Сменяме и водомери – с дистанционно да са! Колко ли ще струват?

Поне веднъж годишно обаче ще осигуряваме достъп за отчет на място
Обновена: 25 сеп 2018 07:05 | 24 сеп 2018 18:23,
127
Сменяме и водомери – с дистанционно да са! Колко ли ще струват?
Снимка: архив, Булфото

При смяната на водомери гражданите трябва задължително да поставят такива с дистанционно отчитане.

Това предвижда нова наредба, пусната от МРРБ за обществено обсъждане. Данните от отчитането ще се публикуват на интернет страницата на съответния ВиК оператор.

До една година от влизането ѝ в сила е срокът, в който потребители без индивидуални водомери трябва монтират и регистрират такива с дистанционно отчитане, пише "24 часа".

Поне веднъж на 12 месеца ще трябва да осигуряват достъп за физическа проверка и отчет, гласят текстовете. Същото се отнася и за потребителите, които се самоотчитат.

Операторът трябва да съобщава поне три работни дни преди деня и часа за отчет кога ще го извърши. Това може да става чрез писмено съобщение, поставено на подходящо място в сградата, и чрез публикуване на електронната страница. Ако потребителят отсъства, може да посочи друга дата за посещение, но това ще се заплаща по цени на оператора.

Водата, използвана за общи нужди в жилищните сгради в режим на етажна собственост, ще се разпределя поравно между всички апартаменти, при условие че потребителите са изрядни.

Това означава да се осигури достъп до водомера, той да е технически изправен. Ако не е така, разликата между данните от общия водомер и тези в апартаментите ще се разпределя само между тези без индивидуални уреди и които не са осигурили достъп за отчитането. Досега разходваните количества се начисляваха на абонатите пропорционално на потреблението им.

"Няма логика тези, които плащат по-големи сметки за предоставените им ВиК услуги, да поемат и по-голямата част от разходите за поддържане на чистотата в общите части на сградите, поливане на градинките пред блоковете и други", коментира зам.регионалният министър Малина Крумова.

На база на разходите за поддръжка на инфраструктурата ще се определя цената на услугата на цялата територия, която обслужва ВиК операторът. Собствениците ще носят отговорност за поддръжката на системите, които се намират вътре в имота.

С новите текстове се предоставя възможност етажната собственост на общо събрание да вземе решение за начина на разпределяне на изразходваното количество вода за общото потребление в случаите, когато всички потребители имат монтирани индивидуални водомери.

Предвиждат се и строги мерки при кражби на вода, при установяване на незаконно присъединяване към общите мрежи и съоръжения - съответните отклонения ще се прекъсват. В случай че те се ползват от потребител, който има открита партида към оператора, откраднатото количество ще бъде определено според пропускателната способност на тръбата при непрекъснато изтичане на водата със скорост 1 метър в секунда за период от 1 година. Така ще се определя и количеството на изразходваната вода и при нарушаване на пломбите или увреждане на общия водомер.

Ако водомерната шахта или канализационната шахта не е в състояние, което позволява поддръжка или безопасна експлоатация на съоръженията, ВиК дружеството прави предписание на потребителите за промяна на размера и местоположението на шахтата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
12
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
при мене в Жк ТРакия в ПЛовдив ,просто си снимам водомера и го пращам по вайбъра на жената инкасаторка. Лесно ,просто и евтино.
64
3
 
17
 
! Отговори
ВиК преди 5 години
Ей ся Ви таковахме майката, уважаеми потребители! Нищо лично, покриваме загуби от течове и кражби.
63
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не умеете да пестите. За пране 40 литра, за къпане 10 литра, всичко това веднъж седмично, останалото време малко миене на ръце и зеленчуци с тънка струйка, всичко друго е разхищение. Тоалетното казанче изхвърля 8 литра по 8 пъти на ден. Баснословно количество е. 60 литра*30 дни. Затова пикам в една бутилка цел ден и дърпам водата само при голяма заеднос бутилката, на малкият бутон за 4литра.
62
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АКО МЕ ЗАДЪЛЖАТ ДА ДАМ 100 ЛЕВА ЗА ДИСТАНЦИОНЕН НЯМА ДА ГИ ДОПУСНА ПОВЕЧЕ ДО ЖИЛИЩЕТО !!! АКО ИСКАТ ДА ГИ СМЕНЯТ ДА ВЗЕМАТ ТОЗИ И ДА СЛОЖАТ НОВ НО ЗА ТЯХНА СМЕТКА!!! И АКО СЧУПЯТ ТРЪБАТА ЩОТО Е СТАРА ТЕ ЩЕ Я ПОПРАВЯТ!НАКАРАНИ ЗА НАША СМЕТКА ДА ГИ СМЕНИМ С ЕЛЕКТРОННИ СА ЩЕ НИ КАРАТ СЪС ДИСТАНЦИОННИ ТОВА ЩЕ Е ЗА ТЯХНА СМЕТКА ;)
61
2
 
7
 
! Отговори
РККА преди 5 години
Е добре де но не е зле и ВиК дружествата да си поразмърдат зад.ците по Закон за водите номинала за налягане е 6 АТМ. в моя град масово е над тази норма ,текът клапани на бойлери та се късат,спирателен кран преди водомер се сменя за тяхна сметка ама те отсвирват кат си искат/мен ме отсвирват въпреки че познавам управителя на дружеството а главния инженер ми е приятел/пък да видите как се прави авария в изкоп пази боже,съте мръсотия и киреч в тръбата,и умрел плъх съм виждал в питеен резервоар
60
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Филма "дайте да ви сменим водомерите" вече го прожектирахте. Тоя път по колко ще ни струва? По 200 лева за водомер "с дистанционно"? После нова таксичка "електронно отчитане"? И после ще се сетите, че модела "е остарял и трябва пак да се смени"? И да позная, новата смяна пак ще е за наша сметка?Айде да си го сложите отзад тоя проект и да си стоим със старите водомери! И без това вече плащаме прекалено много за вода! Това е ресурс, от който в България имаме в излишък!
59
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След смяна на водомера наскоро, той започна да отчита ДВОЙНО! При положение, че точно през този период бяхме във ваканция, т.е. не си бяхме вкъщи. Абсурд някакъв. Според СВ било нормално. Не е нормално. Ама изобщо не е. Кой и къде ги е тествал тия водомери, къде им е паспортът, къде е независимата лаборатория, в която можеш да го тестваш ако имаш съмнение. Няма такава. Същото е и с електромерите. Пълни роби сме на монополистите, пълни!
58
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали ще е 50 или 90 лв на всеки 10 години се сменят. Важното е че нередовните ще бъдат принудени да сложат щото сега източват цял язовир, а плащат на база за човек по минимума. С наредбата ще плащат цялото безотчетно количество на блока. Веднъж годишно естествено че се иска достъп за да няма измами.
57
8
 
4
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До "До оки" 53ВСЕКИ нов водомер измерва точно количеството вода. Той е минал на метрологична проверка в завода.С годините, всички видови водомери започват да измерват по-малко вода от действителното. Причината е "затлачването" на турбинката с годините. Това лесно се проверява, като пуснеш много тънка струйка вода. Ако водомерътне реагира, а като усилиш леко струйката тръгва да върти, значи мери по-малко.Затова старите водомери мерят в полза на собственика им, но за сметка на съседите.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И колко струват тия водомери?
55
2
 
13
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До Анонимен 54А ЗАЩО си мислиш, че цената на електромера не е калкулирана в цената на услугата. Безплатен обяд няма.
54
2
 
22
 
! Отговори
До Василев преди 5 години
Борисов не е десет, а двасет години на власт.Като започнем от глав. секретар на МВР и кмет на София.
53
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво Бойко, геноцид до дупка за това просто племе.
52
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЧЕЗ поне сменяват електромерите за тяхна сметка, а тия ни карат и тях да купуваме.
51
2
 
11
 
! Отговори
До оки преди 5 години
Ама никой не ви забранява, но не обвързвайте другите, то и сега може да ги смените.За Вас не е проблем със шест хиляди заплата да ползвате по-добри технологии.Но за хора със средна заплата чисто хиляда е НПР - значителен.При смяната на старите водомери сметката при по-малко потребление скочи със шест кубика - студена и 9 кубика топла.Старите 8 и половина общо топла и студена, двамцата с жената.Да подхванат неосигурилите достъп, имат две дати.Ако сте в чужбина слагайте дистанционно или сме
50
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поздрав за МРРБ с Гумени глави - "Гуантанамера".
49
24
 
5
 
! Отговори
ok преди 5 години
Живеем в 21-ви век, няма нищо по нормално от създаването на удобства. Дистанционният очет позволява да те отчитат без да си ангажиран с висене у дома за да осигуриш достъп!Така и така водомерите се проверяват на 5 години, а проверката струва колото нов уред /приблизително/?!?!.
48
25
 
3
 
! Отговори
до Пламен Василев преди 5 години
Ти сигурно си от тези където още се редят на опашка за да си платят месечните сметки.Изостанали хора
47
5
 
35
 
! Отговори
Пламен Василев преди 5 години
Предлагам на правителството на ГЕРБ, да ни сложат на целият Български народ, някакви уреди който да ни измерват за 24 часа колко въздух дишаме, и да си плащаме за вдишан въздух, и да плащаме издишан въздух. Но на новите Парламентарни избори, призовавам всички ,Българи да гласуваме отново за ГЕРБ, за да могат до 2030г. Да ни ликвидират от този свят. Българино събуди се, и умната на изборите.
46
3
 
20
 
! Отговори
добруджанче преди 5 години
Сложих нов водомер в Силистра-плащам двойно.Нов водомер в София-плащам по малко. Количеството вода изхабе но горе долу еднакво..Как става?И защо вододела в Силистра върти толкова бързо,като са мото В и Канада ми го монамираха? И други в града с нови водоеми се оплакватот. Май самото дружество пипа.