Агресия и заплахи срещу експертите на БАБХ в Болярово

Стопаните на фермата твърдят, че животните са здрави и нямат чума
18 сеп 2018 19:37, Василия Пейчева
22
Агресия и заплахи срещу експертите на БАБХ в Болярово
Снимка: Архив, Булфото

С помощта на полицията специалисти от Българската агенция по безопасност на храните са успели да влязат в стопанството в Болярово, където е установена чума и вече са умрели 11 животни, съобщава БАБХ.

Още по темата

Ветеринарните власти са били подложени на агресивни и заплашителни действия от страна на съмишленици на стопаните - Христо Христов, сина и снаха му, които вече втори месец не допускат специалистите във фермата, блокирайки работата по обезвреждането на огнището на заразата и успешното блокиране на разпространението на инфекцията, посочват от БАБХ.

Въпреки получените и потвърдени лабораторни резултати за наличие на заразно заболяване във фермата в Болярово стопаните твърдят пред медиите, че животните са здрави. От 18 юли (датата, на която е направен опит за връчване на протокола) до днес обаче, са починали 11 животни. Ситуацията допълнително се усложнява от факта, че едно от тези животни не е от стадото в Болярово, а от стопанство в Твърдица. Това доказва нерегламентирано движение на овце в ситуация на повишена опасност от инфекция, пише в съобщението.

Заболяването във фермата беше открито при изследването на стадата в 10-километровата зона около село Воден, където за първи път в България и в Европейския съюз бе констатирана чума по дребните преживни животни. Пробите от стопанството бяха изследвани, а получените резултати - потвърдени в Националната референтна лаборатория. Огнището влезе в системата на ЕС за опасни заболявания по животните и в системата на Международната организация за болести по животните. Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ Дамян Илиев фермата в Болярово беше обявена за огнище на чума по дребните преживни животни.

Българската агенция по безопасност на храните е изпратила и доклад до Световната организация за здравеопазване на животните за епидемиологичната ситуация с чумата по дребните преживни животни в страната, който не е окончателен за извършените дейности по казуса. В него е потвърденото огнището в Болярово и са описани мерките, които трябва да се предприемат съгласно законодателството.

"Поради възпрепятстването на ветеринарните власти обаче огнището все още не може да бъде приключено, което може да доведе до удължаване на рестрикциите за България в засегнатите региони", заявяват от БАБХ.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
udjs преди 5 месеца
Абе вие прости ли сте или се правите на такива?Над 2 месеца,нито
едно животно не умря от уж-чумата,на която инкубационният период беше не
повече от 7-8 дни!Понеже скандала с убийствата се раздуха,някой
мръсник/знае се кой/,посъветва управляващите да затворят животните,да
изчакат докато умрат от глад и тогава да обявят триумфално,че са умрели от уж-чумата!
Сега вече започнаха да мрат от глад-ДА ОТ ГЛАД!Защото ако и вие гладувате продължително и се натъпчете и вие ще умрете от ...преяждане!
17
0
 
2
 
! Отговори
udjs преди 5 месеца
Българи научете се да правите елементарни връзки!Убийствата в Болярово са свързани с сегашните и предстоящи масови убийства на прасета в Североизтока,пак по причина на уж-чумата!С нея вече оправдават престъпното предстоящо законодателство да забранят на селяните да отглеждат животни-сега прасета,овце,кози,а по късно и всякакви животни-това ще унищожи селата и малките градчета окончателно!Ще освободи Странджа и Североизтока за мигранти-мюсюлмани,а това по-късно ще отвори пътя на Ердоган!
16
0
 
3
 
! Отговори
фр преди 5 месеца
... французите , те казаха
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Auuuuu....kakva e tasi strastna czouma...izponatrashkala e siczki bg jzurnalisti...
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Толкова ли няма полицаи, които да щурмуват кошарата и да изведат с белезници собствениците и да ги арестуват за възпрепятстване на поетите мерки за сигурност в държавата?
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аеее ай си гледат работата. Гат измират животинкити, ша до го изяде ми и толкоз. Може да попрададеми малко кожи. Ма нищу немок са зарази, щото не с на близо други ферми.
12
1
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 5 месеца
До мнение ( 7 )
Мнение, ама глупаво мнение...
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А къде е Суджука от ГЕРБ? Да не се е декизирал като коза? А козата с червените рогца да не е някое от прераждането на Корни?
10
4
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 5 месеца
На майка ти в .... Месото от нашите производители е по-натъпкано с химии от чуждото. Щото тук няма контрол. Нашата продукция сега е по-зле от чуждата. Химия, ГМО, никакви стандарти. Хлябът нали се прави от българско жито. Има ли нещо общо със стария, истинския вкус? Не! А доматите?
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Корумпетата от БАБХ са основни виновници за високите цени на храните в България . Разбира се след управляващите .
8
14
 
5
 
! Отговори
вв преди 5 месеца
Заради нагли селяни като тези, насъсквани от безонтговорната Корнилия, ще пламне цялата държава.
7
5
 
21
 
! Отговори
мнение преди 5 месеца
Избиват добитъка нарочно. Въобще не вярвам, че има болни животни. Геноцид над българите, геноцид и над животните им. Благодарение на Бойко, ГЕРБ и американците. Тази територия трябва да се обезлюди - част от местите трябва да умрат, а част да избягат по други краища. Явно, вярна е теорията, че там трябва да се прави анклав от мигранти.
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На сайта на Радио 999 има даже клипче пуснато в 17:30.
Няма никаква чyма.
Кой ви каза, бе дpис.бъгъ, че има чyмa?
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След 2 месеца карантинен период е абсурдно да говорим за разболяване. Но ако е ***, заразяването е станало през последната седмица. Може би въобще не е случайно, че точно това стадо?!
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Оле-леееее!
Статия от преди 30 минути, а изявлението на ветеринарят преди 3 часа не е достигнало до нежните ушенца на Безсилия Пeйчева...
"Мога да кажа, че в момента стадото е здраво" , това коментира д-р Величко Петков, след като направи клиничен преглед на животните в стопанството на Ана Петрова от Болярово.
"Сега аутопсирахме една от умрелите овце. На пръв поглед има прехранване с фураж, допустимо е. Но със сигурност ще кажем след като излязат резултатите" , каза още ветеринарният специалист.
3
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На снимката долу в дясно, козата с червените рогъ!! Да не е роднина на Ниновата??
2
5
 
4
 
! Отговори
Байфидан преди 5 месеца
И кво праим ся?
1
12
 
7
 
! Отговори
Помня преди 5 месеца
Корделка да разцелува козичките.Тя насъска стопаните срещу държавните органи.