Направи си сам… бригада по белгийски за български път

Ромско семейство само ремонтира улица в шуменското Мараш
1 окт 2018 08:30,
25
Направи си сам… бригада по белгийски за български път
Ремонтираният път. Кадър: Нова тв

Ромско семейство само ремонтира улицата си в шуменското село Мараш. Вместо лятна ваканция те си организирали бригада и със собствени средства постлали с чакъл пътя пред къщата си. За догодина се предвижда и по-мащабен проект.

Улицата е в южния край на шуменското село Мараш. Тя трябва да прилича на всяка друга, но тя е различна – защото на нея е къщата на Йордан Добрев. Мъжът вече 20 години работи в Белгия като майстор в строителството, но лятото прекарва със семейството и внуците в България. Улицата му обаче никак не приличала на белгийските. Затова и решил да я ремонтира, обяснява майка му Райна, която преди дни е изпратила сина си отново в чужбина.

"Камъни беше, мръсно такова… как да кажа – чудо беше. Не може да минаваш… децата не моhат да играят, падат, пък те свикнаха там – на чисто място… И сина като строи туй лято и вика – майко, ще направя пътя", разказва Райна Демирова.

Така лятната почивка на Йордан и двамата му синове се превръща в трудов лагер за уличен ремонт.

"Цял месец тука се мъчиха. Уж дойдоха за почивка ама… Веднага отидоха на работа там – само и само да бъде красиво, бабо, викат", казва баба Райна пред Нова тв.

Семейната бригада наела и още помагачи на надница. Те изчистили улицата, изхвърлили няколко камиона с боклуци, а със самосвали докарали чакъл, за да засипят пътя.

За подобрението Йордан извадил 2000 лева лични пари. Резултатът – четирите му внучета – сега могат спокойно да карат колело и да си играят на улицата.

Ремонтът на улицата ще продължи и догодина. За тогава е предвидено изграждането на мръсен канал и замазка на чакъла. Комшиите също са готови да се включат.

Категорични са, че от това да викаш неволята – няма смисъл. А трябва да вземеш нещата в свои ръце.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До: евакуиран ФранцияЕ точно пък от клоаката Франция, в която всеки втори е африканец, всеки пети е на социални помощи, а всеки десети - терорист, ли взехте да плюете родината си?
20
0
 
4
 
! Отговори
бг преди 5 години
ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ В СОФИЯ
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неволята е герберска и е сигурно, че няма да дойде да помогне.
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направено само на тяхната улица, защото цитирам: " Камъни беше, мръсно такова как да кажа чудо беше. Не може да минаваш децата не могат да играят, падат, пък те свикнаха там на чисто място" . Защото децата им били свикнали на чисто. Ами ако не бяха така свикнали????
17
1
 
10
 
! Отговори
българин преди 5 години
ама защо не вярвам на тази статия?!!!!!нещо на Сорос платено ми бие.И ако е истина--това е един човек от близо милион.Милион ц-и-гани-на, с едно добро дело само за лично ползване.А колко кражби,колко измами,колко бандитизъм има в останалите?И това е за лично ползване.Сигурен съм че българин не минава по тази улица.
16
2
 
8
 
! Отговори
Maнго преди 5 години
Maнго дупчеше билетиMaнго стана епитроп Много гратисчии клетиизкопаха своя гробMaнго много се издигнаMaнго стана президент и народът му издигнагратисчийски монументТам една ръка написаБългаринът-много простГледа в чуждата чиния и затуй ще ходи бос
15
2
 
8
 
! Отговори
Пипи преди 5 години
До Анонимен: По Гербаджийски - ремонтът струва най-малко 2 млн.
14
0
 
5
 
! Отговори
Соня преди 5 години
Трябвало е всички комшии да се включат още тази година!
13
3
 
27
 
! Отговори
евакуиран Франция преди 5 години
На българите не им прави впечатление в какъв тотален *(к)енеф живеят всички и в каква *кл0ака се е превърнало всичко. Дори на богатите не им прави впечатление грам че се развяват като луксозни coпoли из флавели. Само човек идващ отвън може да забележи и установи ужаса ,ужаса във който живеят хората смачкани да мълчат докато едни група убийци съсипват и унищожават България
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само 2000лв? В нашия град за под 2млн улица не се започва.
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Общината кога щего осъди за,самооправство? Имаше такъв случай в,София преди години и "изпълнителя" получи призовка. От общината казаха че това е незаконен строеж/ремонт върху общинска земя
10
2
 
5
 
! Отговори
Име преди 5 години
До трогнат до сълзиКато цяло сте прав, но има огромна разлика с тези, които работят в Белгия. Мога лично да го потвърдя.
9
1
 
20
 
! Отговори
политик преди 5 години
Правете си пътищата, а аз ще си прибирам субсидиите.
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чрез медиите почнаха да ни агитират колко е добре, че сами си правим пътищта, вместо да пишат какви престъпници са тия, дето крадат парите да данъкоплатеца. На кого принадлежат медиите?
7
3
 
17
 
! Отговори
NoName преди 5 години
Спрете с тази цензура и платени статии... Се едно Сорос ви е редактор!!! Когато изършват престъпления са БЪЛГАРИ, когато не знайно как и по каква причина (аз смятам дори, че е скалъпена новина) са Ромско Семейство - АЙ СИКТИР ВЕ.... мой "клик" няма никога да стъпне във този сайт... Вие сте долни национални предатели!
6
0
 
12
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Само аз ли се сещам че тази статия я пуснаха преди седмица време?На жоро ще му кажа че има един БЪЛГАРСКИ филм който завършва с фразата "Бързо , идвай си , че майстори дойдоха!!"Така е било винаги , липсват хора за тази работа и като си на зор - гледат да те изгърбят.
5
6
 
13
 
! Отговори
трогнат до сълзи преди 5 години
Каква трогателна история - как да не повярваш !? Такъв работлив електорат , който мисли само за работа , работа , работа и нищо друго ! Че и пари дава -направо невероятноТрябваше да отбележите , че е платена реклама !
4
5
 
26
 
! Отговори
AZ22 преди 5 години
Браво, когато повечето хора станат такива, ще прокопсаме.
3
2
 
27
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Да бе верно много са работливи! Защо не напишете една статия за моите майстори на покрив и изолация които ми направиха ремонт на гаража?Пазарихме се цял ден докато работеха и непрекъснато вдигаха цената !По средата на ремонта подписахме договор а накрая ми направиха оферта!Дадоха ми и разписка за свършен ремонт не и за парите които съм дал.Полицията каза защо им даваш все едно са ме питали любезно без заплахи.Прокуратурата отказа да образува До съдебно защото Нямало престъпление!
2
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ши съ разплача. На бойко електората се вихри необезпокояван и за него думата самоуправство нищо не означава.