Асансьори-убийци: Повечето от типа, в който загина детето!

С най-старите съоръжения сме в цяла Европа, коментира експерт
20 сеп 2018 09:20, Петя Славова
39

Серия от нарушения откриха проверяващите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) след извършената спешна проверка с падналия асансьор в Бургас, при което пострадаха трима души.

Всичко това идва само ден след друга трагедия в асансьор, при която загина 10-годишно момче в Кюстендил.

Още по темата

"Имаме най-старите асансьори в цяла Европа. Средната им възраст е близо 50 години. 85% от съоръженията в България са от типа, при който загина момчето с колелото... През 70-те години се разбра, че с тези асансьори стават инциденти, а ние сме единствената европейска страна, която продължава да ги използва", коментира в студиото на "България сутрин" главният секретар на Българската асансьорна асоциация Николай Маринков.

По думите му, ако асансьорът в Кюстендил е имал решетка или кабинна врата, детето е можело да бъде спасено.

"Поне 100 000 съоръжения крият огромен риск за хората. От вече 13 г. ние от Българската асансьорна асоциация, както и медиите алармираме за проблемите с тях. Държавата обаче като че ли остава безучастна", посочи Маринков пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Специално случаят с детето с колело е станал поради типа асансьор, не поради възраста му. Никъде в нормалния свят не съм виждал като пътуваш стената да е необезопасена до теб и да може да те повлече.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В белите държави: Асансьорът се маркира като опасен, дава се разумен срок за неговата подмяна. След изтичане на срока неподмененото съоръжение се спира.В България: Никой нищо не прави, за да не се създава социално напрежение. Идват избори все пак. Всичко се потулва, като се разчита времето да изтрие малкото останали спомени. Сервилните журналисти не задават въпроси за отминали събития. Резултатът от това безхаберие съвсем логично са човешки жертви.
16
1
 
18
 
! Отговори
асансьорна асоциация преди 5 години
Тази "асоциация' търси как да си напълни гушите.В Европа, в САЩ , в Канада и Австралия има 100-годишни асансьори.Заемете се т.н. "експерти" и поддържайте съоръженията за които ви плащаме.Усъвършенствайте само техническите средства за безопасност.Ама се ***, мързеливи и алчни.Далаверата ви е да се сменят асансьорите- лесно и с яка комисионна
15
1
 
22
 
! Отговори
Бивш касиер преди 5 години
Явно половината не знаят как се събират пари в стари блокове с пенсионери, теч в покрива на стойност 2000 не може да се реши втора година. Боядисване на входа за 600лв се говори от 3 години...КОЙ ще събере 100-150 000 за нов асансьор?
14
0
 
14
 
! Отговори
xxl преди 5 години
Проблемът е в контрола на техническото състояние на асансьорите,а не възрастта им .Точно този от тази асоциация на асансьорните техници , дето реве трябва да се погрижи фирмите за поддръжка и контрол на техническото състояние да си вършат работата .Като не отговаря някой асансьор на изискванията и няма пари за ремонт, да се спира и толкова .По добре живущите да се качват пеш ,докато съберат пари за ремонт , отколкото да стават нелепи инциденти .
13
3
 
19
 
! Отговори
нещастия преди 5 години
едно дете:- падна от балкона - да съборим всичко над един етаж;- го прегази кола - да махнем колите;- се удари на бордюра - да ликвидираме улици и тротоари;- се задуши под завивките - да изгорим завивки и възглавници...
12
5
 
5
 
! Отговори
Jon преди 5 години
Този експерт да не дава акъл ми да даде от джоба си някой лев за модернизацията и рехабилитацията на поне един асансьор.
11
5
 
17
 
! Отговори
Народен преди 5 години
Щом на всеки апартамент се падат по 2-3 трошки на обща стойност около 8-12 хил. лв. значи не ви е проблем да дадете по 2-4 хил. лв. на апратамент за нов асансьор.
10
1
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
От статията не става ясно, че всички инциденти са с продукти на Завода за асансьори София. Не се казва и колко са инцидентите с Шиндлер Люцерн Швейцария. Някои от тях работят в София от двадесетте години на 20-ти век.
9
3
 
13
 
! Отговори
до "експерта&qu преди 5 години
А бе аланкоолу, по какво си експерт ти?- по мерак да те пишат/показват из медиите?- по левчета дето ти дават неграмотните ***?Журналистите, чете, образовайте се, гледайте по света.Стига с тази измишльотина, че нещо у нас били старо:- асансьорите в хотел Риц в Париж са още от построяването му;- автобуси в Малта има 50-годишни те се гордеят с тях;- трамваи в Лисабон има също към 50-годишни и са атракция на града.***, неграмотни журналисти!!!Прости, некомпетентни самозвани "експерти"
8
1
 
14
 
! Отговори
Ако преди 5 години
събирахте по 5 лечета на месец ...досега да си бяхте събрали парички за нови асансьори....все пак то си е ваше благо...,но по-добре е да ги дадете за цигарки или шоколадче.. ..нали ? Ревете и чакате от д-та. Ама много хора живеят в КЪЩИ и не плащат данъци,за да ви купуват на Вас асансьори. Блоковете са ЧАСТНИ имоти,които следва да се стопанисват от живущите в тях, а не със средства от д-я бюджет.
7
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мак"И кой може да си позволи да смени асансьор в блока си?"Глупаво е да задаваш подобен въпрос, при положение, че народа масово си купува телевизори за по 2000 лв. и нагоре. Цялата работа опира до манталитет, а не до пари.
6
3
 
27
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Простолюдието сте страшни скъперници и безхаберници, затова блоковете, в които живвеете са в такова състояние. Вие се стискате да дадете 5 лв. за осветление във входа. И не защото ги нямате, а защото не искате. А не искате защото сте примитивни.
5
8
 
16
 
! Отговори
мак преди 5 години
Вместо за съмнително саниране на няколко блока да бяхте дали тези пари за подмяна на стари асансьори, за да се возим безопасно, ама от саниране лесно се краде, нали? Санирането се вижда, изглежда добре и дотам, за пред хората е ок, но заради несаниран блок никой не е умрял, а в скапаните асансьори колко злополуки има? И кой може да си позволи да смени асансьор в блока си?
4
5
 
8
 
! Отговори
Али преди 5 години
В тази държава всичко убива.
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тези асансьорни техници са се наточили да усвоят милиарди държавни пари за подмяна на уж опасни асансьори.
2
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Незнам защо обвързвате нещастния случай с детето със това какъв е асансьора. Случая с детето е много нелеп инцидент който няма нищо общо със състоянието и модела на асансьора.Има асансьори от царско време които с правилна подръжка работят и до ден днешен перфектно.Проблемът не е в асансьорите а в подръжката и контрола.
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един нов асансьор, според днешна информация от асансьорни техници, струва от 100 до 130 000лв. в зависимост от марката с демонтажа на стария, монтажа на новия и сертифицирането му. Мислите ли,че хората от един вход , или цял блок могат да си позволят този разход? Абсурд. В Русия стана същия проблем, но държавата за срок от 1г. на всички блокове, които поискаха да им се смени асансьора пое 80% от разходите. Така стимулира и икономиката си.