Реколтата е добра! Защо хлябът поскъпва?

Няма основание за повишение в цената, смята експерт
21 сеп 2018 09:30, Петя Славова
75

Няма никакво основание за по-високи цени на хляба. В това бе категоричен председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов пред Bulgaria ON AIR.

"Реколтата е от порядъка на 5,3 и 5,5 млн. тона, това е много добра реколта. По-ниска от миналата година, но води до достатъчно количество зърно. Няма основания за паника, всичко се случва по пазарен начин. Имаме нормален пазар и достатъчно количество зърно", увери той.

Още по темата

Шефът на ДКСБТ посочи, че по-големият проблем са разходите, които се плащат за заплати. По думите му основна причина за повишаване на цената може да бъде по-високата част на бизнеса, който влиза в светлата икономика. Другото било спекула и желание за по-голяма печалба.

Владимир Иванов отбеляза, че всеки септември се наблюдава подобен тип истерия и не се съгласи с тезата, че големите търговски структури са регулатор на пазара. Цената става след срещата между търсенето и предлагането, подчерта той.

"Ще ядем добър хляб. Имаме покълнато зърно, имаме висококачествено и нискокачествено. Да се твърди, че има нужда от драстично поскъпване - не. Ако има някакъв проблем, той е в разходите на съотвения бранш", настоя Иванов.

За финал на разговора той съобщи, че в последните години наблюдаваме висококонкурентен пазар и повишаване на земеделското производство. А свободната пазарна икономика била в сила.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ZASCHTOTO STE GOVEDA I KAKVO I DA VI DIGNAT MULCHITE
64
0
 
6
 
! Отговори
Слав преди 5 години
1кг първокачествен хляб в германия 1?..700гринитиращ продукт в бг 1лв...мисля че е скъпо, но всичко според доходите.
63
0
 
8
 
! Отговори
seira преди 5 години
До Веге 48:И АЗ ТОВА ПИТАМ:1989 г.: 1 кг. ХЛЯБ = 0,36 лв. / 1 БИЛЕТ ЗА ГР. ТРАНСПОРТ В СОФИЯ = 0,06 лв.2018 г.: 1 кг. ХЛЯБ = 1,51 лв. / 1 БИЛЕТ ЗА ГР. ТРАНСПОРТ В СОФИЯ = 1,60 лв.КАКВО И КАК СЕ СЛУЧВА?!
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък даже и не ям хляб. Важни са ми зеленчуците, плодовете и рибата. И без хляб може.
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да са изнесли житото на Запад. Тази година там беше изключително горещо и сушаво лято и там реколтата е много слаба.
60
0
 
4
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
До За единия хлябДа, на теб ти излиза 1,08 за 750 /въпреки, че забрави машината и труда да си калкулираш/ и хайде сега направи 1000 хляба, опаковай ги, купи си камиона, наеми шофьор и почвай да го разнасяш по магазините. Като не забравяш, че те няма да ти го продават по себестойност, а ще си сложат надценка, щото не са там за черни очи.
59
1
 
11
 
! Отговори
Пасти да ядем преди 5 години
По-скъп е хляба защото:има договорка между големите играчи и управляващите да се трупа по-голяма печалба, тъй като от сенчестия бизнес пари за партиите не идват;цената на енергоносителите расте(овкусени с русофобия);лихвите се вдигат и това е само началото-почти всеки бизнес трябва да хеджира този фактпокупателната способност на населението е достатъчна за малко болезнено повишение основните стокиникой не желае да седне на мястото на Бой Бор или да управлява анархичен ареал;спасявайте се !
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯКА КАТО ОБЩЕСТВО НЕ РАЗРЕШИМ ДА СЕ ПОВТОРИ 2013Г ТОГАВА ИМАШЕ ЕДНИ ДРАМАТИЧНИ ПРОТЕСТИ ПОМНИТЕ ЛИ - ЗА 5% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТОКА- ПОМНЯ ЕДНО БЕДНО МОМЧЕ- ПЛАМЕН- ТИЯ КОИТО ГО НАТИСКАХА ДА ГО НАПРАВЯТ ГЕРОЙ ГО ПОЖЕРТВАХА- ТОЙ СЕ САМОЗАПАЛИ, А ТЕ ЗАБРАВИХА ДА ГО ИЗГАСЯТ- ББ СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА И ПОСЛЕ- ПОСЛЕ ЦЕЛИЯ МАСРАФ ПЛАЩАМЕ И ЩЕ ПЛАЩАТ И НАШИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ- 4/5 МИЛИАРДА. Е ТЕ ТОЯ ЦИРК СЕ ПОВТАРЯ- АЗ НЕ ИСКАМ ДА СЪМ ЗАЛОЖНИК НА ОЛИГАРХИЯТА КОЯТО СИ ИМА ПАРТИЯ И ПРЕЗИДЕНТ, НО ПЛАЩАМЕ НИЕ БЕДНИТЕ
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато философите дрънкат по форумите, експертите имитират дейност, министърът се прави на загрижен, пък Корнелия понижава ДДС-то, ХЛЯБЪТ ВЕЧЕ ПОСКЪПНА.
56
2
 
7
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До Анонимен Норвегия не е добър пример. Имат фонд от 1000 млрд долара. Тях не ги мисли. Чудно е само как от крадци и убийци-викинги са се пръкнали толкова благородни наследници.
55
0
 
4
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До до 41Инфлация има и за тази година е 3.5% официално призната.
54
1
 
2
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До За единия хляб: Сметката ти е много, ама много грешна: 270 мл вода 0.05 ст. Един кубик е 2лв, 1 литър е 0.2 ст. ;захар 1 чаена лъжичка е под 1 ст. Олио 2 с.л. =30 мл=1/30л при цена 2.5 за литър е 10ст. Или общо 12 ст. Себестойност 57ст. Но ти си забравил маята, а тя е 39 ст. Може да си я правиш и сам. В един вестник бяха изчислили себестойност на 150 г хляб 60 ст. за пекарите.
53
4
 
19
 
! Отговори
не на фуража преди 5 години
Хлебарите са се всзели много на сериозно,и са решилиу че сме умрели да им ядем измикярския фалшив хляб. Айде няма нужда от вас...разумния човек яде по 2 филии на ден най много ,и то хубав и пълнозърнест!
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами защото всичко поскъпва, затова, увеличават се разходите. Това важи дори и за герберските ***. Бойко ,Бойко, ама сте до гуша в заеми и кредити.
51
5
 
5
 
! Отговори
За единия хляб преди 5 години
Рецепта за хлебопекарна. 450 грама бяло брашно 0,53 лева, 270 мл. вода 0,05 ст. , Олио 2 с.л. 15 ст., захар 2 ч.л. 0.10 ст. сол 1 ч.л. 0,05 ст., ток - 20 ст. . Значи себестойността на един хляб ми излиза 1,08 лева за 750 грама. Влагам най-качествените суровини, я се замислете какви суровини влага производителя и на какви отстъпки ги взима, дали наистина струва 1,15 лева обикновен бял хляб ?
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един от СеверозападаШумен кога го преместиха в северозапада бре?
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мене повече ме вълнува че покрай скока на цената на зърното ще вдигнат и бирата :) тъх де аз ям по един хляб на 3 дена, ама пия по 3 бири на ядене
48
3
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
БКП/БСП партията и червените хлебопроизводители люлеят лодката на ГЕРБ, но иначе - много мислят за народа. Много ...
47
3
 
9
 
! Отговори
Веге преди 5 години
Винаги има някой екперт, който смята, че хлябът трябва да е евтин. Хората си играят с нашата народопсихология, че хлябът е основното ни ядене и трябва да е достъпен. Истината е, че когато отидеш в Европейска страна, можеш да намериш почти всичко на същите цени освен хляба. Там е в пъти по-скъп. Съгласна съм, че на фона на ниските заплати е нормално да искаме ниски цени. Но наистина е странно едно пътуване с градски транспорт да е 1.60, а един хляб да е левче.
46
1
 
15
 
! Отговори
до 41 преди 5 години
Ако не знаете, аь ще ви кажа. Ние сме новото икономическо чудо. За демократично такова не знам.1. Левът е стабилен, но цените се увеличават?2.Цените се уврличават, но инфлация няма?3. Инфлация няма, но всички искат индексации на заплатите спрямо инфлацията?