Върви народе възродени към "Бъдещето на Балгария"! О, език свещен...

Фрапираща правописна грешка в класната стая взриви социалните мрежи
21 сеп 2018 10:45,
149
Върви народе възродени към "Бъдещето на Балгария"! О, език свещен...
Снимка: Видяно в София, Facebook

Първият учебен ден. Хиляди деца, стиснали здраво букет в ръка, се отправят към класните стаи, поемат дълбоко дъх и нямат търпение приключението "Училище" да започне. Чистотата в ентусиазма им може да трогне един вече пораснал и забравил за подобни вълнения възрастен.

В първи клас нямаш представа какво се случва в тази голяма и внушителна сграда, наречена храм на знанието. Ти си най-малкия заек сред всички зайци, по-нисък си от останалите на павилиона за храна и е много лесно да те избутат.

И когато те посрещнат в класната стая на първия учебен ден, с гордост можеш да прочетеш думите, написани като поздрав на бялата дъска от твоята скъпа учителка, която се е превърнала в твоя втора майка: "Бъдещето на Балгария е в класната ми стая!"

Снимка от първия учебен ден в свищивското училище СУ "Николай Катранов" обиколи социалните мрежи за секунди. Учител, застанал пред бялата дъска с дете. И двамата горди, усмихнати, а на заден фон се вижда фрапиращата правописна грешка.

Учителката е Снежана Блажева – класен ръководител на II "Б" клас, която е с 35-годишен стаж. Поръчала изработката на надписа в книжарница, само ден преди първия учебен ден.

"ПРОДИКТУВАХ на служител на книжарницата, на която се доверих за изработването му. Не съм и допускала, а и не вярвам, че някой не знае как се пише името на родината ни! Но след 35-годишна упорита и ползотворна работа за овладяване правописа от учениците ми, и това видях, преживях!", пише учителката в своя Facebook профил.

Грешката останала незабелязана, едва докато снимката не била качена във Facebook. И предизвика бурна реакция от хиляди потребители.

Въпреки притесненията на учителката, че всички ще я помислят за неграмотна, родителите не я винят. Кметът и училищното ръководство напълно подкрепят педагога. Снежана Блажева е категорична, че въпреки стреса, няма да се откаже от учителската професия.

Проблемът за печатната грешка не е в учителката. Не е и в онзи, препечатал надписа. Проблемът е много, много по-дълбок и е във всички нас.

Проблемът е в системата, в която мотивираните учители се броят на пръсти. Същите онези, които трябва да научат децата на България да обичат и да търсят знанието. Демотивирани от системата, искрата им угасва, каузата и мисията им се превръща в рутина, смазана от десетките канцеларски дейности, които са принудени да извършват, наред с учителството.

Проблемът е в родителите, които предпочитат да оставят детето пред компютъра или телефона, вместо да му прочетат книга или пък да седнат и да научат азбуката, много преди то да влезе в първи клас. А там, в мрежата, често се пише на шльокавица. Често bude6teto na balgaria коментира във Facebook и хули всеки, допуснал някаква грешка в живота си. Защото е по-лесно да съдиш зад монитора.

Проблемът е, че учебниците са написани на неразбираем, сложен и объркан език, който остава недостъпен за учащите, чийто ентусиазъм изчезва с всяка изминала година, докато накрая очите им не станат празни. Същите онези очи, които са светели и шарели с любопитство на най-първия учебен ден. А те, учениците, постепенно стават все по-демотивирани и разочаровани от българското образование.

Проблемите са много и те не са само в училището. Те са и в самите нас. А когато се натрупват системно, "Бъдещето на Балгария" не изглежда никак светло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
13
 
! Отговори
Аман от драскачи ! преди 5 години
Джесика, като ще си говорим за правописни грешки, пише се "Ти си най-малкияТ заек", защото е подлог. А какво е "свищивското училище"? За многото излишни или неправилно поставени запетаи в статията няма да ми стигне мястото за коментар. Получава се някакси абсурдно, нали...
84
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Госпожо Блажева с най-голямо удоволствие ще ви пиша слаб 2 на първия учебен ден.
83
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докъде стигнахме? Да се занимаваме с 1 правописна грешка?! И да го направим на световен проблем. За да изтъкнем собственото си съвършенство и несъвършенството на другите.Всеки греши.
82
0
 
13
 
! Отговори
Край преди 5 години
Важното е че сега в първи клас вместо "труд и техника" имат "предприемачество и технологии".Ние ли грешно се молихме - те ли ни грешно разбраха?!??
81
5
 
7
 
! Отговори
Сега преди 5 години
По една голяма 2-ка и на двете - за първия учебен ден!
80
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И без друго, училището те учи на много малко полезни неща. А като захапва разните му литератури, философии и морал слаба и... Но е добре. Подготвя по-зле и парчета за експлоатация, което е добреза мен.
79
1
 
13
 
! Отговори
някой преди 5 години
Журналистите,преди да пишат за нечии грешки,да се позамислят те самите колко са безгрешни.Или пък неграмотни.Пишейки на онзи ,,уличен" език,озаглавявайки статиите си с бомбастични простотии,дават онзи тон за правилен изказ,от който старите учители биха се посрамили за пропиляното време да направят хора,можещи и знаещи.Като Свищив например....Знанието те прави човек,а простотията послушен!
78
1
 
19
 
! Отговори
Край преди 5 години
Българина може да "инвестира" в мерцедес/бмв/ауди "Нов внос" но в образование на децата -не.Училищата ни са мръсни, стари сгради. Охраната е некой байчо /най- често алкохолик/.На учителите се плаща малко за сметка на това пък често ги бият.Учениците масово пушат без да се крият от никой. Понякога дима мирише по-особено. Момичетата от горните класове се носят " ала Сузанита".Падението българско ЛЪЩИ най-вече в образованието.
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хърбел ЩърбелТака наречените журналисти са обучени от подобни учители. Така, че не се възмущавай, а виж истината.
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много плява има в българското училище!
75
0
 
24
 
! Отговори
Хърбел Щърбел преди 5 години
Въх, "журналистите" от точно този сайт списват статия за правопис. Ирония... Тук няма една статия без правописни грешки, да не говорим за методиката за избор на заглавия на статиите. Присмял се хърбел на щърбел.
74
0
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Преди 10 години все още имаше учители от старата генерация - начетени, достолепни, знаещи и можещи. Хора с чар и обаяние, пред които дори по-палавите деца благоговееха. Бойко Борисов ги държеше и ги пенсионираше при заплати 300 лева с 40 годишен стаж.Новите учители са мнооого зле - полуграмотни, примитивни, простовати ...На тях Бойко им направи заплатите по 1 000 лева и нагоре.Явно тези вторите са по-полезни за властта.Те ще "произведат" още лош човешки материал.Лош, но послушен !
73
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Снимка от първия учебен ден в свищивското училище СУ "Николай Катранов" обиколи социалните мрежи за секунди. Учител, застанал пред бялата дъска с дете. И двамата горди, усмихнати, а на заден фон се вижда фрапиращата правописна грешка."Свищив в България ли е?
72
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кво образование бе герберасти безмозъчни - оня ден гледам ром-че в 4 клас - не може ни да чете ни да пише. Преместили го от цигaнскo училище при нормалните деца (да не се били чувствали дискриминирани) въппреки протестите на родители и учители. Почнало да бърка по чантите от първият ден, как очаквате децата да го приемат, там поне ще си е при свои ... така и така все ще е неграмотно. Това е визията на гербавите за образованието..
71
7
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
10 ГОДИНИ ГЕРБ - 10 ГОДИНИ ОПРОСТАЧВАНЕ !!!
70
4
 
5
 
! Отговори
месара преди 5 години
а по време на бсп_то Убразованието беше на многу високо ниво, заплатите на Очителите им беха достатъчни, немаше дете да не оди на Очилище, просветата цъвтеше, немаше протести!
69
2
 
11
 
! Отговори
колко тъжно преди 5 години
Флаш моб, респект, креативност, визия, секюрити, килъри, ок, тийнейджър, имидж, крю, фючърс, мапинг шоу, биг брадър, хелс китчън.......списъка е безкраен. Все прекрасни бАлгарски думи......Ами наименованията на фирми, магазини, хотели......ВСИЧКО Е НА КУЧЕШКИ! ХАЙДЕ СЪС ЗДРАВЕ, ЛИЦЕМЕРИ, ДЕТО СЕ СРАМУВАТЕ ДА ГОВОРИТЕ БЪЛГАРСКИ! ДЕТО ПИШЕТЕ НА МАЙМУНИЦА! ***.ЙНАТА ВИ! НЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ ТОВА, КОЕТО ИМАТЕ! РОБИ, НЕЩАСТНИЦИ...
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БългарскиЯТ учител светъл пример за нашите деца!
67
0
 
11
 
! Отговори
Ванина преди 5 години
Бъдещето на България не изглежда оптимистично...
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 68 - Защото другото не работи досег. А виж проблемите с малцинствата...