Българинът бърка все по-дълбоко в джоба си за храна

Да се намали ДДС за храните, поиска експерт
Обновена: 22 сеп 2018 16:05 | 22 сеп 2018 14:00, Петя Славова
236
Българинът бърка все по-дълбоко в джоба си за храна
Снимка: архив, Булфото

Изследване показа, че българинът често бърка по-дълбоко в джоба си за храна, отколкото го прави европеецът. Става дума за закупуването на едни и същи хранителни продукти. Една от причините, оказва се, е ДДС-то. Въпреки че страната ни е считана за най-бедната в Европейския съюз, данъкът върху храните е един от най-високите.

България е една от едва трите държави, в които е без значение дали си купуваме кола, телевизор или вафла - ДДС-то, което плащаме е 20%.

Още по темата

Най-голямо облекчение за храните и лекарствата има в Малта. ДДС за тях там няма. В Полша също, но не за всички - там освободени от данък са само някои основни храни.

Данъкът, с който облагат храните си в Люксембург - една от най-богатите държавите членки на ЕС, е едва 3%. В Чехия процентите са 5, в Белгия - 6, в Германия и Испания - 7. В съседна Румъния, с която традиционно се сравняваме, процентите са 9. Доскоро толкова бяха и в Гърция, но заради кризата в момента временно са повишени.

Единствените, които нямат намалена ставка като нас, са Дания и Словакия. В Словакия обаче и така ДДС-то пак е по-ниско отколкото у нас - 19%.

"Намаляването на ставката у нас би било нормализация на данъчната система в България. Не може да плащаш 20% ДДС, когато си купуваш яхта и същия данък, когато си купуваш хляб", коментира пред Нова тв Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Всяка такава данъчна намеса изражда пазарните пропорции", каза от своя страна финансистът Емил Хърсев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: ДДСхраниесЕмил Хърсев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Лидъл в България вносните храни са с 30% по високи отколкото тук в Германия. В Германия ДДС-то е 19% а в България е 20% . Значи не е причината в ДДС.За какво ни взеха в Европа - да ни доят естествено. Магарето за какво го викат на сватба, да не е за да e.бe булката?
167
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако намалят данъците, как герберюгите и *** ще крадат от пробитата хазна?
166
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В милата ми родина има много *** за чистене!!! Вътрешните предатели са най лошото заболяване на държавата! Горките ни деца зад граница.. надяват се на светло бъдеще, ама то с черни тумори продажни не става. Само Господ може да ни помогне!
165
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 184Само в евтина и защитена Русия на последното преброяване преди 10г. Са се писали българи 15 милиона- българи. В кой век живееш, нямаш ли интернет???
164
12
 
36
 
! Отговори
Най-ниски цени ! преди 5 години
Според Eurostat за 2017 г. най - ниските цени за основни потребителски стоки в ЕС включително храни са в България!52% от средните за ЕС по PPP ( парита на покупателна способност ) т.е. изгладена от разлика в заплащане и цени !
163
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мнооого са лакоми нашите комунисти с бизнеси!!! По добре да си хвана рейса и да си напазарувам в чужбина.
162
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най скъпата храна в европа е в българия!!!! След като си обиколил европа ЗНАЕШ!!! Който не е виждал граница и го твърди е платен. 9 милиона българи зад граница го доказват!!! Българите живеят в райската градина на света и умират от глад!!!Личи си кой е платен, след като твърдиш, че зад границата живеят 9 милиона българи! Това просто не е вярно! Но ти е простено, защото може би не си българин, щом пишеш България с малка буква!
161
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДДС на хляба достатъчен за цялото българско население е 100 милиона лева . По малко от колкото държавата плаща за 3 километра булевард във Варна . От санирането бяха откраднати от нас 1 милиард лева . Това е хляба на българите за 2 години , но господин рушвет не е съгласен да намали ДДС на основните храни , че ще намалеят парите за рушвети .
160
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЛЕД 10 НОЕМВРИ 89 Г НАЛИ СКАЧАХТЕ КАТО УЛАВИ ПО ПЛОЩАДА И КРЕЩЯХТЕ,КОЙ НЕ СКАЧАЛ БИЛ ЧЕРВЕН..Е СЕГА НАСКАЧАХТЕ ЛИ СЕ БРЕ РАДЕТЕЛИ ЗА дИмокрациятЪ/
159
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес поръчах на роднини силиконови ортопедични стелки в германия- Е 5 в дайхман , тук са 100 лв. , прах за пране която премахва вс. Петна 3 кг. - Е 2.80
158
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
174Оритопени и не говорят български ама са българи. Ако ууууу. Ако ти направим изследвания, ще се види 20 поколения назад откъде си. И повярвай ми, вероятно остра, да си чист "каквото и да е", освен ако не ис от Исландия, е 1 на 10000. Може да имаш и "британска кръв", но това право ли те британец? Дано си разбрал, какво искам да кажа.
157
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мдаааа 175Само да допълня че в ЮК има опция да пазаруваш онлайн от Теско, Сейнсбъри и др като получаваш допълнителна отстъпка със всека една закупена стока. Досктавката е почти безплатна но трябва да похарчиш минимум 40 паунда. Избираш доставка за следващия ден, от 7АМ до 22 часа и шофьора ти го носи до вратата. Плащаш между 2-4 паунда а доставката. Имам българи приятели които работят като доставчици, взимат около 11 поунда на час като за начало и имат отстъпка ако си пазаруват!
156
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За сметка на това България раздава най-щедрите субсидии на политиците си.
155
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В берлин пр. Мляко- 0.59 е, масло- 0. 35 е, захар- 0. 60 е, месо- 6 е, брашно- 0. 35 е, хляб- 0.55 е. , 200 гр. Нес кафе - 3.50 е!!!! Не Смятайте си паричната единица по 1.95, а 1 към 1!!!!
154
1
 
49
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
ЩЕ НИ ДЕРАТ КОЖИТЕ С ВИСОКИ ЦЕНИ ДОКАТО НЕ ИЗРИТАМЕ КРАДЛИВИТЕ ГЕРБАДЖИИ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА !!!
153
1
 
49
 
! Отговори
Мдаааа преди 5 години
Че нали в България било най-евтино, сега пък друга песен... Откакто сме в "демокрация" винаги е било скъпо в нашата мила Родина! Ето ви няколко цени на храни в Англия: Хлябът е 1 паунд (без Е-та и консерванти - 2 паунда), има и по 0.80, 0.60, 0.40 пи (зависи); 2 л. мляко струват 1,50 паунда; 15 яйца - 1,80 паунда. (За невежите обяснявам: Не смятайте паунда по 2,20 лв., защото това е банков курс на валутата, а в случая говорим за цени на стоки). Къде в България ще намерите 2 л. мляко за 1,50 лв.?
152
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Личи си кой е платен, след като твърдиш, че зад границата живеят 9 милиона българи! Това просто не е вярно! Но ти е простено, защото може би не си българин, щом пишеш България с малка буква!"Това е така, около 9 милиона са българите навън но не от последните 30 години а още от преди освобождението! Много от тези българи са претопени и не говорят български.
151
1
 
34
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
До 171А бе чyкyндype, повечето са били по западна Европа и нататък и са видели какво-що! Стига глупости, не сме кьорави, видели сме.
150
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинските българи са зад граница повече от 30 г. Внуци посрещнаха. Носят в сърцето си България. Държат на езика и милеят мн. Повече от местните. Може даже правописни грешки да правят, но все за България мислят. Вс. Което съберат от робски труд тук пращат! НАЙ големия инвеститор, както казват. Вярват че като поддържат държавата вс. Знаят с какъв робски труд... тези които са останали са осигурени и ще променят начина на живот за да се върнат.. Защо още спите???
149
4
 
41
 
! Отговори
До 171 преди 5 години
Личи си кой е платен, след като твърдиш, че зад границата живеят 9 милиона българи! Това просто не е вярно! Но ти е простено, защото може би не си българин, щом пишеш България с малка буква!