Мъж от Пловдив със западнонилска треска

Пипнал я докато бил на екскурзия в съседна Турция
4 сеп 2018 14:15,
12
Мъж от Пловдив със западнонилска треска
Снимка: Pixabay

55-годишен мъж от Пловдив се е заразил със западнонилска треска, след като е бил на екскурзия в Истанбул, съобщи "24 часа".

Мъжът е от пловдивското село Труд и е настанен в университетската болница "Св. Георги".

Бил е на частна екскурзия до южната ни съседка от 2 до 5 август, но няма спомен да е бил ухапван от комари, твърдят от здравното заведение.

Почувствал е гадене и болки в корема, започнал да повръща, получил и стомашно разстройство. Приет е във Втора клиника по хирургия в Пловдив със съмнения за кървави изпражнения. Тези съмнения се потвърждават и на втория ден от престоя на пациента. Мъжът вдигнал висока температура и получил световъртеж.

Невролог и инфекционист го насочват за изследване за паненцефалит – възпаление на сивото и бялото вещество в мозъка, като на 9 август е бил преместен в Клиниката по инфекциозни болести УМБАЛ "Св. Георги".

През първите два дни от неговия престой състоянието му се влошило драстично. Направени са 3 изследвания със скенер и едно с ядрено-магнитен резонанс. Установено е, че мъжът наистина е с паненцефалит.

В момента състоянието му е подобрено, мъжът е контактен и адекватен. Все още има лека пареза на десния крак, но лекарите очакват тя скоро да премине.

Провежда се рехабилитация и медиците прогнозират, че до няколко седмици мъжът ще бъде изписан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От същите комари вече има и в България ,стига сте обвинявали все другите нещастни ***.ф.рени такива
10
0
 
3
 
! Отговори
Астролог преди 5 години
Нормално е да са правили най-различни изследвания. Енцефалитът може да е има най-различни причини. Мой съсед изкара менингоенцефалит, заради същия вирус. Беше в много тежко състояние и близо година се възстановяваше. Не е шега работа за хора с не много добра имунна система.И между другото, комарите и птиците трудно се спират с огради по границата.
9
1
 
9
 
! Отговори
Уелкъм в новия преди 5 години
глобален консуматорски свят!въпрос на време да се запознаем с това и ред други трансимсивни заболявания, нетипични за тия географски ширини. Искам да уверя мераклиите, че нито мрежи и огради, нито затваряне на границите ще ги спре. Дори и да се ограничи имиграцията, няма как да се спре туризма и търговията. Вината е ръшкането насам-натам и в глобално затопляне. Заради отпадането на климатичните бариери по света. А и да не пропуснем приноса на антиваксърските настроения. По принцип!
8
0
 
1
 
! Отговори
лекар преди 5 години
страхотно написано : съмнения за кървави ***...
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нилската треска я носят не/грите от Африка.
6
5
 
5
 
! Отговори
АЗ преди 5 години
Чий го е търсил в Истанбул ?
5
1
 
0
 
! Отговори
Krumovo преди 5 години
Ne e sigurno...moje da e bil mig, pik ili bulgaria air...specialnite chasti...
4
4
 
16
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Колко пъти да казвам че границата с турция трябва да бъде затворена завинаги. От юг или ще е чума или болести, ислямизъм и простотия или сепаратизъм и все такива хубави неща.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До д-р ХаусТе пак по капката са я открили. Другото е само написано на хартия.
2
0
 
15
 
! Отговори
д-р Хаус преди 5 години
Леле що пара са смъкнали от здравната каса с тия изследвания. За нилската треска е нужна само една капка кръв, така се открива.
1
2
 
7
 
! Отговори
Ми преди 5 години
като ходи в Турция!