БАБХ до прокуратурата: В Болярово ни саботират

Втори месец ветеринари не могат да влязат във ферма с чума
18 сеп 2018 16:15, Анисия Иванова
27
БАБХ до прокуратурата: В Болярово ни саботират
Архив: Булфото

Вече втори месец собствениците на местна ферма в град Болярово и техни съмишленици не допускат специалистите на БАБХ на територията на стопанството, като по този начин ги възпрепятстват да ликвидират огнището на заразата и да спрат разпространяването на инфекцията, се посочва в информацията.

Българската агенцията по безопасност на храните /БАБХ/ е изпратила писмо до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с организираното противодействие срещу ветеринарните власти в града, където беше констатирана чума по дребните преживни животни през юли, съобщават от агенцията.

Още по темата

"Адекватните мерки налагат унищожаване на всички дребни преживни животни в обекта в Болярово, основно почистване и дезинфекция", обяснява изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев в писмо до главния прокурор и министъра на правосъдието Цецка Цачева.

От 18 юли 2018 г. - датата на опита за връчване на протокола, доказващ наличието на заболяване на животните, до днес на официалните ветеринарни лекари се отказва достъп до фермата и до животните по различни начини.

Това е едно от най-сериозните нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност, водещо до невъзможност за гарантиране здравния статус на животните в страната и безопасността им за населението, мотивира се в писмото д-р Илиев.

Той моли да бъдат предприети действия, които да създадат възможност за прилагане на мерките за спиране на заразата. Също така настоява да се потърси административна и финансова отговорност от лицата, възпрепятстващи работата на ветеринарните власти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от казаното излиза,че там е огнището на заразата,която не беше доказана,и тея от бабх всъщност казват-не ни допускат да им избием животните.Евкорс бейби,имаше ли поне една овца някъде,която умря от чума?Доказаха ли,че в тая ферма има чума?Кой собственик ще остави добитъка му да бъде унищожен ей тъй без причина,само щото някой казал,че някъде имало чума.Да сложат животните под карантина и при наличие на заболяло животно,тогава да трепят
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАК РАЗБРАХА, ЧЕ ИМА ЧУМА, КАТО НЕ СА ВЛИЗАЛИ ВЪВ ФЕРМАТА.
23
1
 
4
 
! Отговори
до я па ти преди 5 години
Ти защо си сигурен,че хората ще искат НАТО,каква ни е ползата.Прочети какво казаха шведите преди седмица,"на нас НАТО не ние нужно за да плащаме за това ,Русия не ни заплашва.Ако стане война те ще бомбандират първо тези бази на НАТО които са най близко до тях".Същото го казаха и финладците преди 3 дни и още,че прибалтийските държави са сгрешили с НАТО.
22
1
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Лично подадох сигнал за стадо животни, без ушни марки, абсолютно нелегални, пуснати да пасат необезпокоявани в граничен район. Сигнала беше придружен с всички нужни данни, собственик, място ... и не последва нищо. След това имало болести и умирали наред. Реално още един *** на хранилката.
21
3
 
16
 
! Отговори
o преди 5 години
До Я па ти...огромното мнозинство от Българския народ ненавижда САЩ, евреино !за 10 години в ЕС, освен унижения, грабеж и "бежанци" нищо друго не видяхмеСега България е по-бедна отвсякога - ограбена до голо колония на западните гадове - това е сега България !ако има референдум за излизане от НАТО и ЕС Българския народ с обромно мнозинство ще избере свободата и ще каже не на западните гадове и на толерастките им "ценности"точно за това нито един политик дори и не издумва за референдум !
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затворени в кошарата, Ако до 40 дни няма клинични заболяванияКарантината се вдига!
19
14
 
5
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До х 17 Като искаш референдум за излизане от НАТО и ЕС, сигурен ли си че народа ще каже ДА? Щото си мисля че 90 % са по умни от теб и ще кажат НЕ.
18
1
 
16
 
! Отговори
Глупост на куб преди 5 години
Зараза няма и не е установена в това стадо!Няма причина да бъдат избиваниЖивотните!ТОВА нещо е "презастраховане"!!!!!
17
6
 
17
 
! Отговори
х преди 5 години
в резултат от "санкциите" срещу Русия, западните гадове няма къде да си продават животнитеза това сега скат да унищожат Българското животновъдство, за да внасяме месо от тях !!!РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ НАТО И ЕС !!!СТИГА ТИРАНИЯ И УНИЖЕНИЯ !СТИГА ГРАБЕЖ !СТГА ТОЛЕРАСТИЯ !
16
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БезпартиенЖивотните може да бъдат само приносители и да не проявяват симптом на болестта неграмотен деграданте! И никой не може да каже дали е има мъртви животни или не. В такива случаи МВР трябва да осигурява достъп със сила, а не държавни служители да реват и молят като женички.
15
3
 
19
 
! Отговори
чукча преди 5 години
Днес ветеринари от Община Тунджа взеха проби от стадото.Според казаното пред камерите животните са видимо здрави и без симптоми на заболяване.Аутопсия също беше направена на умряло животно-ветеринаря каза че е от преяждане.Все повече става ясно че е нямало никаква чума.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не си мислите, че овцете са безсмъртни и могат да умрат само от чy.мa! Като се напасат с прясна трева, която да запълни на повече от 30 % стомасите им овцете се подуват и вследствие на това умират. Да не забравяме, че те са преживни животни. Затова основната им храна е сушената трева. Това важи за всички домашни тревопасни животни. Даже и за зайците.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не си мислите, че овцете са безсмъртни и могат да умрат само от чума! Като се напасат с прясна трева, която да запълни на повече от 30 % стомасите им овцете се подуват и вследствие на това умират. Да не забравяме, че те са преживни животни. Затова основната им храна е сушената трева. Това важи за всички домашни тревопасни животни. Даже и за зайците.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука едни се правят на доктори. А нищо не разбират как се гледат животни.
11
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя район е от воени пенсионери и сета се правят на частни фермери. Това, че им се работи е добре. Все пак цел живот са слушали.Лошото е , че не си регистрират животните. И уж са свикнали на дисциплина а гледат да кръшкат от правилата
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ли ще ни забиват с тази измислена чумичка?! До кога?! Всички разбрахме кой и защо измисли тази схемичка - големите месопреработватели...
9
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ избиха животните на хората, за да могат да внасят замразено 20-годишно месо от Европа и да прибират комисионните.Това е истината и всеки нормален българин с непромит от медиите им мозък я знае.
8
6
 
16
 
! Отговори
АНТИЮДАБУДА преди 5 години
УМИШЛЕНО ОБЯВЯВАТ ЛЪЖИ И УБИВАТ НАПЪЛНО ЗДРАВИ ЖИВОТНИ ЗА ДА МОЖЕ ГРОБ ДА СЕ ЯВЯВА , ЧЕ УЖ Е СПАСИЛ БЪЛГАРИЯ!!ГРОБ ВИНАГИ СА БИЛИ УБИЙЦИ НА ХОРА И ЖИВОТНИ ВИНАГИ!!!
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лош материал, пускайте им една бомба на тамошните рейнджъри и все аграри със заразеното стадо да се приключват!
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да не излезе менте като предния път.