Асансьори-убийци: Повечето от типа, в който загина детето!

С най-старите съоръжения сме в цяла Европа, коментира експерт
20 сеп 2018 09:20, Петя Славова
39

4130 гледания   |  Още видео

Серия от нарушения откриха проверяващите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) след извършената спешна проверка с падналия асансьор в Бургас, при което пострадаха трима души.

Всичко това идва само ден след друга трагедия в асансьор, при която загина 10-годишно момче в Кюстендил.

Още по темата

"Имаме най-старите асансьори в цяла Европа. Средната им възраст е близо 50 години. 85% от съоръженията в България са от типа, при който загина момчето с колелото... През 70-те години се разбра, че с тези асансьори стават инциденти, а ние сме единствената европейска страна, която продължава да ги използва", коментира в студиото на "България сутрин" главният секретар на Българската асансьорна асоциация Николай Маринков.

По думите му, ако асансьорът в Кюстендил е имал решетка или кабинна врата, детето е можело да бъде спасено.

"Поне 100 000 съоръжения крият огромен риск за хората. От вече 13 г. ние от Българската асансьорна асоциация, както и медиите алармираме за проблемите с тях. Държавата обаче като че ли остава безучастна", посочи Маринков пред Bulgaria ON AIR.

 


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
На мама умника преди 5 месеца
Аз съм вече на преклонна възраст и израснах през соца с такива асансьори. Даже синхронизирано ги спирах точно на етажа като натисках леко долу до прагчето. Ама от малък съм си умен.
37
0
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 5 месеца
Маринков има асансьори да продава що го слушате тоя продажник и далавераджия
36
1
 
0
 
! Отговори
Gogo преди 5 месеца
22 строят от младините ти, все още мъждука в някои държави! Пускам те да си изкараш, и старините там! 23 виж на другата ръка, вената:)
35
1
 
6
 
! Отговори
бургазлийка преди 5 месеца
За санирането бяха похарчени едни 1-2 милиарда лева, може и повече да са били. Не съм против санирането, но то не е жизненоважно. По-добре щеше да е тези пари да се разпределят и да се сменят асансьорите в панелните блокове. Асансьора е скъпо съоражение, в нашия вход имаме два - никога няма да съберем пари за подмяна, от 45 апартамента има само 7, в които сме млади и работещи хора, другите са пенсионери - откъде пари за нов асансьор, че и два.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След всеки инцидент този картел се изказва и плаши публиката. Скоро имаше инцидент със съвсем нов асансьор, поради некадърна инсталация. Представяме си колко инциденти ще има, ако масово сменят асансьорите и вземат милионите левове. после ще казват, че са невинни и асансьорите им не са виновни. Същите асансьори се произвеждат и сега. Не са смартфони да се сменят всяка година.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тези *** от прехваления соц. са убийци. В нашата кооперация швейцарския Шиндлер от 1941 г. си работи и то по-безшумно от съвременните асансьори. Това е то качеството, а не масовата продукция.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 16
100-150 000 - я посмали малко
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При надзора на тия съоражения се водят на заплата много чиновници, разбоитници, експерти, отчетници, както и такива за прек месечен контрол.
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Родителите му са виновни защото не са го научили да експлоатира правилно този вид техника.Не е трудно- натискаш копчето и не подпираш вратата. Горе-долу коефициент на интелигентност около 70 трябва.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При надзора на тия съоражения се водят на заплата много чиновници, разбоитници, експерти, отчетници, както и такива за прек месечен контрол.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кръвнината за убитото дете.
Трябва да се плати на родителите му от виновните.
Те могат да са инспекцията, фирмата за поддръжка, ако неработят спирачките, етажната собственост за безотговорно отношение към общите части, както и местната влас квартала, района /общински съветник, кмет, администрации/ за не оказан контрол на ЕТ. СОБСТВЕНОСТ.
27
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Асансьорите, който нямат автоматична предпазна преграда в кабината са УБИЙЦИ. Никъде в цивилизованите страни няма подобни съоражения. Виновен за смъртта на детето е държавния орган, позволил експлоатацията на тези дъоражения. Дори блокировките на тези асансьори не работят правилно. Еден познат по невнимание си счупи крака. При движение нагоре, кракът му попада между кабината и ДВИЖЕЩАТА се стена, задейства се блокировката, кабината спира но Инерцията и беше достатъчна за причиняване на травмата.
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
тия от савецко време! в германия асансьорите на "орлово гнездо" още работят, а у хамерика асансьорите от началото на 20 век си бачкат без отказно! какъв герб? червена ***!
25
2
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 5 месеца
Първенци сме по смъртност , бедност, катастрофи, болести, та и асансьори чак ....по корупция по проституция по просяци по какво ли не .......ГЕРБ ....това си ти !
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Старите асансьори не е задължително да се заменят с нови, но задължително трябва да се обезопасят с преграда и да се ремонтират и поддържат.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Асансьорът им бил виновен. След като са над 50 годишни и няма подобни инциденти вената трябва да се търси другаде. Липсата на редовна и адекватна поддръжка е отделна тема.
22
1
 
10
 
! Отговори
Надзорникът преди 5 месеца
Няма да ругаете социалистическите асансьори, ей!
Да не сте посмели, на нас младостта ни мина в този "най-хуманен" строй!
21
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Асансьорът не е убил детето и не носи вина за смъртта му. Моито съболезнования, но това е нещастен случай, причинен от глупаво детинско решение да си качи колелото и да не съобрази обстоятелствата. Знам, че има тенденция при злополучия винаги да се сочи с пръст и да се търсят виновни, но дали ще направиш нещо подобно в асансьор на 50 години или на 5 месеца- резултатът за жалост ще е един и същи.
20
2
 
13
 
! Отговори
до 18 преди 5 месеца
В "белите държави" съоръженията не се подменят, а се поддържат, ремонтират, модернизират...
А техниците които не правят това ги съдят, плащат и в затвор влизат.
А "асоциациите" консултират, обучават, контролират членовете си, търсят технически решения за подобряване работата и безопасността на съоръженията.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Специално случаят с детето с колело е станал поради типа асансьор, не поради възраста му. Никъде в нормалния свят не съм виждал като пътуваш стената да е необезопасена до теб и да може да те повлече.