Белащица протестира срещу две мраморни кариери

Общо 7 населени места се обединиха за протеста
6 сеп 2018 14:15,
9


Над 100 жители на Белащица излязоха на протест срещу двете кариери над селото. Поводът за недоволството им е инвестиционно намерение на предприятие, добиващо мрамор за трошен камък над населеното място.

Недоволни жители от 7 населени места направиха шествие от Белащица до Околовръстния път на Пловдив и блокираха шосето, съобщи Bulgaria ON AIR. Те се обявиха срещу разширяването на кариерата и се оплакват от прах и разбити от камионите пътища.

По данни на местния личен лекар, за последните 10 години в селото има бум на респираторни заболявания, които били най-видими при децата. Хората настояват след изтичането на концесионния договор през 2021 година, той да не бъде подновяван.

В същото време от компанията са заявили намерение да копаят на площ от нови 50 декара, за да добиват инертни материали.

Предстои Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите да реши дали разширяването на кариерата има нужда от екологична оценка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
annybody преди 5 години
"Зелените" още ли са на море?Ето къде трябваше да се намесят, но от Швейцария им плащат само за Пирин.
3
2
 
17
 
! Отговори
М преди 5 години
До Димитър Работа винаги се намира, стига желание да има! ЗДРАВЕТО с пари не се купува!!!
2
13
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
То хем сърби, хем боли! После да не питате защо няма работа. В Гърция постоянно кръстосват камиони с мрамор, ама хората за други неща протестират
1
6
 
10
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
БЕЛАЩЕНЦИ- ОРГАНИЗИРАНИ ХОРА ....ТОВА НЕ Е ЛИ ВАША ЗЕМЯ /ТЕРИТОРИЯ / ??? НЕ БЪДЕТЕ ОВЦЕ ОТ СТАДОТО БОЖИЕ !!! УБИЙТЕ " НАЕМАТЕЛАЯ -КАРИЕР"- ЗАЕДНО С "ДЕЦАТА ,СЛУГИТЕ И ЦЕЛИЯ МУ РОД " -КАКТО Е КАЗАЛ ЦАР БОРИС-1 !!! АКО НЕ МОЖЕТЕ .. НАЕМЕТЕ МЕ !!! - ПЕНКО-ПЕРНИК