Да превъзпитаме шофьори, пешеходци... Да спрем смъртта на пътя!

Европейският ден без загинали на пътя се провежда у нас
19 сеп 2018 11:15,
60

Загиналите на пътя са част от черна статистика, която не спира да тегне над страната ни. Пътните инциденти сякаш са все повече, а безопасността все по-рядка. Нарушение на правилата, обаче, не извършват само шофьори, но и пешеходци.

За трета поредна година в България се провежда Европейски ден без загинали на пътя. Целта на инициативата е да се намалят смъртните случаи и тежките травми, получени при ПТП-та. В каузата се включиха всички полицаи и "Пътна полиция", както и TISPOL.

Това е и част от европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември.

Мария Ботева, която е инспектор от "Пътна полиция", сподели в ефира на Bulgaria ON AIR, че органите на реда получават подкрепа от много областни администрации, общински звена и медии. Много училища и детски градини също са съпричастни.

От полицията предлагат хората да комбинират транспортите и да се придвижват по най-безопасния начин. Ако смятат да говорят по телефона дълго време, да си наемат шофьор или да се движат с градски транспорт, така че да не попадат в ситуации да бъдат глобявани.

Въпреки патрулите на пътя обаче, хората продължават да извършват нарушения не само като шофьори, но и като пешеходци.

"Ние сме далеч от мисълта, че в този ден ще успеем да превъзпитаме всички. По-голямата част от хората, които спазват светофарите, го правят защото виждат патрулите на "Пътна полиция", коментира Мария Ботева.

На много места в страната ще има патрули, които ще помагат на пешеходците да минават през пешеходните пътеки и на опасните кръстовища, а в София от 10 ч. в Южния парк над 500 ученици ще бъдат обучени да оказват първа помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
15
 
! Отговори
Grom преди 5 години
Г-жо Инспектор Ботева, какво работите през останалите дни от годината, когато няма акции на TISPOL?Когато се отговори смислено на този въпрос, първата крачка към подобряване на положението ще бъде направена.
31
1
 
13
 
! Отговори
Уфце преди 5 години
Пак правим нещо, защото и другите тъй правят, правим го не за да спасим хората, а за да сме в крак с модата, реално нищо не се променя по тоя глупав начин.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В БГ първо някой умира,а после поправят и слагат знаци! За какво възпитание става дума не знам!? Няма респект,защото виждаме как са облечени, как оборудвани и как не ги е грижа! Поне по една палка да им бяха дали,а задължително на фитнес! С тези шкембета и ръст са като Флип и Флап!
29
2
 
1
 
! Отговори
Na 23 преди 5 години
Ti izobsto imash li grad ili si v gorata?
28
1
 
1
 
! Отговори
Heilige D. Uh преди 5 години
Koi kakvo koga kade kolko, s kakvo, na kakvo, ot kade, za kade, ot koga, do koga.....vazpitava bulgarite i zasto?....samo pitam...snimki i video ima li....ili samo si prikazvate ei taka da vi mine rabotnia bg den ...ta stava nujno da gi formatirate i restartirate?!
27
3
 
13
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Действителен случай:Репортер пита ром:"Защо трябва да се слага предпазен колан?". Ромът отговаря:"За да не ме глоби полицаят!". Да не падаме до нивото на ромите!
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Става с глоби,както е навсякъде в ЕС! Но трябва да има катаджии, камери,маркировка,система за събиране на глобите,желание,а не страх за гласове на партиите в НС!
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа може да провежда те са си свършили работата, а Бай *** все бърза за някъде да не остане назад.. в суматохата един ще спаси 10 ще убие.
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо трябва да превъзпитаме КАТ.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Na 23Не съм ги броил.
22
2
 
3
 
! Отговори
Na 23 преди 5 години
Kolko broiki peshehodni pateki imash v tvoia grad?! snimki i video imash li?
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В моя град всеки пресича където му падне.На пешеходните пътеки почти не се спира.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без ефективен контрол, правилата не се спазват. Това е, просто е, но се иска работа, а КАТ прави всичко друго, но не и да работи.
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никъде по света не спазват правилата заради съзнание, култура, манталитет, възпитание и други подобни дивотии. Няма такава държава и никога не е имало.Ако на тебе живота и здравословното ти състояние не са важни, имаш Yamaha и караш с 200км/ч., то дори инстинкта за самосъхранение няма да помогне.Но на мен ми се живее, в безопасност, чиста и приветлива държава! И това е до съзнание!!
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да си говорим, контрола трябва да се затегне и автоматизира. Камера на всеки светофар, камери за скорост на всеки километър по междуградските пътища. Парламента да елиминира вратичките в закона, за да не се избягват глобите от нарушителите.Две елементарни неща и ще видите как полека полека ще почне да се подобрява ситуацията. И всичко гореописано, ако има воля, може да се направи в рамките на няколко месеца по най-натоварените и най-рискови участъци.
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само след няколко часа ще стане катастрофа. А между друготе вече има. Един е измел жп прелез добре че не го е измел влака. Катастрофите няма да спрът докато книжки се дават на куцо и слепо. Отдавна съм казал че от всяко дърво сви.рка не става. Неможе до вчера да си карал каруца а днес да се качиш на 100 коня и да се мислиш за състезател. От 35 години съм по пътищата и съм се нагледал на всякакви чудеса. Преди 30 години имаше 500 000 автомобила и пак ставаха катастрофи ами сега при 3 милиона.
16
3
 
13
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Никъде по света не спазват правилата заради съзнание, култура, манталитет, възпитание и други подобни дивотии. Няма такава държава и никога не е имало.
15
1
 
2
 
! Отговори
Hircev преди 5 години
Ahaaa....sha prevazputavat bg narod 6,789 miliona dushi???....ohoooo, ama te imat mnogo neupotrebeno po prednaznachenie rabotno vreme togava i izlishna neupotrebena energia....kak stava togava zaplastaneto na bg slujiteli, koito ne rabotiat za izpalnenie na trudovite si zadaljenia po trudovata harakteristika na rabotnoto miasto i po bg zakon, ami rabotiat svobodno izbiraena niakakva druga svoia rabota?! E, moje utre da pojelaiat da poigraiat malko v polza na bg majka hudojestvena gymnastika...?!
14
6
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Защо ли ние българите стриктно спазваме правилата като отидем в държави, в които има контрол за спазването на правилата, а чужденците, като дойдат в България и видят, че няма контрол най-грубо ги нарушаватТова е така, защото при навлизане на даден индивид в друго общество, то то приема интуитивно техният еталон на общуване. Но както всяко правило си има и изключения.
13
3
 
3
 
! Отговори
Невъзпитан преди 5 години
Така или иначе Трафикът бавно и методично върши своя геноцид:избива възпитаните шофьори!а ние, невъзпитаните, продължаваме!(Преосмислете това което става по пътищата: не е Война, а е геноцид)