Българинът бърка все по-дълбоко в джоба си за храна

Да се намали ДДС за храните, поиска експерт
Обновена: 22 сеп 2018 16:05 | 22 сеп 2018 14:00, Петя Славова
236
Българинът бърка все по-дълбоко в джоба си за храна
Снимка: архив, Булфото

Изследване показа, че българинът често бърка по-дълбоко в джоба си за храна, отколкото го прави европеецът. Става дума за закупуването на едни и същи хранителни продукти. Една от причините, оказва се, е ДДС-то. Въпреки че страната ни е считана за най-бедната в Европейския съюз, данъкът върху храните е един от най-високите.

България е една от едва трите държави, в които е без значение дали си купуваме кола, телевизор или вафла - ДДС-то, което плащаме е 20%.

Още по темата

Най-голямо облекчение за храните и лекарствата има в Малта. ДДС за тях там няма. В Полша също, но не за всички - там освободени от данък са само някои основни храни.

Данъкът, с който облагат храните си в Люксембург - една от най-богатите държавите членки на ЕС, е едва 3%. В Чехия процентите са 5, в Белгия - 6, в Германия и Испания - 7. В съседна Румъния, с която традиционно се сравняваме, процентите са 9. Доскоро толкова бяха и в Гърция, но заради кризата в момента временно са повишени.

Единствените, които нямат намалена ставка като нас, са Дания и Словакия. В Словакия обаче и така ДДС-то пак е по-ниско отколкото у нас - 19%.

"Намаляването на ставката у нас би било нормализация на данъчната система в България. Не може да плащаш 20% ДДС, когато си купуваш яхта и същия данък, когато си купуваш хляб", коментира пред Нова тв Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Всяка такава данъчна намеса изражда пазарните пропорции", каза от своя страна финансистът Емил Хърсев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: ДДСхраниЕСЕмил Хърсев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо храната поскъпва? Има ли реална, обективна причина за това, или просто едни "хора" са решили, че печалбата им е малко, или пък са решили просто да уморят "тъпте и прости българи", които не гласуват или не гласуват "правилно" ?
127
1
 
47
 
! Отговори
Бирника преди 5 години
Народа събира ,като пчелички ,обаче тия и ония отгоре много ядат и после дебело .....
126
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 7 525 година пак забравихме как да съществуваме.. Трябва ни независима парична единица, която да не е обвързана с лихвари. Да си направим златни пари от златото ни вместо да им го подаряваме за 1.5 % концесия която не плащат. Така и швейцария ще е мн. След нас.4 жълтици издръжка на мес. На цяло семейство!Най скъпо е златото, корпорацииките концесионери грабители го доказват.
125
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът бърка все по-дълбоко в джоба си за храна-да бърка, да бърка , колко да бърка ?! бърка толкова, колкото има или колкото реши да задели за храна.
124
2
 
53
 
! Отговори
Комунист преди 5 години
Немците без бой бягат от България.Видяха зора с цените,да видят как се оцелява в ъ гербовата България.
123
3
 
57
 
! Отговори
Тиквоча да се маха преди 5 години
Продължавайте да гласувате за мутрата борисов
122
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Баааа Бона от запасаНе издребнявай, нали знаем за какво и за кого става въпрос.
121
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като изплющят пак 22 данък, още ,тогаз кон боб ще яде.
120
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Особено съм щастлив, че на софиянци ГЕРБ им вдига цената на парното с 15 %.
119
0
 
43
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До анонименТака е. Бай Тодар не се фръцкаше веки ден по телевизиите, първом, щот тва беше западнал западен стил на пропаганда, второ, БКП имаше много силни местни партийни организации, където фигурата на партийният секретар, прави това, което днес прави телевизията;))) Ноп наистина, шоуто бе една непосредственост на местно ниво. Колкото до джоба, тогава, с 20 лева, си изкарваш, ехеее, а сега въри пазарувай с 20 лв, да ги опукаш за ден-два, максимум три, при пестене на продуктите;)))
118
1
 
38
 
! Отговори
Бааа Бона от запаса преди 5 години
Не съм съгласен напълно с 137.Май беше толуп а не толуб . За другото така е.
117
2
 
51
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
При ГЕРБ е така! И вместо да работи истински за България..Оня толуб с ръцете в джобове.Само се пъчи и изказва неподготвен по медиите! Че той и Тодор Живков на времето.Не се показваше всеки ден по БНТ! Фигурант жаден за власт!
116
12
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След всички напъни, по медии, да ми обяснят как тази есен зимнината ще ми е, поне 30% по скъпа, практиката показва друго. На реалния пазар, и доматето, и чушките са под 5% разлика от миналата година. На гроздето цената е същата, при същото качество. Промоции на брашно и олио на почти същите цени. Рояли и яхти не купувам, така че ми е през у_я. На хляба намалявам консумацията, за сметка на качеството. Т.е. правя си го сам. На граждането ще кажа: Търсете си по скъпа работа, щом ви вдигат цените,
115
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В малка швейцария като видят заплаха от война се заграждат и със собствените си ресурси оцеляват и просперират, ние сме във война за оцеляване, да се заградим и да хвърлим вътрешните предатели в морето за да оцелеем.
114
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
- Имате ли сирене 20 лева? - Нямаме.- Спокойно! Другата седмица ще имате !
113
1
 
35
 
! Отговори
Му34 преди 5 години
обаче дойдоха 2ма шведи и ми направиха сандже!.А защо не намери нешведи? Българите сме най-кадърни, можеше и без пари да ти го направят, а можеше и пари да ти дадат за това, че си им дал да ти го оправят.
112
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
- Тате, ще започна работа в организираната престъпност. - В коя, в държавната или в частната ?
111
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо от нашите ресурси не е наше. Не ни стигат парите защото западните инвеститори- евреи родени на запад се хващат за ръце и правят корпорациики защото са разбрали че обединението прави силата и грабят защото им даваме. Спрете да им давате.. това е!
110
5
 
33
 
! Отговори
Му34 преди 5 години
Може да бърка все по-дълбоко за храна, но за евра бърка все толкова- лев и95ст.
109
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Половината от цената на природния газ и на бензина са акциз- и ДДС.