Зимата идва! Скок в цената на дървата

Проверка показа: Един кубик достига до 90 лева
23 сеп 2018 14:12, Красимир Ангелов
60

В първия ден на есента и само около месец преди началото на отоплителния сезон, цените на дървата за огрев скочиха драстично на много места в страната. Репортерска проверка на екип на телевизия Bulgaria ON AIR по пунктовете за дърва във Велико Търново показа, че тази година там кубик нацепени и нарязани дърва достига до 90 лева, което е с около 10 лева повече в сравнение с миналата година.

Още от средата на септември пред междублоковите пространства във великотърновския квартал "Чолаковци“ камари с дърва за огрев чакат да бъдат нарязани и прибрани за зимата. Хората тук масово се топлят на дърва, но казват, че с всяка следваща година цената за кубик скача.

Екип на Bulgaria ON AIR провери какви са цените за кубик дърва във Велико Търново и колко време се чака за доставка. Наше поставено лице влезе със скрита камера в два от най-големите и натоварени с поръчки пунктове на твърдо гориво.

Заради непрекъснатото покачване на цената на дървата, някои признават, че за първи път тази година ще се топлят на ток, защото в последните години им излиза едно и също.

Още вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
5
 
! Отговори
Добра новина?! преди 5 години
Можеше и да са по-скъпи!
22
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на дървата висока цена? И що бре? Поливал ли ги е някой? Или нещо е залесил от дървената мафия в БГ след поголовната сеч? Спи тоя народ! Сякаш и бездомните кучета.Са се примирили кой ни "управлява"! Спете си! -:) Дано не е късно!
21
9
 
10
 
! Отговори
недко преди 5 години
бях на дърва до преди година..миналата година се отплях с климатик..40 лв ми е като разход климатика на месец,няма цапортия и носене с чувалите дърва от мазето,сутринта ми е топло,ина4е пе4ката до сутринта изгаряше дървата...с дърва е по скъпо и по мръсно
20
6
 
15
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Поръчваш 10 кубика метровки,като ти ги докара уж мериш,че и шофьора ти вика ''повече са от 10 като за теб!''Изсипва ги и почва мъката,режеш,режеш,цепиш,редиш и накрая като ги измериш са 7 или най-много 8 кубика.Ако са 8 си платил 180 лв повече,ако са 7 кубика значи си платил 270 лв въздух.Бележка естествено няма,а като му звъннеш той ти вика''е то това да не е пластилин?!''Та ако си платиш 900лв за 7 кубика вместо за 10,цената идва на 108 лв за кубик+ транспорт грубо 1200лв.А са и мокри дървата!
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво точно предлагаш, у-еми Константин?
18
4
 
25
 
! Отговори
Константин преди 5 години
Драги съграждани, на мене друго ми е интересно, какво не поскъпна от есента, горива, дърва, данъци, хранителни стоки, ток, парно и т.н. Но после живеем много стабилно и добре. И повечето си мълчат.
17
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Топлината на дървото е уникална. В предвид краткия отоплителен сезон, не виждам как ще ме закачат да ползвам газ.За фамилна къща, добра термо изолация, слънчеви панели за ток и топла вода, горелка за пелети или камина с водна риза и нещата са ок.Да му мислят, в държавите,където отоплителния сезон им е по 6 месеца.А в градовете, да си траят и плащат на Тецове и др. Все пак, топлото им е наготово. Безплатен обяд няма.
16
12
 
6
 
! Отговори
Емо преди 5 години
Купете си климатик. 100 пъти по-добре е.
15
2
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Спокойно! Повече от 208 няма да скочи.
14
11
 
12
 
! Отговори
АЗ преди 5 години
Аз за първа година ще се отоплявам на Дърва . Преместих се в Къща от Апартамента .Купих Метровки с Билет и Фактура за 85 лева кубика . Направих Камина с водна риза за 3000 лева и 5 радиатора + лира + Бойлер .Дървата са Бук . Чакам зимата . ТЕЦ-вете трябва да ги забранят като Дизелите .Държавата трябва да започне да плаща на такива като мен - екологично гориво са Дървата .В Момента Мафията държи ТЕЦ и ВЕИ - Най-замърсяващите .
13
4
 
30
 
! Отговори
да ви го... преди 5 години
Дървата за огрев не струват!Повечето е габър и меше!И ситен бук!Бряст и дъб отдавна няма,а чама и тополата са като бенгалски огън!Българската гора отдавна е в чужбина!Да живее демокрастията,толерастията и интеграстията!
12
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой от пишущите, някога купувал ли е дърва, за огрев? От поне две години насам, кубик нарязани нацепени в рамките на града са над 100лв. Купуват ги градски гъзета, за барбекюта, механи и камини за кеф. Тези квадратчета подредени на палети нямат кубик, и тях ги дават за около 70-90лв., с което си докарват над 120 лв цената на кубик. Всеки който има нужда да се отоплява реално, пазарува метровки. там измамата в кубатурата е малка, и цената е друга. Всеки влак си има пътници, така и с цените.
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не занма с какво ще топлиш ама живота ви е пълна мизерия, язък за старите хора. Доколкото за Турция там и по селата има газ.
10
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Ще има дрънки. Тиквата ще управлява докато не пукне или докато не избухне гражданска война като в Сирия.
9
2
 
15
 
! Отговори
Гено преди 5 години
До Анонимен:Това е и отговора ,защо не пускат хората с каручки да си събират паднали дървета ,които гният там и са като килим в гората .
8
2
 
20
 
! Отговори
Яни преди 5 години
До лимонад: Добре си го написал ,но защо не го довърши както трябва ? Сега и пиле не може да прехвръкне в гората-ни дядовци ,ни баби с каручки. Гората е пълна с паднали дървета ,но далавераджиите наречени горски директори и надзиратели си пазят далаверата. Пускат само свои доверени шофьори ,които изнасят трупите ,товарят ги на тировете и сбогом България. Хората ряпа да ядат. Последните арести доказват точно това, но нищо повече -в далаверата са от лъв нагоре.
7
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам 10 декара гора останала от пра дядо ми. Човека навремето е мислил за поколенията след него. Знаел е че ще ни потрябват дърва в каменната ера. Какво ли ще оставиме ние на нашите наследници след опустошителната демоникрация. По една панелка и една ръждясала барака наречена автомобил. Даже и да искаме друго неможеме да оставиме. Далновидната политика на селя.ндурите предатели които играят по свирката на.лвайсите от Брюкселското зеле ни докараха до пълно тотално умерзение и унищожение
6
12
 
11
 
! Отговори
лимонад преди 5 години
цената скача, защото всеки ходи на магазина. Оттам показва търсенето и цената се вдига. Навремето имаше разрешение да се събира паднала маса от горските стопанства. Много хора събираха по този начин дърва за зимата. И въпреки, че всички се топлиха с дърва и въглища, цените бяха по-малки, защото много хора си ги осигуряваха сами. Сега в царството на мързела, всеки го мързи 2 корена домати да отгледа. Затова и тяхната цена минава на места 5 лв тази година. И въпреки цената - пак никой не отглежда.
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От царя на републиката някакво намаление няма ли да има?:)
4
6
 
28
 
! Отговори
Връл червен комунист преди 5 години
Да запалим парламента че да се позгреем... А?!