Храната с изтекъл срок – на склад, БАБХ нямат място!

9 тона за 25 бона са разкрити при разследването в Търново
Обновена: 28 сеп 2018 10:45 | 28 сеп 2018 09:45, Петя Славова
7
Храната с изтекъл срок – на склад, БАБХ нямат място!
Снимка: Кадър, Нова тв

Тоновете храна с изтекъл срок на годност от разследването на Димитър Върбанов продължават да са в склада на търговеца, защото държавният контролен орган не разполага с достатъчно площ за тях.

Това обясни д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Велико Търново пред Нова тв. 

"Нашите инспектори също са подложени на агресия. Не физическа, a вербална", посочи той.

Преди дни репортерът Димитър Върбанов беше пребит заради поредица от репортажи за склад, който осъществява продажба на храни с изтекъл срок на годност.

Още по темата

"Първият сигнал дойде от господин Върбанов. Извършихме съвместна проверка. Констатираните количества храни с изтекъл срок са възбранени. Ставаше въпрос за голямо количество, чиято стойност беше доста по-висока от моите правомощия да налагам възбрана - става дума за 9 тона на стойност над 25 хиляди лева. Затова пуснахме докладна записка. Издадена е заповед за спиране на реализацията и унищожаване от изпълнителния директор", посочи той, като подчерта, че всички документи за тяхното унищожаване са издадени.

Той обясни, че става дума за 9,5 тона хранителни продукти на стойност над 25 хиляди лева. Те не трябвало да се унищожават, докато не приключат съдебните дела.

Прокуратурата обаче е категорична, че е иззела необходимите й веществени доказателства и няма нужда от целия тонаж. Сега вместо да изпълни собствената си заповед за унищожаване, държавната агенция прави ежеседмични проверки дали запечатаната храна стои все така запечатана.

"С тези храни те не търгуват. За да бъде затворен складът, ние трябва да имаме законово основание за това", изтъкна той. И допълни, че инспекторите са проверили всички обекти, за които е имало твърдения, че са закупували стоки от складовете.

"Всички продукти са били проследени. Там, където е имало и най-малко съмнение за наличие на продукти с изтекъл срок, всички са били унищожени", категоричен беше Спасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Дядо Пенс преди 5 години
Па да ги дадат на такива като мен с 207 лева пенсия ..
6
1
 
6
 
! Отговори
Пипи преди 5 години
До SSА това, че гонят децата ни в чужбина - не съм съгласен да се укорява властта. Напротив аз съм им безкрайно благодарен, че им осигуряват живот в която и да е нормална държава, с нормални управляващи, без ***.
5
1
 
16
 
! Отговори
? преди 5 години
Този чиновник лъже, та срам няма. Пазели ги за доказателство...ей, наглеци.
4
2
 
30
 
! Отговори
SS преди 5 години
Робски долен народ.Тровят ви, мълчите.Гонят децата ви в чужбина, мълчите.Подиграват се и малтретират родителите ви, мълчите.
3
1
 
33
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
По документи всичко е точно. Няма по нагло същество от чиновника на държавна софра
2
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой, някога да е чул или видял виновен държавен хрантутник? Само кражби, рушвети и далавери им е в кратуните на непотребниците.
1
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изтекъл срок??? И ги съхраняваме да влязат пак в срок????