Здравеопазване BG: Блокирани трансплантации, чакащи – умират!

Пациентите на протест, имат нужда от помощ днес, не утре, не след месец
Обновена: 21 сеп 2018 14:11 | 21 сеп 2018 11:00, Петя Славова
39

Пациенти излязоха на бунт, заради блокирани трансплантации. 29-годишният Адриян Петков се нуждае от спешна трансплантация на бял дроб, но не може да бъде опериран в чужбина, поради административни пречки.

Муковисцидоза е диагнозата, с която Адриян живее от 5-годишен. Състоянието му се влошава драстично преди месеци. Тогава той разбира, че трансплантацията, от която се нуждае, е неотложна. Още за неговата история може да чуете в репортажа на репортера на Bulgaria ON AIR Милена Енчева.

"Всеки месец някой от чакащите умира. По-важното в момента е да не се чудим в последствие кой е бил виновен. Нека първо да се извършат трансплантациите. Последно време получаваме само обещания. Организирахме 3 протеста. Имахме 2 разговора с министър Жени Начева. Бяха давани обещания за след 2 седмици и така минаха месеци. Не се прави достатъчно. Не е достатъчно упорит трудът на Агенцията и на Министерството", категоричен бе Георги Костов от Асоциацията на пациентите с белодробни заболявания (АПБЗ) .

Той подчерта, че пациентите имат нужда от помощ днес. Не утре, не другиден, не след месец.

"Евротрансплант" е система за спогодба между няколко европейски държави за обмен на органи. В момента България търси начин да пробие чрез тази система. Изпратили сме иск за нов разговор с министър Начева. Но засега нямаме отговор. Продължаваме с протестите. Следващата демонстрация няма да се казва "Здравен имигрант", а "Предизвестена смърт", отбеляза още Костов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравеопазването се срина.Всеки дава зов, но като му се наложи неполучава нищо.
18
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя младеж, дюако може да носи автомат, да вземе един и да влиза в министерството. В единия случай ще го гръшмат и няма са се мъчи, в другия ще го арестуват и ще му докарат доктори от чужбина в ареста, само и само да ме умре щото близките му ще съсипят държавата от съдене.И в двата случая ще вдигне такава патардия че ще го чуе и Господ, пък и ще ни оттърве от някой и друг търтей на държавна хранилка
17
3
 
24
 
! Отговори
1 преди 5 години
Стига с тези "провокации"ще ядосате слънцето ни,и виж подал оставка,как може да пишете,такива работи,България е рай,както казва др.борисов.
16
5
 
22
 
! Отговори
ГЕРБ преди 5 години
БОЙКО ПРИБИРА ПАРИТЕ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ПАРТИЯ ГЕРБ
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МорскиПо времето на Москов също беше източена касата,лекари и пациенти спораят помежду си,а вината е на други.И защо частните болници се строят с държавни пари от касата?
14
0
 
19
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
Здравеопазването у нас се е превърнало в търговия бе човек въпреки че умира гледат да ти вземат парите чак и близките изнудват в нашия град във всеки магазин касичка събират все за някой пари я за трансплантация я за друго
13
0
 
29
 
! Отговори
Колко са заплатите преди 5 години
Тази година завърших за лаборант и каква ЗАПЛАТА се предлага:ИСУЛ- бруто -730 лв. ЧИСТО-630 лв.ДКЦ - 530 чисто- 480 ПИРОГОВ 780 чисто - 660 И въпроса е кой прибира парите явно не са лекари, сестри , лаборанти
12
3
 
19
 
! Отговори
Мразя Лекари преди 5 години
Баща ми го мъчиха 6 месеца в болница. Само за нощувки се говореше. Стана като скелет и почина без никакво подобрение или надежда. Почина от рак. По средата мислеше за самоубийство, ние се надявахме, че ще се оправи. Лекарите само ни миха очите и ни взимаха парите за нощувки и не знам още какво.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Митъо Очите намериха всичко чак специалисти викаха от чужбина е как няма приятел с управляващите
10
1
 
22
 
! Отговори
Кошмарът българия преди 5 години
В БГ 40% от болните не биват спасявани от лекарите и биват оставяни да умрат,строят се масово частни болници за да източват касата и да трафикират,на бременните масово им скачат върху коремите както в 15век за да родят по бързо!
9
0
 
13
 
! Отговори
гост преди 5 години
Хора, ако имате някаква възможност да подкрепим едно бебе от Ловеч//helpkarma/campaign/dari-shans-za-jivot-na-bebe-maraia-186Всичко можете да прочетете на този сайт. Там са регистрирани и други нуждаещи се, които май вече не вярват в помощта от държава.
8
4
 
19
 
! Отговори
Не съм трол преди 5 години
Аз за тва не си плащам здравните осигуровки и пия по една бира на ден в тяхна чест. Ако тръгна да мра, просто ще ида на плаж, ще се самоубия с цианид и приключвам.По-добре от колкото да ме мъчат до смърт внякоя болница. Нацистите са го измислили отдавна.
7
0
 
27
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Сикаджията мутра Бойко Борисов източи 1,6 милиарда лева от Здравната каса,защо никой не го пита къде са сега тия пари?
6
0
 
25
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Видими резултати! Те поГЕРБаха България!
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Здравеотнемане"
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тук не става въпрос и за липса на пари, дори за липса на донор не става въпрос, става въпрос на административни пречки, което вече е безумие. Държавата може и трябва да осигури възможност за лечение и в никакъв случай неуспешно лечение не трябва да се дължи на липса на пари, на законова или административна пречка поне това трябва да го има вече в България.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ СЕ ВЛИВАТ В ОБЩИЯ БЮДЖЕТ И САМО ЕДНА ЧАСТ ОТ ТЯХ ОТИВАТ ЗА ЗДРАВЕ!!!ТАКА ГО НАПРАВИ БОРИСОВ ПО ВРЕМЕТО НА ДЯНКОВ И ОЩЕ ТОГАВА ФАЛИРАХА 16 БОЛНИЦИ ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ!!!ИСКАХТЕ БОРИСОВ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ФИНАНСОВ ИЗЕДНИК НА БЪЛГАРИЯ ЗА 21 ВЕК Е НА ВИ ГО!
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За тоя *** наречен здравеопазване ли ще трябва да доплащам 12 лева и да правя договор със застраховател със безброй малки буквички който имат грижата 12- тте лева да станат 1200 лева.Аз мисля сегашните да не им плащам те ще ги вдигат.Да си заврат договор отзад.
1
0
 
38
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 5 години
ГЕНОЦИД