Овцете в Болярово умрели от... преяждане

Собственик: Установихме го по частен ред, с патоанатом!
19 сеп 2018 11:30, Анисия Иванова
58
Овцете в Болярово умрели от... преяждане
Архив: Булфото

Овцете в Болярово умрели от преяждане, а не от чума. Това твърдят собствениците на 11-те животни, които са починали в рамките само на пет дни в стопанството им.

Става въпрос за същото стопанство, в което бяха открити положителни проби за чума.

Вчера от БАБХ сезираха прокуратурата, че ветеринарите вече втори месец не могат да влязат в зоната, за която има лабораторни резултати за чума по дребните преживни животни. Експертите били заплашвани от собствениците и не били допуснати до фермата, за да извършат почистване и дезинфекция.

Още по темата

Според собственичката Ани Петрова една част от животните ѝ влезли под заграждението на мястото, където се съхранява жито, и така се стигнало до преяждането.

"По частен ред със специалист патоанатом установихме, че това е причината за смъртта", настоя Петрова пред bTV.

По думите ѝ тя още на 14 септември е сигнализирала за първите три починали животни, но ветеринарите не ѝ помогнали.

Според Ани Петрова тя винаги е позволявала на властите да вземат втора проба за чума от овцете ѝ, но само при условие, че заповедта за евтаназията им, издадена след първите проби, бъде обявена за нищожна.

"Изгубила съм всякакво доверие във ветеринарите. В момента, в който влязат уж за кръвни проби, не знам какво ще направят", коментира Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
3
 
! Отговори
до 32 -анонимна преди 5 години
Как овца може да преяде от паша в този сезон , кажи като си израсла на село ? И ... като си разбрала ( стопанкати им) че две са минали под нещо си , ЗащО не сложи още една дилка пастир или тел или нещо , че да спреш останалите ? Ок, в район приет за огнище на опасна заразна болест , неочаквано е 11 ж. да умрат от преяждане, а не от тази болест... и още , ядат докато има само от семейството на котките.
30
4
 
3
 
! Отговори
www преди 5 години
Е може бе хора, защо да не може, една овца за малко да умре и от препиване, като смуче ракия всеки ден, цероза на черния дроб, едвам я спасиха в Пирогов.
29
1
 
4
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Да не забравяме че е преживни животно-яде и после е смилането.Да,наистина могат да умрат от преяждане,особено асо е люцерна или някой от този вид растение.И не мога да разбера -жената казва че ветеринарите не са искали да дойдат. И ТАМ Е МАФИЯ.Аз също се разправям с тях и знам какво е.Покриват се един друг.И ветеринарите са задължени да направят безплатно преглед на стадото защото всеки ве територията си има район за който отговаря и държавата за това му плаща
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малеее, кита как преяжда... не е истина.
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега пък Европа ни е виновна че ние сме ненормални !Те насила ли ни карат да им купуваме 20годишните таралясници,насила ли ни карат да внасяме 20годишните им резерви от месо което трябва да бъде изгорено и вероятно насила задължават работодателите да плащат мизерни заплати.
26
3
 
7
 
! Отговори
aз съм прост преди 5 години
Овцата умряла от преяждане...явно овцата не е много по умна от фермера....щом смята , че хората сме такива алдали да му вярваме....
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фермера в ЕС е на върха в обществото. Той е с финансови възможности. Той е отговорен са животните и продукцията от тях.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко струва прегледа на една регистрирана овца на фермера?
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До25. Нищо неразбираш от животновъдство. Бягаи на изток да даваш съвети.Нямали ветернарен контрол, нямали регистрация. Тези са самодеици, не фермери. Нищо не ти е ясно за животновъдството в ЕС.
22
12
 
9
 
! Отговори
www преди 5 години
НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ ДОБРАТА ДЕМОКРАТИЧНА ЕВРОПА Е РЕШИЛА ДА НИ ЛИКВИДИРА ЖИВОТНОВЪДСТВОТО И ДА НИ ХРАНИ ТЯХНО ПРОИЗВОДСТВО - МЕНТЕ...
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умират от преяждане само офците.Депутатите-не.
20
1
 
2
 
! Отговори
месара преди 5 години
до 18 : кой си бе селски м***лоумник, дето си запознат с анатомията?
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Давайте да изтрепем животните за да не се разболеят случайно от нещо ! - в това няма никаква логика а си е направо върховна глупост.
18
1
 
16
 
! Отговори
чукча преди 5 години
Според докладите на БАБХ изпратени към Световната организация за здраве на животните(OIE) цялото стадо в Болярово се води евтаназирано! Четири месеца след първите положителни проби в Кости и Воден още никой не казва щама на заболяването! Но иначе изпращат документи и рапортуват че са избили здрави животни до които не могат да се докопат! Свръх цинизъм!
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последното изречение е показателно за цялата държава. Никой не вярва на институциите за нищо
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите политици да си вземат поука от случая, че едвам дишат от наднормено тегло. Данъкоплатецът плаща хиляди левове само за тоалетна хартия на тия от парламента.
15
5
 
16
 
! Отговори
Трол преди 5 години
Вчера и ветеринарните пратени от заместник министъра потвърдиха пред Радио 999 (вижте във фейсбук страницата им видеото), че става дума за преяждане и аутопсираните животни НЯМАТ признаци за зараза с тази прословута чума! Призовавам Днес.бг да публикува видеото!!!
14
4
 
15
 
! Отговори
... преди 5 години
Бе не знам ама знам навремето когато бяха обявили пак май беше чумна епидемия по козите и овцете в Кърджалииско! Тогава на дядо ми Бог да го прости му изтепаха 40 животни и му дадоха 800лв. което прави по 20лв на евца или коза! А животните си бяха здрави поне според всички там! Предполагам, че сега ще е същото! НЯКОЙ ЩЕ ПРИБЕРЕ ПАРИТЕ ЛЪЖЕИЙКИ ЗА ВСИЧКО! ЩЕ ИЗТРЕПЯТ ДОБИТЪКА И ПОСЛЕ ЩЕ СИ КУПЯТ СПКОЙНО КЪЩИ ПО МОРЕТАТА ИЗВЪН БГ! АЙ СИКТИР! ДЪРЖАВАТА ДА ГО ДУ..!!!! ЛЪЖА И ИЗМАМА!
13
13
 
10
 
! Отговори
до аз преди 5 години
Как така са преяли , бе ? Под какво заграждение са минали и как всеки ден минават по две- три , какви зърна те гонят, какви клипове ? Заболяването е налице....
12
6
 
10
 
! Отговори
Ветеринар преди 5 години
Според мен хайванчетата са умрели от контактите си с потната *** от Крушовица