Ветровете у нас – нормални. Полезни, чистят въздуха!

Климатолог коментира времето през последните часове
25 сеп 2018 10:00, Петя Славова
17

Ветровете, които причиниха сериозни щети в Западна и Централна Европа достигнаха и България. На някои места у нас хората наблюдаваха жълтеникави облаци - вихрушка, която отнемаше от видимостта на шофьорите.

"Това е нещо съвсем естествено. Случва се 2-3 пъти, 10 пъти годишно...", подчерта климатологът проф. Георги Рачев пред Bulgaria ON AIR и посочи няколко случая с ветрове над 100 км/ч през 2018 г. у нас.

Още по темата

"Такъв ни е климатът, а и релефът понякога дава възможност за допълнително усилване на вятъра. Хубавото е, че няма пострадали хора, но паленето на огън в такова време е убийствено!", обясни проф. Рачев.

Той отбеляза, че силните ветрове са много полезни през тази част на годината, защото ще изчистят въздуха. Климатологът каза още, че хората трябва да се подготвят спрямо природата, за да имат възможност да преодолеят това, което може да се случи.

Температурата в глобален мащаб се повишава, посочи проф. Рачев и цитира авторитетно изследване, което показва, че лятото на 2018 г. е най-топлото, откакто съществуват метеорологични наблюдения в Европа. По думите му повишението на градусите е много сериозно.

"Дъждовното и влажно време създаде усещането за студено време. Юни и юли бяха по-топли от нормалното. Като включим и август месец, лятото в България си отива с над един градус над нормалното. Това ще доведе до много качествена реколта. Ще извадим една от най-хубавите реколти на слънчоглед", поясни климатологът.

Проф. Рачев очаква нормални октомври и ноември по отношение на температурите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Do 13 преди 5 години
Когато ми успееш да докараш среден добив 300кг от декар тогава ми говори как се гледа слънчоглед а дотогава си го гледай пак в цветарските магазини. И да продадох малко земи преди 15 години и си купих втора рака трактор :) сега имам 5 нови, 2 комбайни, и много други машини и много моя земя! А ти ми говори как тряя изглежда слънчогледа... И да имам джип но ми е кеф да си карам из нивата чисто новия пикап !
14
0
 
2
 
! Отговори
Така е..... преди 5 години
.....чистят въздуха и пада изолация от гербавото саниране!
13
0
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Вожда да издаде директива от Ню Йорк (още познат като Враца) и да забрани вятъра да духа.
12
2
 
3
 
! Отговори
Пет преди 5 години
До Разбирачев за слънчогледа....благодаря за информацията.....ти виждал ли си Как изглеждат нивите със слънчоглед и Колко нападали пити има? И защо не си пишеш името!? Или и ти си си продал дядовите ниви за да караш Джип?
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СИЛНИТЕ ВЕТРОВЕ ЧИСТЯТ НЕ САМО ВЪЗДУХА НО И НЕКАЧЕСТВЕНО НАПРАВЕНИ ФАСАДИ И ИЗОЛАЦИИ :DКОГАТО ИМА ПАДНАЛИ ПОКРИВИ ТОГАВА ИМА МНОГО СИЛЕН ВЯТЪР КАКЪВТО ВЧЕРА НЯМАШЕ!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, у нас всичко е полезно. Защото управлява популкстът Тодор Живков Втори и медиите му.
9
1
 
8
 
! Отговори
Пет преди 5 години
На българите или времето или политиците са им виновни! Който имаше ниви..масово продава ..важно е да се купуват Джипове да се карат лудо по пътищата! Грандомания! На гол тумбак.чифте пищови!
8
9
 
6
 
! Отговори
Пет преди 5 години
Каква добра реколта от слънчогледи? По пътя от Тракия към София и границата...само ниви с ИЗСЪХНАЛ слънчоглед! Тъжни картини! Това ли е Хубавата реколта?! Този излязъл ли е извън София? И вятъра всичко останало добро ще до обрули....България става на савана...предвестник на пустинята. В Сърбия всяка нива обработена или зелено..в Бг...жълто и кафяво...тъжно...а касират пари от Е С.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ветровете са ни нормални май.
6
3
 
8
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
До Димо ПадалскиКви ивици стават на облаци бе, да не си препил рано рано
5
2
 
10
 
! Отговори
Димо Падалски 2 преди 5 години
ХИМИКЪЛТРЕЙЛС и КЛИМАТИЧНИТЕ ОРЪЖИЯ НЕ са фантастика. Както НЕ са фантастика и огромното увеличение на тежки заболявания в България. Заболявания от всякакъв вид. Замислете се защо ... Нервите и скапания ни начин на живот също имат вина , но тя със сигурност е по- малко от абсолютните ГМО "***" от ХАмерика и Европа , които купуваме на "промоция" от големите хипермаркети и "тровенето по въздух и вода". :( ...
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как го чистят... Като разнасят въздух от едно мръсно място на друго. Въздухът се чисти от дъжд, не от вятър.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То до 10 август нямаше изобщо лято...Тоя профан лъготи,че било най топлото ...
2
3
 
11
 
! Отговори
Димо Падалски преди 5 години
Да. Изключително "полезни" са. Особено след като са ... НАПРАВЕНИ ИЗКУСТВЕНО ! ... Точно както дъжда и облачността от вчера ! ... 2-3 дни по- рано небето над София беше нашарено , като шахматна дъска , от "ХИМИЧЕСКИ ИВИЦИ" ..... които НЕ само НЕ "изчезват" , а няколко часа по - късно стават точно и конкретно на - СИВИ ОБЛАЦИ !!! ....... И това после се "извалява" над нищо НЕ подозиращите ни глави ! ... Само мога да предположа , че там сигурно е цялата МЕНДЕЛЕЕВА ТАБЛИЦА ! ... Тровят ни здраво !
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ветровете у нас нормални. Полезни, чистят въздуха, събарят молове построени с крадени червени пари, полезни са, да.