Кирки, лопати... Иманярите ровили Рожен за съкровището на Яне!

Бандата била от седем души от петричко село, двама от тях ученици
20 сеп 2018 07:00, Анисия Иванова
81
Кирки, лопати... Иманярите ровили Рожен за съкровището на Яне!
Снимка: Булфото

Иманярска банда нападна Роженския манастир и разигра криминален екшън. Причина за наглото нападение са легенди за скрито съкровище в стените на Светата обител.

Местните хора от село Рожен и град Мелник са чували от своите предци различни легенди за заровено имане в манастира. Най-скорошната легенда е отпреди 100 години и гласи, че когато войводата Яне Сандански заживява в Роженския манастира малко преди смъртта си той е направил тайник и в него криел жълтици и документи.

След това е бил застрелян и скривалището останало неразкрито. Яне е погребан до старата черква близо до манастира, където и до ден днешен край гроба му се правят чествания.

Има сведения, че войводата е бил изключително богат, а "подир смъртта си е оставил около половин милион лева богатство". Той е получил и откупа от 104 кг злато - 14 500 златни турски лири, за отвличането на американската протестантска мисионерка Елена Стоун и нейната придружителка Катерина Цилка. Целта на отвличането била набиране на средства за закупуване на оръжие за ВМОРО.

Още по темата

Говори се обаче, че Яне е злоупотребявал с пари на организацията и вероятно е криел част от тях в манастира като най-сигурно място. Църквата до гроба му е била разбивана няколко пъти в последните години.

Друга легенда пък говори, че в стените на манастира е зазидано златно имане от времето на Деспот Слав, който е управлявал тези земи по времето на цар Калоян.

Ранната история на обителта е неясна, тъй като голям пожар в края на XVII век унищожава манастирския архив. При разкопки в двор са намерени златни накити и монети с образа на византийския император Михаил Палеолог (1259 – 1282). Явно историите и за това злато са разпалили фантазията на десетки иманяри.

За броени часове вчера полицаи влязоха в дирите на извършителите и оковаха повечето от тях с белезници. Оказа се, че те са били седем, двама от които са непълнолетни – още ученици. Задържани са петима, заедно с тартора им, още двама се издирват. Групата е от петричкото село Яворница и всички от нея са с мюсюлмански имена, научи "Труд".

Действията на бандата говорели за сериозна подготовка, разказаха криминалисти. Към 19:10 ч във вторник пред портите на манастира се появили трима мъже на около 25 години, със суичери с качулки, но без маски на лицата. По това време йеромонах Теофил – единственият свещеник в манастира, дошъл да затвори вратата и им казал, че е късно за посетители.

Тримата му възразили и започнали да го питат до колко е работното време. Изведнъж се приближили и единият блъснал свещеника. Теофил паднал на калдаръма, а нападателите го завлекли 2-3 метра навътре в двора. Взели стол, сложили го да седне и го омотали с тиксо. Сложили лепенка и на устата му, а после хвърлили върху главата му една престилка, за да не вижда какво правят. Пребъркали джобовете на свещеника и му взели мобилния телефон.

Към групата от трима души в манастира се присъединил още един, който се разпореждал като тартор, а трима останали отвън да пазят. Донесена била торба с инструменти, кирки и лопата. Само босът носел маска на лицето. Започнали да режат кабелите на камерите за видеонаблюдениe, да ги изтръгват от местата им по стените и да ги чупят. Така унищожили 11 от устройствата, но не знаели, че системата е с повече от 25, и повечето останали да ги записват.

След това бандата заобиколила църквата и на външната й страна на 2 метра височина започнали да копаят дупка в зида. Мястото се пада зад иконостаса. За да е по-удобно, копачът с кирката се качил на стълба. Сменяли се, млатили и къртили камъните, като не обърнали повече никакво внимание на свещеника.

Дупката била направена на неслучайно място – в стар зазидан прозорец. На камерите обаче не се виждало нещо да са открили. След час избягали, без да посегнат на ценностите в манастира. Сред съкровищата там е и иконата на Света Богордица, която е със златен обков. Има метална каса с пари и кутии, в които се събират дарения.

Йеромонах Теофил успял да се освободи от тиксото след дълга борба. Открил стар телефон, по който към 21 ч. успял да съобщи за престъплението. Пристигналите полицаи заварили свещеника доста уплашен. Той нямал някакви наранявания, но бил стресиран от преживяното. Отец Теофил не е служител на Роженския манастир, а на Хаджидимовския, но пристигнал ден по-рано, за да замести за няколко дни колегата си, който отсъствал по работа.

Теофил е родом от Нова Загора и има две висши образования. Завършил е "Японистика” във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и "Богословие" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Замонашва се в Хаджидимовския манастир "Св. Георти" през 2008 г. Преди това е работил в София като екскурзовод на български и английски език. Ръководител е на няколко проекта за проучване и съхраняване на църковни и манастирски обекти.

При огледите още през нощта униформените открили изхвърлените камери из храстите и изгледали записите от оцелелите. Изгледани били клипове от последните дни и се разбрало, че двама от бандитите идвали да оглеждат като се правели на туристи. Говори се, че един от нападателите бил разпознат от полицаи от Петрич и започнало издирването му.

Залавянето на петимата от иманярската банда е станало до около 14 часа следобед, около 18 часа след наглото нападение. По неофициална информация единият от издирваните е поръчителят. Двама от задържаните са братя от с. Яворница, които доскоро са работили в чужбина. Другите са три 18-годишни момчета. Братята след завръщането си от гурбет демонстрирали охолен живот, карали "Порше Кайен" и "Фолксваген Туарег". Един от задържаните е спипан в София, друг - в Кърджалийско, а останалите в Сандански и с. Яворница.


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Страшни *** живеят по наще земи
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Главатарят им бил адвокат. И той ли е с мюсюлманско име?
Имената мюсюлмански, 2 пъти го написахте, а етноса какъв е?
Можеше и с християнски имена да са, ама етносът си остава същия.
31
3
 
2
 
! Отговори
До Румен преди 5 месеца
Комплексиран психопат....но поне за разлика от теб знам в каква реалност живея.
Останалото и да ти го обесня не ще го разбереш.
Ти не си виновен.
Просто гена ти пречи.
30
2
 
5
 
! Отговори
Румен до 29 преди 5 месеца
Така като теб може да пише само комплексиран психопат с чувство за малоценност.
29
8
 
3
 
! Отговори
До всички... преди 5 месеца
.....дали минуси на 26.
И що бе тикви?
Заболя ви от истината ли?
Какво излезе...че всички нац.герои се оказаха кой с психопатски наклонтости като оня от стените в учщ.стаи,кой просто обичал да убива без значение турци или българи,а масата от абсурдистанските супер-герои просто са бъркали здраво в меда.
А не мислите ли,че след толкова год.простотии и промивки на мозъци по повод хайдутите накрая заслужаваме истината.
28
3
 
8
 
! Отговори
До 15 преди 5 месеца
Лошото е, че заради абсурдистанската ни държава,прекрасното хоби на металодетектинга което е разрешено по целият свят,тук,в абсурдистан е превърнато в престъпление.
Защо и как?
Поради конкретните липсващи закони,които да рамкират и разграничат металодетектинга като хоби и ограбването на арх.обекти с техника далеч-ДАЛЕЧ над възможностите на човек търсещ и ровещ на 20см.в пръста из пушинака.
Ама кое ли е наред в чалгария,че и това да е.
27
2
 
18
 
! Отговори
Перко преди 5 месеца
Добре сте го написали, че иконата е със златен обков. Следващите да знаят какво да търсят
26
24
 
12
 
! Отговори
до Иван преди 5 месеца
"Той е получил и откупа от 104 кг злато-14 500 златни турски лири,за отвличането на американската протестантска мисионерка Елена Стоун и нейната придружителка Катерина Цилка"
Не Ванко,не сине майчин.Това е истината за всички воеводи и хайдути по османско време-те са грабили чужденци и богати БЪЛГАРИ(просто богатите турци са си били в Истанбул)под предлог за някаква организация.Това им е бил бизнеса. Промито ти е мозъчето от писанията на Вазов,че хайдутите и воеводите са били най-добрите българи
25
3
 
1
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
До Анонимен
хахах, добре казано! филмът е пълен.
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не чета много коментари от никове като "Мустфа", "турчин" и други подобни. Нищо, те ще се включат когато такова нещо се случи в джамия и имената не са турски
23
3
 
19
 
! Отговори
Иван преди 5 месеца
Това по-скоро прилича на разказ от Николай Хайтов или филм на Братя Коен!
22
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Братята Бейнур и Неджет Исим от петричкото село Яворница са уличени в подбудителство за извършване на престъпление,а именно нападение в Роженския манастир.Според хората в селото,за да си осигурят алиби снощи,те направили скандал в селското барче,налетели на бой на сервитьорка,за да привлекат внимание. Единият от братята карал "Порше", а другият "Фолксваген Туарег" и демонстрирали завидно благосъстояние.Преди 20 дни се върнали от Кипър, където, пак по данни на хората, били екстадирани от там и имали забрана да се връщат.
21
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя Яне е бил голем айдук и рекетьор. Отвличал е хора за пари.
Като всички макета. А пък българите го направиха национален герой.
Дори са кръстили град на него.
20
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Точно "помаци" са тия! Същите точат и ДДС и осигурителната система. Не го и крият..телкове,помощи за безработица с години за здрави-прави мъже и тн... Откак лудна мустакатия и тия се правят на интересни!
19
3
 
47
 
! Отговори
Опитвам се преди 5 месеца
да си представя какво би се случило на хора с християнски имена разбили джамия и вързали ходжата, имама или какъвто там се води в която и да е мюсюлманска държава. Сигурно ще бъде наказание достойно за Средновековието. Защо на тия трябва да им се размине? Да им спретнат някакво заболяване в ареста. Никаква милост за посягащите на християнски църкви и манастири!
18
7
 
35
 
! Отговори
Azz-ът преди 5 месеца
Наказанието за такава крими дейност да е-сами да си копаят ямите и да се самозаравят!
17
5
 
18
 
! Отговори
водач на МПС преди 5 месеца
За пореден път това е показателно. В България светите отци наброяват около 700 души, при това с монасите. За сравнение - в съседна Македония светите отци надхвърлят 2 000 души. А колко малка е Македония в сравнение с България !
16
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Етносът няма значение в случая, колко праведни българи разбиха църкви и манастири .
15
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Радвам се за бързата реакция на полицията,
С годините съм си дал сметка , че имянярството е доста тежка диагноза, всеки който е общувал с такива хора ще го потвърди.
Започват да ти паказват карти от преди 100 или 1000 години, живеят в един постоянен филм, отиват и започват да ровят където и да е на базата на получени СМС от извънземните. Говорят си с Гспода и с отвъдното.....
14
2
 
44
 
! Отговори
Някой преди 5 месеца
Е, тоя път полицаите са си свършили работата. Свикнахме все да ги критикуваме; сега е време да ги похвалим.