Идват големи туроператори, лято 2019 – от април!

За май сме втори в ЕС по ръст на нощувки на чужденци
Обновена: 11 сеп 2018 21:13 | 11 сеп 2018 21:09, Анисия Иванова
17
Идват големи туроператори, лято 2019 – от април!

Летният сезон се развива много успешно, вече започнахме подготовката за следващата година. За първите 7 месеца на 2018 г. у нас са пребивавали над 5,2 млн. чужди туристи, което е близо 7% ръст спрямо същия период на миналата година. Това заяви в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова, която откри работна среща с контролните органи, туристическия бранш и местната власт преди края на сезона, съобщиха от Министерството на туризма.

За периода юни-юли 2018 г. чужденците са над 2,8 млн. и това е ръст от 3,6 на сто въпреки дъждовете в началото на юли. Отлични са и показателите за приходите - над 1,3 млрд. евро от международен туризъм за първото шестмесечие на годината, което е 9,7% ръст спрямо същия интервал на 2017-а.

Трета поредна година България отчита рекордни статистики в туризма, което говори, че страната ни се утвърждава като дестинация с устойчив напредък, стана ясно от думите й.  Отличните резултати се потвърждават и от международните туроператори, с които министерството поддържа активен диалог и вече разработва лято 2019.
И в момента за лятото наблюдаваме ръстове в рамките на около 5 на сто на нашите основни пазари, като прогнозите са те да бъдат достигнати като цяло с данните и за август и септември, които още не са публикувани, поясни министърът.

През миналото лято отбелязахме ръст от 5,7% на чуждите туристи, като те достигнаха 5,3 млн. от юни до септември. Очакваме да надхвърлим тези показатели, прогнозира министърът. Увереност, че с това лято полагаме добра основа за следващата година, ни дават туроператори като "Томас Кук“ и "ТУИ“, които  обмислят да стартират полети за България още от април 2019 г. Така реално ще се разширят крилата на активния сезон, каза още тя.

Министър Ангелкова приведе данни на Евростат, според които през май 2018 г. България е на второ място по ръст на нощувките от чужденци в местата за настаняване сред всички държави от ЕС спрямо същия месец на 2017-а. Засега първа е Хърватия с увеличение от 43%, следва нашата страна с 32% ръст. По междинна оценка на Европейската туристическа комисия  за първите няколко месеца на 2018 г. страната ни се представя много успешно на пазари Великобритания и Франция.

През юни 2018-а България отчита над 3,1 млн. нощувки на чужденци в местата за настаняване, което е по-добре от Чехия, Швеция, Белгия, Полша, Норвегия, Унгария, Дания и др.

България е отбелязана като една от най-бързо развиващите се туристически дестинации в ЕС. По предварителни данни за периода 2015-2017 г. страната ни е на първо място по ръст на нощувките от чужденци в местата за настаняване сред всички държави от общността, които са подали данни, припомни министър Ангелкова и акцентира върху издигането на сектора като национален приоритет, формиращ над 11% от БВП.

Тя благодари на всички контролни органи, които помогнаха да се гарантира високото качество на туристическия продукт през сезона. С общи усилия бе осигурен и комфортът на туристите, което  е предпоставка отново да се върнат у нас. България става все по-разпознаваема дестинация, предлагаща високо качество на добра цена, каза  министърът и отчете, че миналата година са извършени над 300 проверки на плажове, хотели и други туристически обекти. Инспекциите продължават и ще бъдат безкомпромисни, обеща тя.

Министър Ангелкова обърна внимание, че с промените в ЗУЧК специално се регламентира опазването на дюните и неохраняемите плажове. Някои юридически лица използват неохраняемите плажове за търговска дейност, което не е разрешено, поясни тя. Договорите на тези стопани, които имат повторяемост на нарушенията, ще бъдат прекратени.

В срещата участваха също директорът на областната дирекция на МВР-Бургас ст. комисар Калоян Калоянов,  директорът на РИОСБ- Бургас Тонка Атанасова, кметът на Приморско Димитър Германов, представители на контролните органи, кметове на общини, експерти от областната администрация, предприемачи. 

Ст. комисар Калоянов изтъкна, че органите на реда са положили сериозни усилия, за да гарантират спокойствието на туристите. До 10 септември общо 780 са били командированите полицаи в региона, като най-много са били в Несебър. Регистриран е голям спад на кражбите и като цяло престъпността е изключително занижена.

Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас, информира, че през сезона инспекцията е получила 380 сигнала за замърсявания, но експертите са се справили успешно с всички казуси. Ще инициираме широк дебат за промени в законодателството, които да предвидят санкции за стопаните на замърсени плажове, каза тя.

 


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 месеца
ТАКА СЕ ЗАЩИТАВА МИНИСТЕРСКИ ПОСТ НА АКТИВНИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ ОТ " ТУРИСТИЧЕСКИЯ БРАНШ " !!! САМО ЗАПОМНЕТЕ КУРОРТИТЕ СА СОБСТВЕНОСТ НА ОПРЕДЕЛЕНА "СТРОИТЕЛНА ПАРТИЯ - ДС " !!! " ЕХ ВЕЛИГРАД -ДС -НАШ СПОНСОР -АВАНГАРД И ТИ- НАШЕ ОЩЕ ЧЕРНОМОРИЕ- НАШИЙ- "ПАРАЛЕНД !"!! И "ЕЛЕНА КОНСТАНТИН" И НАДОЛУ ВСИЧКИТЕ - ЩЕ СА НАШИТЕ ПАРИЧКИ: - на " Бе-Си-Пи"- ВСИЧКИТЕ ДО СМЪРТТА... И НА -"ШПЕКО-НАДЕНИЧКИТЕ" !!!
14
1
 
1
 
! Отговори
хх преди 4 месеца
туризмът е в колапс . тея калинки разсипаха всичко :((
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ОПРАВЕТЕ ПЛАЖНАТА ИНФРАСТРУКТУРА. Всяка гпдина го пиша. Няма файда да идват скъпи гости, които няма да се върнат. Всипките курорти и градчета са в ужасна гледка. Изпочупени пътища, мръсни , ухае на матилкаа, няма плажни ивици на места.
Трябва спешно да обърнете внимание на плажовете и красотата им. Иначе след време, ще почне спад , когато всеки дойде по 1 път.
12
0
 
7
 
! Отговори
Мен преди 4 месеца
На тази... дама, няма ли вече да ѝ забранят да говори г.лупости и да излага България
11
1
 
5
 
! Отговори
До година преди 4 месеца
От година на година..до година по високи заплати,пенсий...давайте си бъдеще..глупаците ви вярват и ви ръкопляскат...
10
1
 
5
 
! Отговори
Unufri преди 4 месеца
До 9: преминаващите гастарбайтери не влизат в тази статистика. Те дори не нощуват в България. Минават транзит в рамките на един ден.
9
1
 
9
 
! Отговори
Айде стига вече преди 4 месеца
Преминаващи гастарбайтери, много са, ама не са туристи! Пак ни хванаха за канарчета!
8
1
 
6
 
! Отговори
Ал Пачаври преди 4 месеца
А с колко % са намалели българите що не казват,а?
7
2
 
10
 
! Отговори
Смях преди 4 месеца
Тази година имаше катастрафален спад през месеците юли и юни. Тази отчита ръст, защото брои за туристи преминаващите гастарбайтери, а те всяка година са повече.
6
2
 
7
 
! Отговори
86737 преди 4 месеца
Абе тия ни взеха за ***.
Май месец Бг ръст с 32%, Хърватска 43%.
Прост пример: Май 2017 имаш 3 пилета, Май 2018 се родили 4, имаш ръст 33%.
Май 2017 имат 1000 телета, май 2018 1430 телета., ръст 43%.
Иначе ръстЪТ е важен.
5
0
 
16
 
! Отговори
Daniboy преди 4 месеца
Тази жена не е добре. Април по нашите ширини ще има все повече сняг, а тази госина лятото почна август и септември свърша, тя се размечтала за лято през април. Като иска такова да ходи в Африка. Тук е умерен климатичен пояс и сме си добре.
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това, което ката турист получих и тази година в Турция, тук и на двойна цена го няма.
Пък който иска - да си замазва очите с лъжи и груби манипулации. Българското черноморие не ме вълнува въобще.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тази $ красавица $ с големия нюхарник защо не каже къде са мангизите от тези многото нощувки. Не тряваше ли хазната да е препълнена и да прелива и пенсионерите да ги усетят тези нощувки по пенсиите си а не по глемите празни приказки на $ красавицата $ звери.лник.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Are chupka s tea muhlivi vonlivi bg hoteli i ekarissaji i mazno mazutno kara more ma Angelkova...
1
1
 
21
 
! Отговори
Елемаг преди 4 месеца
От края на май-юни тия в правителството ,до един са превъртяли!!Виждате ли какво става на 3 км от Министерски съвет бре?Знаете ли в провинцията какъв мрак е ?