Комунистът Кубадински се размина с паметника

Общинарите от Лизница са отменили решението за монумента
Обновена: 4 сеп 2018 21:58 | 4 сеп 2018 21:11,
23
Комунистът Кубадински се размина с паметника
Снимка: Facebook, Захари Карабашлиев

Няма да има паметник на Пенчо Кубадински в град Лозница, Разградско. Това съобщи писателят Захари Карабашлиев в профила си във Facebook.

Той повести като "добра новина" решението на Общинския съвет да отмени даденото разрешение за издигане на паметника на члена на Политбюро на БКП. Основанието е Законът за обявяване на комунистически режим в България за престъпен.

Още по темата

Карабашлиев е един от интелектуалците, които яростно се противопоставиха на идеята за издигане на монумента на бившето комунистическо величие.

24-ма души написаха отворено писмо до премиера Борисов и до президента Радев, както и до главния прокурор Сотир Цацаров и областния управител на Разград Гюнай Хюсмен.

В него те заявиха своето възмущение от "планирания незаконен акт" и изразиха недоумението си как при действащия от 2000 г. Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен все още някой в България се опитва да увековечи паметта на емблематична фигура от периода до 1989 г.

В отговор на писмото областният управител на Разград обясни, че той подкрепя техните искания, но няма законово основание да отмени решението на Общинския съвет в Лозница. Това можел да направи единствено самият съвет.

"Дали от писмото е имало полза? Не знам. Но, ако едно гражданско действие е довело до конкретен резултат - значи има смисъл. Нужен е отпор", пише в своя Facebook профил Захари Карабашлиев, цитиран от "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
6
 
! Отговори
До № 5 преди 5 години
Е ти да не си внук на Добри Терпешев? Същият мозък,същият изказ.Девети септември бешепреди повече от 70 години бе другарю революционер.Когато ти и такива като теб почитатели на авджията Пенчо изчезнат, тогава ще почне да се оправя България.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо пък на Кубадински? Той е избил по - малко народ от наш боко. По - добре вдигнете паметник на бочко, той поне изби и изгони маса народ от България и за тази си заслуга заслужава восъчна статуя и паметник на мястото на Альоша в Пловдив! Даже и мавзолей, все пак е отроче на БКП.
16
2
 
6
 
! Отговори
До 17-Пламен Василев преди 5 години
Ами по твоятя логика в Германия да останат паметници на Хитлер и Гьобелс,в Италия на Мусолини,или на шефовете на Освиенцим и бухенвалд.Те също са част от историята .Или от по ново време на Осуалд. Паметник се вдига на някой който е заслужил уважението на нацията си .
15
10
 
4
 
! Отговори
Пламен Василев преди 5 години
Какъв лош, народ сме, какви изменници се е навъдило. Какво ще стане каво има лошо, да се построй паметник ? Ами че това е нашата история, Що за народ сме като се страмуваме от историята си.
14
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БКП бяха,и ще си останат ,,кърволоци''.Какво ще стане ако на всеки се вдигне паметник ?И за какви заслуги ? За узурпиране на властта за 45 години,без право на глас от народа.Бил държавник много години.Че него никой никога не го е избирал за каквото и да е.Парашутисти бяха до един,наедно с Воеводата им.И днес още се надпреварват да ни натрисат издънките им от 3-то,и 4-то поколение.Сякаш власта е запазена за тях,безродниците.
13
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенчо Кубадински е престъпник, убиец и комунистически ***!
12
9
 
14
 
! Отговори
Запомнете преди 5 години
Няма нормални хора със селски имена като Пенчо, Генчо, Бенчо и т.н.
11
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, кога ще се открие подписка за утилизация на съветските паметници в България ?
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да го подарят на ПЕТА да си го сложат пред офиса:)
9
4
 
10
 
! Отговори
месара преди 5 години
кой ли е предложил да има паметник на бай пенчо,........?!
8
12
 
12
 
! Отговори
Сата преди 5 години
След като някой си спомня с добро за някой и му постоил паметник, защо трябва да се криеМи аз си спомням с добро чичо Адолф, защото е избил 10 млн рузки животни. Следва ли да му издигна памятник?
7
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Паметник на комунист-само на гробищата!
6
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е правилното решение!
5
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще мине време и ще се гласува и закон обявяващ гербаджийския режим за престъпен. Дано само дотогава да са останали поне 240 души в България, че да попълнят бройката в Народното събрание и да го гласуват.
4
15
 
30
 
! Отговори
Браво! преди 5 години
Супер новина! Какви са комунистите, че да имат паметници - бандити бяха преди, бандити са и сега.
3
23
 
15
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Пенчо Кубадински има място в Историята , проверете . Мекерето спрял Паметника ще има място че е спрял Паметник на Починал Човек .Като във Вицовете .
2
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по исторически факти комунизъм в България не е имало, имало е развит ,реален и т.н. социализъм. Следва решението да се оспори. След като някой си спомня с добро за някой и му постоил паметник, защо трябва да се крие. В горбищата няма ли паметници?
1
17
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е много хубава новина! А кога ще изстържем БКП-то от парламента????