Ще има хубаво вино! Реколтата от грозде била добра

Оказва се, че у нас работят над 160 лицензирани изби
22
Ще има хубаво вино! Реколтата от грозде била добра
Снимка: архив, БТА

Земеделският министър Румен Порожанов обяви, че се очаква добра реколта от грозде тази година, с добра захарност.

Между 150 и 160 хил. тона грозде ще бъде прибрано за винопроизводство. Други 100 000 тона стандартно се ползват за подготовката на производство на ракия. От 50-60 хил. тона се приготвя оцет във винарните, е съобщил министърът при откриване на гроздобера в с. Могилово, община Чирпан.

По думите му у нас се отглеждат близо 600 хил. дка лозя, като 55 на сто от тях са червени, а 45 на сто са бели и към тях спадат десертните сортове.

Цените, на които се изкупува гроздето, са в рамките на стандартните - между 60 и 80 стотинки.

"Винарският сектор е сред водещите за България, с добре структуриран бизнес, най-вече в преработката, но и в реализацията. Имаме над 166 лицензирани изби, други между 15 и 18 са в процес на подготовка. Очакваме постепенно и плавно надграждане във винения сектор. Не можем да разширяваме масивите от гледна точка на ограниченията, които са дадени в рамките на Европейския съюз, защото България има квота за лозята и опции до 1 на сто увеличение на година", казал Порожанов, цитиран от МЗХГ.

В новата лозарска програма по настояване на бранша е включена и мярката за съфинансиране на застрахователните премии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Чичо пич преди 5 години
Тоя министър Колко е за смяна.
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
C2-H5-OH Е ВРЕДЕН ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ
18
0
 
3
 
! Отговори
от опит.. преди 5 години
Преди години дъщеря ми правила купон за 18-20 годишни. Какво, какво да пият-купили от ония евтините пластмасови бутилки "вино" по 2,5-3 л дето са. От какво "грозде" го правят не знам, но после дадохме към сто лева за зъболекар, за да махне боята от пломбите и. Белите се бяха боядисали и няма изтъркване. Който обича винце, да купува домашно или поне в стъкло-то поне може да е джиброво 3та цедка, а не само боя и спирт!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубава реколта, ама арендаторът пак ще даде само 35 лв/дка рента от лозята.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ив. То само да е Порожанов който живее в друг свят. Там горе всичките живеят във свят различен от този на народа.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По зле е от 2011-а ...
14
2
 
7
 
! Отговори
Ристе Ботевски преди 5 години
,, В Механата,, Руйно вино, вие дайте.... Таз реколта е,, барлива,,.... Пийте, пийте.... Па, недей те гледа у казана на народа... Киселото грозде дайте... Ше го варим на ракия... И не дейте, много знайте.... Турете си и туршия!
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А жито за загиналите по пътищата ни ще има ли?
12
0
 
9
 
! Отговори
Ив. преди 5 години
Реколтата е съсипана. Имаме мерло и при нормална година събираме 2 до 2,2 тона. През катастрофалната 2014 към 300 кила. Сега очаквам макс. 700 с лошо качество. Порожанов живее в някакъв друг свят .
11
3
 
4
 
! Отговори
Лудвиг преди 5 години
Какви цедки, какви оцети са ви в главите? В България се произвежда много качествено вино и с добри вкусови качества. Българските винарни отдавна наемат чуждестранни експерти, нашите вина печелят престижни награди в цял свят и се изнасят не само за Русия. Виненият ни туризъм се развива прекрасно и има СТРАХОТНИ вина в магазина за 8-9 лв. Някои неща липсват: диференцирани, престижни зони на производство (като Шампан) и обособени, национални сортове - имаме, но продукцията е малка и не се ркламира.
10
0
 
9
 
! Отговори
Ghjvfg преди 5 години
Пълна лъжа, бялото е почти само за ракия. Един дъжд юли го съсипа, какво е валяло не е било само вода. Червеното много слаба реколта заради жегите и то има поразии
9
0
 
8
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
При толкова много дъжд няма как да е добра реколтата от грозде. Заедно с 2014г., 2018 ще е табу за любителите на хубаво вино.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Паднаха много дъждове и градушки, на доста места гроздето се повреди и няма нужната захарност към момента, дори и в най южните райони.Винпромите ще го докарат някак си, но частника ще трябва да продаде качествено грозде иначе губи пазара.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости на търкалета !Има и на ....квадратчета !
6
0
 
12
 
! Отговори
Гост преди 5 години
160 хил. тона грозде са около 100 хил. тона вино, а колко произвеждат винарните? всичко на нашия пазал е трета и нагоре цедка.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще има, ама хубавото Българско се изнася и не стига до обикновенния човек, защото никой не му се дават по 15 лева за бутилка. "*** за вино ли бре ?!?!? - То па да ней водка уа ??!!? Или да ней Жемисан? Ай да ти ии винуту?"
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно, на спирт ще го докараме, остава само боички да намерим.
3
0
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Е то един министър какво друго може да очаква... лошото е че и министъра на вътрешните работи и той очаква добра реколта захарно грозде. И май всички министри само това ги вълнува
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди около месец разправяха че е слаба и почти всичко е унищожено от дъждовете!Дори се споменаваше че винпромите ще купуват отвън, предвид високата предполагаема ценаКое все пак е вярно?
1
1
 
16
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
Ха дано че като му турим и 100 кила захар, тая година да изкараме над 100 л ракия, че бързо свършва пущината, щото за мене и приятелите ми е необходима като слънцето и въздуха за всяко живо същество! Както е казал мъдрецът, е-ба-нето е до време, но пиенето - до гроб!