиция и отдаване под наем.

Пламен Минев -  Фактор, Пловдив

Най-предпочитани райони за наемане на жилища в град Пловдив са Център, районите около висшите учебни завдения, квартал "Кършияка" и около новата сграда на Пловдивския университет. Недостиг на отдавани под наем жилища има на малки такива - от порядъка на 35 - 55 кв.м. Те са и най-търсени от клиентите.

Прогноза за цените на наеми не може категорично да се направи. Цените в момента варират между 250,00 и 500,00 лв. Като цяло има усилено търсене на малки жилища, но за съжаление те не достигат на пазара за недвижими имоти.

Георги Заверджиев - Easy Rent, Варна

Пазарът на наеми във Варна се движи с умерени темпове. В последните години покачването на цените варира около 5-10% на годишна база, като това повишение не е равномерно, а най-голямо влияние оказва на първо място района в който се намира имота. Най-търсени си остават едностайните и двостайни жилища в централната част на града с цени от 400 до 500лв. В последно време се наблюдава покачване на броя на собствениците, които предпочитат да предлагат жилищата си на нощувки, вместо да ги отдават дългосрочно, което рефлектира на предлагането на жилища. Тази тенденция се наблюдава предимно в районите, които са на пешеходно разтояние до морската ивица. Интересен факт е все по-голямото търсене на самостоятелни къщи от 150 до 300 кв.м в и около Варна, където цените могат да достигнат до 1000 евро на месец. В последно време се забелязва нов тип наематели на квартири във Варна - хора на средна възраст, предимно от Западна Европа, които предпочитат да се радват на благоприятния климат във България, а и на по-добър стандарт на живот, колкото в собствените си страни, което според мен ще е и тенденция в следащите години.

Донка Павлова -  ФОРОС - Национална Компания Недвижими Имоти, Бургас

Последните няколко години пазарът на недвижими имоти в Бургас предостави възможности за добри инвестиции в нови жилища. Това предопредели и характера на отдаваните имоти под наем – нови жилища, в нови сгради с ново и модерно обзавеждане. Тази тенденция ще продължи и за близките 2-3 години.

За летния сезон се търсят обзаведени едностайни и двустайни жилища, цени - 300-500 лева, във всички райони на града.

Тристайните жилища се търсят за по-дълъг срок за наемане. Напълно обзаведените, с нови и модерни мебели се търсят предимно от специалисти, командировани служители и работници, обичайно в центъра и комплекс "Лазур", в нови сгради с добра инфраструкткура. Цени – 600-1000 лева.

Необзаведените тристайни или двустайни жилища се търсят от семейства, избрали Бургас като място за по-добра работа и по-добро заплащане. Търсят се във всички райони на града, цени – до 400 лева.

Старите жилища със стари мебели в стари сгради се търсят все по-малко и се отдават все по-трудно. Такъв тип жилища обикновено се наемат от клиенти с малки и несигурни доходи, което създава проблеми при заплащането.

Складови площи: Все още в Бургас се наблюдава недостиг на големи складови площи от порядъка на 1000-3000 кв.м. Новите складови площи в промишлената зона по посока кв.Лозово и кв.Долно Езерово предоставят възможности, но все още са недостатъчни. Големи инвеститори започват строителство на нови складови бази, с ново и модерно оборудване. Предлагани и очаквани цени – 5-7 лв/кв.м.

Офиси - търсят се офиси в нови офис сгради, с контролиран достъп и климатизация – цени – 8-10лв/кв.м. Малките офис площи – до 100 кв.м. се търсят предимно в центъра .Големите офис площи до и над 1000 кв.м. се търсят в промишлените зони и до големите търговски вериги. В Бургас все още има недостиг на големи офис площи "OPEN SPACE".

Слабо е търсенето на търговски площи в центъра на града, в пресечки на "Александровска" и "Богориди". И през летния сезон има доста свободни партерни помещения. Търговците търсят магазини на "Александровска" в частта от пл. "Тройката" до хотел България или в МОЛ "Галерия" и МОЛ "Плаза", на цени 40-60 лв./кв.м.

Вижте тук: Кои са ТОП районите за покупка на имот в големите градове?


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
7
 
! Отговори
Чак пък ръст преди 6 месеца
Хора, просто сега започва новата учебна година и студенти си търсят жилища,но НЕ са чак толкова много както беше преди 10г. НЕ пишете неверни неща,че е едва ли не БУМ.Наемите в София за доста високи и ако решат да ги вдигат още, тези които работят в София ще емигрират в чужбина. Друг е въпросът,че агенциите не правят проверка в какво състояние са някои жилища,които не са ремонтирани от 50 години и цените не съответстват на качеството. Не може да се живее само от наеми.
13
0
 
5
 
! Отговори
Глупости! преди 6 месеца
Има не един и двама хазяи, точно в центр.част на София и в прехваления "Изток", които дават по две стаи и кухня за по 400 лева месечно. Става въпрос за много стабилни тухлени жилищни сгради, апартаменти в чудесно състояние, много добре обзаведени със здрави почти нови и ли съвсем нови мебели.
Само на мен са ми известни три такива давани под наем жилища. При едното от тях едната стая е преходна. Другите са с по две отделни стаи в големи апартаменти, като останалите две стаи са си заключени.
12
0
 
3
 
! Отговори
Иконамист преди 6 месеца
Ако удвоим цените вдигаме БВП-то!
11
0
 
11
 
! Отговори
от 10 преди 6 месеца
Като продължение на коментара ми. Брокери не използвам- всичко е на основа на договор за наем, всичко минава през НАП данъци не укривам. Защо не използвам брокери? Хора от типа ден година храни, без идея и визия за кариерното си развитие, без особен интелект. До момента съм си закупил 2 жилища директно от строител без никакви брокери. Брокерът няма юридически познания, за да помогне при покупко-продажба. Вмятам го, за да не кажете, че съм някой подобен индивид, правещ реклама на някакви жилища.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз съм програмист по професия, но имам някои наследствени имоти, които давам под наем от години. Имам старо жилище в центъра на София, там живее ТВ водеща. Спомням си, когато го пуснах под наем, за има няма седмица се намери наемател. Другото ми жилище е апартамент, ново строителство- панорамна гледка, много разчупен и модерен сам на цял последен етаж- отново за седмица го дадох под наем. А двете са със серозен месечен наем и пак си намериха временни ползватели. Търсене има. Предлагане- също.
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Расте само броя на надписите "Продава се" по прозорци и балкони в новото строителство на "престижните" квартали. И стоят блоковете празни, с години. Без никой да живее, няма ни собственици, ни наематели. Не знам що за "инвестиция" е това. Е, ако строителя е от британските вирджински острови, както при пострадалия от далекопровод работник, тогава е ясно.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Брокерски игрички (номера)Да гушнат някоя комисионна отгоре! Чакали!
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И брокерите да мрат ...
6
2
 
9
 
! Отговори
O belya преди 6 месеца
Apartementi bez parkomesta i bez garagi, bez slanchevi balkoni i bez chist vazduh...ma vii ot koi vek ste ve?!
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пак платени публикации за стресиране на столичаните в повече.
4
2
 
19
 
! Отговори
d-р G преди 6 месеца
До House M.D.
Диагнозата е ясна, следва *** туширане на "инвеститорите" и след това бурни психосоматични смущения и обсесивно-компулсивни разстройства на брокери и "инвеститори", съпроводени с гърчове и ярко изразени кверулантивни асоциации...
3
4
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 6 месеца
Не става ясно дали цените са в перихелий или афелий. Няма яснота и относно техния ексцентрицитет. Какъв им е спинът? Ще естерифицират ли?
2
12
 
20
 
! Отговори
Столичен рентиер преди 6 месеца
Нека козарите да идват НА София, НА големия град и да наемат! Имам една панелна дупка 55 квадрата, 600 - 700 лева ше й поискам и някой провансаджия ше ги даде и ше си мисли, че е мноо напред! Плащайте с парите от продадените ниви и имоти на безценица от обезлюдяващите се села, от които сте се пръкнали!
1
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ПУК! А? Вариантите били два или ще останат на същото или ще тръгнат надолу. Варианта е един и брокерите го знаят като по учебник, затова му се вика крива на тази линия дето показва, така, че варианта е един. Надолу. И септември-октомври като се настанят сутдентите? Още по отвесно надолу, като на стар пръч.