Десетки пожари: Вятър или умишлени палежи?

Хората са все по-небрежни, обяснява огнеборец
26 сеп 2018 10:30, Петя Славова
12

Пепел и пожари след бурните ветрове в цялата страна. Според информация на МВР само за ден са получени 320 сигнала за пожари и още 121 за щети и възникнали спасителни дейности. Най-тежко е било положението в Монтана и Благоевград, както и в Сливен.

Според Венцислав Станков от синдикат "Огнеборец" в последните дни се наблюдава тенденция за увеличаване на пожарите - както заради климатичните условия, така и небрежността на хората.

"За момента няма информация за умишлени пожари, но над 95% от случаите, които възникват на територията на страната, в основата им стои човешка грешка и небрежност. Много усилия се хвърлят от страна на горските служители и пожарникарите да информират хората, че не трябва да се пали нерегламентирано, но никой не слуша", обясни в "България сутрин Станков.

По думите му всяка година ставаме свидетели на една и съща небрежност навсякъде.

"Каквото и да се говори и каквато и превенция да се прави, хората не вземат нищо под внимание. В момента нямаме хеликоптер за гасене на пожари, но всички наземни екипи са в готовност за евентуален пожар. Надяваме се и към края на седмицата да завали", подчерта той.

Станков допълни пред Bulgaria ON AIR, че все още има сериозен проблем с екипировката на служителите на Главна дирекция "Пожарна безопасност", колкото и темата да се коментира всеки ден.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
firebg преди 5 години
Най-вероятно е умишлено!
9
2
 
1
 
! Отговори
ЧеТЕЦ преди 5 години
Аз пък винаги съм си мислел, че въпросният ТЕЦ работи с костилки от въпросните плодове, а то какво се оказа ... бали слама.
8
0
 
3
 
! Отговори
Лойко Подрисов преди 5 години
То в тази "държава" всичко е ветър и мъгла.
7
1
 
3
 
! Отговори
до чудната работа преди 5 години
Повърхностно самозапалване. Осъществява се след добива, при съхраняване на въглищата, под действието на свободния достъп на кислород, който предизвиква окислението им. В процеса на окисление се отделя топлина. В повърхностният слой тя лесно се разсейва и не предизвиква повишаване на температурата. Навътре във въглищните късове и въглищните купища топлината, отделена при окислението, се акумулира и води до повишаване на температурата им. Това довежда до самозапалване.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина не спазва правила и закони, затова ще стои беден и гладен.Никой не спазва и забрани за паркиране, за пушене в заведенията, за неправилно пресичане на пътя и много други.Бойко ли ви е виновен ;)
5
1
 
9
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 5 години
ПАК ОПИРАТЕ ДО НАЙ-ВАЖНИЯТ ЕКОЛОГИЧЕН ПРОБЛЕМ НА БЪЛГАРИЯ. СПРЕТЕ ИЗНОСА НА ДЪРВЕСИНА И ПОЖАРИТЕ ЩЕ СЕКНАТ.
4
1
 
9
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Около двеста "фамилии" с "активно-борческо" потекло владеят на едро земеделските земи, сега е сезонът на паленето на стърнища - за по-евтино и "по-ефективно" палят и суровото покрай сухото, знае се кой е не само директния подпалвач, но и "началника", а обяснението с "човешката грешка" си е най-удобното и безопасно, нали?
3
3
 
6
 
! Отговори
чудна работа преди 5 години
В Сливен балите се запалили след прехвърлянето на искри от самозапалили севъглища!Какви са тия самозапалващи се въглища бе хората по 50 г се топлят на въглища досега не знам за случай на самозапалени въглища
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората са виновни пак, комунистите като слагаха навсякъде табели пазете от пожар защо ги откраднахте. Искахте демократура ама за нея трябват мозък, знания, честност и други качества само с кражби на табели, чалга и корупция не става.
1
2
 
5
 
! Отговори
Баце, преди 5 години
осигури поне съслуживците си с добро оборудване. И второ, обяснете какво означава " нерегламентирано горене"?