1 октомври – Денят Х! Ще ни сгреят ли по-високите сметки за парно?

Експертите Асен Асенов и Георги Христов коментират пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 24 сеп 2018 11:17 | 24 сеп 2018 09:15,
87

Парното и топлата вода поскъпват от 1 октомври. Това стана ясно в края на миналата седмица от разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Предложението на енергийния регулатор е 8% скок за парното и топлата вода в София, в Пловдив - 9%, в Бургас и Плевен - с близо 5%, а във Варна - с малко над 2%.

Повишението на цената е в резултат на поисканото от "Булгаргаз" поскъпване на природния газ от същата дата с близо 14%. Това е второ повишение в рамките на няколко месеца.

Още по темата

Енергийният експерт Георги Христов определи поскъпването като скандално, а Асен Асенов, заместник-председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост подчерта, че въпреки повишението на цената, услугата на топлофикациите не е подобрявана от 15 години.

"Всеки отоплителен сезон качеството на топлинната енергия, която стига до абонатната станция се прекъсва по някакъв начин, дали от авария или друг проблем, самото дружество не дава обяснение. Услугата не се подобрява", каза Асенов пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че при намаляване на цената на природния газ от КЕВР не са предприемали мерки за понижение на цената на парното, въпреки че имат начин за въздействие и определи отношенията на потребителите с топлофикационните дружества като плащане на услуга, която е некачествена, а потребителите пък не са и обезщетени за това.

Енергийният експерт Георги Христов пък настоя, че в регулациите на цените КЕВР може да се намеси.

"Ако има някой, който прави порочна политика, това е КЕВР, защото цялата методика, която те прилагат е неправилна", допълни още експертът.

Христов беше категоричен още, че от много време вече потребителите на топлинна енергия плащат, за да стоят на студено.

Асен Асенов обясни на свой ред, че топлофикациите губят много дела, но препоръча на потребителите, които искат да съдят дружествата да се обърнат към юристи, защото в общите условия се крият и "капаните" за тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До28. Колко пъти ще ти обясняват , че Германия определя цената на Руската газ. Защото има много доставчика от няколко страни в ЕС. ДОРИ АКО ИСКА И БЕЗ ПАРИ ЩЕ ВЗИМА ОТ РУСИЯ. Русия е притисната от Германия. Германия е на светлини години икономически от Русия.
34
2
 
8
 
! Отговори
ХМ преди 5 години
Според НСИ и КНСБ, средната чиста работна заплата е хиляда.Никъде в ЕС няма д-ва, в която да плащаш 20% от доходите си само за две стоки - парно и топла вода.Британия - газ, ток, данък смет, води - плащат 13% от средната чиста работна заплата.Дания - 5%.Когато цифрите говорят...В Британия е 150 лв. къщичка отопление и готвене на газ, ако израходваш повече доплащаш.А тук отопление, вода, ток - 200 лв.
33
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 24Другарю червен ***. Много ви липсва времето на Живков когато държавата ви държеше за ръчичка нали? Да ви кажа ли какво направи демокрацията? Показва истинските лица на този народ. Глупав, мързелив и крадлив. Тов е българина.
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде го сега супер евтиния хамерикански шистов газ, като ни трябва? Нали тръбяха, че ако спрем руския проект ЮП и ще тръгне върволица с танкери? Или *** се върза на лъжите и пак ще студува като мишка?
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от "бедни" собственици! Аман от политическия проблем парно!
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз парно нямам ... на климатик съм и тока ми лятото е 52 лева зимата отива към 80.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който има парно да му мисли
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде пак любимата тема! Е колко години още? Който няма пари за парно, ток,топла вода,да ги търси на друго място! А между другото когато се плюе на опитите да се направи топлоизолацията на блоковете и то за без пари, не трябва да се пишат такива стряскащи статии! Ако топлофикациите бяха приватизирани щяхте да се жабите на господ!
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия вече има Северен Поток 1, а сега строи Северен поток 2 и ще купува газ от Русия директно без надценка за транзит, а България под натиска на САЩ спря Южен Поток
26
4
 
10
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Не може двустаен да плаща 70 лв. сградна.Който иска да ползва само топла вода.Да не говорим за хора с незаконни хъбове, подови отопления, които не подлежат на проверка - частна собственост.Като не може да хванете "активистите", не ощетявайте коректните потребители.България е единствената държава, в която гражданите й се отказват от топлина.За една година увеличихте с 24% парно и вода, сега с 8%, скандално, доларът пада, петролът пада, вторично п-во ток.Нямам думи!
25
4
 
3
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Директива 2012/27/ЕС за енергийната ефективност изисква на клиентите да се фактурират действителни количества енергия. Решение на ВАС от април 2018.Сградна инсталация, трябва да отпадне - масово при нови строежи след 1990 на шпакловка и замазка, потребители са усвоявали тръби към апартаменти. Една проверка е достатъчна. Смятат се външни стени и окачени тавани, тераси за отопляема кубатура.Изход, премахване на такса сградна инсталация - за 70 кв. - 70 лв. без да е ползвано парно - сградна!
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5 Скъп газ ни продава Русия, защото няма конкуренция на пазар. Нека опита в една по малка държава от България, като Швейцария. Имат пет доставчика и то от частни фирми.
23
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на Тодор Живков нямаше тоалетна хартия и банани и България беше един голям концлагер а при демокрацията имаме тоалетна хартия и банани и правиме тапи по магистралите като пътуваме за чужбина!
22
8
 
5
 
! Отговори
Пфф преди 5 години
Бръмчи бай *** по Турция, Гърция, Сърбия, Македония с трошляка за 1000 лв. пафка цигарки, смуче биричка, ама за ток, вода, парно да плаща не го търси. Така го научи бай Тошо да е 5 лева парното. Ама при условията на пазарна икономика, тоя филм го няма вече, ходете в Италия, Германия да видите по 300 евро сметки за газ...
21
5
 
10
 
! Отговори
Петя преди 5 години
Стига с това парно, по- малко от 10% от населението е на парно! Увеличението е минимално 2-8% . Това е една изкуствена тема!
20
2
 
8
 
! Отговори
Тошо артиста преди 5 години
Оставих ви Централно отопление. Като в Москва, банани нямахте при мен но ви беше добре с парното. Народа плащаше - от народа за народа.Партията се грижеше за всички..
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам как поляците са цъфнали и вързали... Всички емигрират в Полша при Ярозевски да стават панита и да взимат големи заплати...
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направих като поляците през 1986г. Колективно се откачиха от ЦЕНТРАЛНОТО отопление. "Паршутиста" / от Москва/ген. В. Ярозелски не можа да се справи с пирамидите от чугунени радиатори по улиците. И централното им парно мина на локално Осъзнах се по късно 1996г. Свалих радиаторите и съм на локално.Топлофикация може да дига цените. И аз дигам моята.
17
3
 
0
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да изберем честни некорумпирани политици които да диктуват цените чрез таблици и всичко да е евтино и да си живеем живота приятно.
16
1
 
14
 
! Отговори
Тончо преди 5 години
Така е, когато в Корумпестан цените СЕ диктуват от мафията.