От утре монтират новия заслон "Кончето" в Пирин

Кампанията за набиране на средства за строителството продължава
5
От утре монтират новия заслон "Кончето" в Пирин
Снимка: Кончето/Facebook

От 10 до 14 септември готовите елементи за новия заслон на седловината "Кончето" в Северен Пирин ще бъдат транспортирани на място с хеликоптер и ще започне тяхното сглобяване. Това съобщи Орлин Чачановски, председател на Асоциацията на планинските водачи в България, пред БТА.

В демонтажа на стария заслон и подготовката за строежа на новия участват над 150 доброволци от цялата страна. Те качиха на гръб близо 1500 килограма инструменти, вода, цимент, пясък, чакъл, бетон, желязо, бензин. Много хора дариха храна, вода и инертни материали.

Само през последния месец постъпиха нови 20 415 лева, с което общата сума е вече над 40 000 лева. Но с близо 70 на сто от тях трябва да бъдат покрити транспортните разходи. Кампанията за набиране на средства за строителството на новия заслон продължава, допълни Чачановски.

Старият заслон беше демонтиран и сортиран на пакети за сваляне с хеликоптер в района на хижа "Яворов". За съжаление по-голямата част от дървения материал е много изгнил и няма да може да се използва за възстановяване на заслона като музей, обясни Чачановски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Todor R преди 5 години
И новия лифт да направят и всичко ще стане доста по-добре за Пирин, като напр. по-малко коли по пътищата там.
4
1
 
1
 
! Отговори
ГРОБ Патреот преди 5 години
Дебелия чичко министър на отбраната ака Агент Иван им е искал 50 бона за да вдигне военен хеликоптер до горе всичко. 50% са за неговото джобче сигурно. Та сега всичко трябва да се носи на гръб.
3
0
 
28
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Най-вълнуващият трек в моят живот - х.Яворов- заслон Кончето - х. Бъндерица!Приветствам всичко ново, за добро е!
2
0
 
40
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Момчетата правят точно това - нов заслон, за да не остане само "спомен"!Браво, сърцати хора са планинарите!
1
3
 
22
 
! Отговори
НИК преди 5 години
Ще остане само приятният спомен от това "къще", приютило не един или двама, през годините. Неповторимо място и атмосфера.