Асансьори-убийци: Повечето от типа, в който загина детето!

С най-старите съоръжения сме в цяла Европа, коментира експерт
20 сеп 2018 09:20, Петя Славова
39

Серия от нарушения откриха проверяващите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) след извършената спешна проверка с падналия асансьор в Бургас, при което пострадаха трима души.

Всичко това идва само ден след друга трагедия в асансьор, при която загина 10-годишно момче в Кюстендил.

Още по темата

"Имаме най-старите асансьори в цяла Европа. Средната им възраст е близо 50 години. 85% от съоръженията в България са от типа, при който загина момчето с колелото... През 70-те години се разбра, че с тези асансьори стават инциденти, а ние сме единствената европейска страна, която продължава да ги използва", коментира в студиото на "България сутрин" главният секретар на Българската асансьорна асоциация Николай Маринков.

По думите му, ако асансьорът в Кюстендил е имал решетка или кабинна врата, детето е можело да бъде спасено.

"Поне 100 000 съоръжения крият огромен риск за хората. От вече 13 г. ние от Българската асансьорна асоциация, както и медиите алармираме за проблемите с тях. Държавата обаче като че ли остава безучастна", посочи Маринков пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
аууу експерт бил преди 4 години
тоа си е най обикновен прекупвач , купува евтини *** ,продава ги 89 % по скъпи тука , мародерства монтажници и техническа поддръжка със 30 % комисионна ,обикновен мародер тръгнал акъли да дава , ЩО МУ УЙДИСВАТЕ НА ,, акъла ,, на тоа ,, експерт ,, . стари били асансьорите , стара е баба му ,не асансьорите
37
0
 
1
 
! Отговори
На мама умника преди 5 години
Аз съм вече на преклонна възраст и израснах през соца с такива асансьори. Даже синхронизирано ги спирах точно на етажа като натисках леко долу до прагчето. Ама от малък съм си умен.
36
0
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
Маринков има асансьори да продава що го слушате тоя продажник и далавераджия
35
1
 
0
 
! Отговори
Gogo преди 5 години
22 строят от младините ти, все още мъждука в някои държави! Пускам те да си изкараш, и старините там! 23 виж на другата ръка, вената:)
34
1
 
6
 
! Отговори
бургазлийка преди 5 години
За санирането бяха похарчени едни 1-2 милиарда лева, може и повече да са били. Не съм против санирането, но то не е жизненоважно. По-добре щеше да е тези пари да се разпределят и да се сменят асансьорите в панелните блокове. Асансьора е скъпо съоражение, в нашия вход имаме два - никога няма да съберем пари за подмяна, от 45 апартамента има само 7, в които сме млади и работещи хора, другите са пенсионери - откъде пари за нов асансьор, че и два.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След всеки инцидент този картел се изказва и плаши публиката. Скоро имаше инцидент със съвсем нов асансьор, поради некадърна инсталация. Представяме си колко инциденти ще има, ако масово сменят асансьорите и вземат милионите левове. после ще казват, че са невинни и асансьорите им не са виновни. Същите асансьори се произвеждат и сега. Не са смартфони да се сменят всяка година.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези *** от прехваления соц. са убийци. В нашата кооперация швейцарския Шиндлер от 1941 г. си работи и то по-безшумно от съвременните асансьори. Това е то качеството, а не масовата продукция.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 16100-150 000 - я посмали малко
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При надзора на тия съоражения се водят на заплата много чиновници, разбоитници, експерти, отчетници, както и такива за прек месечен контрол.
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Родителите му са виновни защото не са го научили да експлоатира правилно този вид техника.Не е трудно- натискаш копчето и не подпираш вратата. Горе-долу коефициент на интелигентност около 70 трябва.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При надзора на тия съоражения се водят на заплата много чиновници, разбоитници, експерти, отчетници, както и такива за прек месечен контрол.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кръвнината за убитото дете.Трябва да се плати на родителите му от виновните.Те могат да са инспекцията, фирмата за поддръжка, ако неработят спирачките, етажната собственост за безотговорно отношение към общите части, както и местната влас квартала, района /общински съветник, кмет, администрации/ за не оказан контрол на ЕТ. СОБСТВЕНОСТ.
26
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Асансьорите, който нямат автоматична предпазна преграда в кабината са УБИЙЦИ. Никъде в цивилизованите страни няма подобни съоражения. Виновен за смъртта на детето е държавния орган, позволил експлоатацията на тези дъоражения. Дори блокировките на тези асансьори не работят правилно. Еден познат по невнимание си счупи крака. При движение нагоре, кракът му попада между кабината и ДВИЖЕЩАТА се стена, задейства се блокировката, кабината спира но Инерцията и беше достатъчна за причиняване на травмата.
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тия от савецко време! в германия асансьорите на "орлово гнездо" още работят, а у хамерика асансьорите от началото на 20 век си бачкат без отказно! какъв герб? червена ***!
24
2
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 5 години
Първенци сме по смъртност , бедност, катастрофи, болести, та и асансьори чак ....по корупция по проституция по просяци по какво ли не .......ГЕРБ ....това си ти !
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Старите асансьори не е задължително да се заменят с нови, но задължително трябва да се обезопасят с преграда и да се ремонтират и поддържат.
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Асансьорът им бил виновен. След като са над 50 годишни и няма подобни инциденти вената трябва да се търси другаде. Липсата на редовна и адекватна поддръжка е отделна тема.
21
1
 
10
 
! Отговори
Надзорникът преди 5 години
Няма да ругаете социалистическите асансьори, ей!Да не сте посмели, на нас младостта ни мина в този "най-хуманен" строй!
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Асансьорът не е убил детето и не носи вина за смъртта му. Моито съболезнования, но това е нещастен случай, причинен от глупаво детинско решение да си качи колелото и да не съобрази обстоятелствата. Знам, че има тенденция при злополучия винаги да се сочи с пръст и да се търсят виновни, но дали ще направиш нещо подобно в асансьор на 50 години или на 5 месеца- резултатът за жалост ще е един и същи.
19
2
 
13
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
В "белите държави" съоръженията не се подменят, а се поддържат, ремонтират, модернизират... А техниците които не правят това ги съдят, плащат и в затвор влизат.А "асоциациите" консултират, обучават, контролират членовете си, търсят технически решения за подобряване работата и безопасността на съоръженията.