Животът поскъпва с до 110 лв на човек. А компенсация, кога?

Нова политика – невъзможна, нямало пари, коментира икономист
Обновена: 2 окт 2018 14:01 | 2 окт 2018 11:00, Петя Славова
209

Вече са в сила новите цени на газа, парното и топлата вода. С почти 14% се увеличава цената на газа, реши КЕВР. Това поскъпване ще се прехвърли и към сметките за парно и топла вода. Това ще е второ повишение на цената на парното тази година.

През юли тя се вдигна средно със 7%, т.е. в сравнение с миналия отоплителен сезон парното ще скочи средно между 9 и 19%. Повишаването на газта води след себе си повишаване в цената на всичко друго и повече енергийно бедни.

Икономистът Кольо Парамов коментира в студиото на "България сутрин", че месечната издръжка на човек ще нарасне с между 70 и 110 лева.

"Тук става въпрос за цялостно поскъпване на живота в страната. Компенсацията може да стане само чрез нов тип доходна политика", каза Парамов.

Още по темата

Икономистът беше категоричен обаче, че такава нова политика днес е невъзможна, защото няма пари.

"Няма пари, защото БВП на страната няма кой да го произведе в такава сила, за да се вдигнат доходите. Следователно единствената низша, където България може да намери днес пари е приемането на еврото", настоя още икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Кольо Парамов беше категоричен, че България е трябвало да въведе единната европейска валута още преди години.

Петър Илиев-гражданин и човек на изкуството, който е живял дълги години в САЩ, изрази възмущението си от повишаването на цената на газа и това, че поскъпването се случва така изведнъж.

"70-110 лева - това е страшно много. Аз имам друго предложение. Какво ще се случи с тези договори, ако българският народ каже, че ние нямаме тези пари", каза още той.

Икономистът Кольо Парамов пък акцентира и върху това, че повишаването на цените ще доведе след себе си и сериозна инфлация в нашата страна и предупреди, че до края на годината тя може да стигне 7%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
6
 
34
 
! Отговори
D преди 5 години
Гербаджиите утърваха магарето! Все повтарят Орешарски,Виденов,а сега като гледам и те са се запътили натам! А да е честито на тези дето са ги избирали, а другите май трябва да хващат гората!
127
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИМА ТРИ МИЛИАРДА ПРЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРИХОДИТЕ В БЮДЖЕТА, ЗНАЧИ МОЖЕ ДА СЕ УВЕЛИЧАТ И ПЕНСИИТЕ, И ЗАПЛАТИТЕ.-ВМЕСТО ТОВА ВЕЛИКИЯТ ВОЖД ЩЕ ГИ ПРЕДОСТАВИ НА КРАДЦИТЕ ОТ ПАРТИЯТА СИ КАТО БОНУС.
126
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хубавите домати на пазара във Варна са 6.00лв.пластмасовите на Лидъл 4.00лв пипер 2.00лв свинско месо 8.50лв.пиле по веригите 5.00лв на кг.хляб 1.25лв.картофи 1.50лв и как ще се прехранваме?
125
12
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тая Русия, бе! Русия ли ви увеличи цената на студената вода, на здравните застраховки, на градския транспорт, на хляба, на "Гражданската отговорност" и на каквото се сетите още?????
124
2
 
23
 
! Отговори
До долния преди 5 години
А компенсация, кога?Като цъфнат налъмите!
123
9
 
20
 
! Отговори
СТИГА МАНИПУЛАЦИИ преди 5 години
До 121Цената на газа, миризливецо, се надува от високия акциз, наложен от правителството и 20 % ДДС.ОБЩО ТЕ СЪСТАВЛЯВАТ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ОТ КРАЙНАТА ЦЕНА. СЪЩОТО Е И С ГОРИВАТА И АЛКОХОЛА.И ДА НЕ СИ МИСЛИШ, ЧЕ КАТО ИМА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ, ГАЗЪТ ЩЕ СТАНЕ БЕЗ ПАРИ. ДОГОДИНА КАТО ЗАПОЧНЕМ ДА КУПУВАМЕ ГАЗ ОТ ТУРЦИЯ ЩЕ ВИДИШ КОЛКО ЩЕ Е ЕВТИН. ДОЛУ-ГОРЕ - КОЛКОТО ТОКЪТ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ В МАРИЦА-ИЗТОК.
122
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честито на русофилите !Мене не ме мислете, моята къща е изолирана и се отоплява на темопомпа !
121
3
 
18
 
! Отговори
Jo6 преди 5 години
Докато уе герб толкова, какви компенсации. Компенсациите са за тях, за нас дърво. Чакайте още ....
120
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прави впечатление за желанието на читателите да се заяждат помежду си. За някаква активна позиция и дума не става. Комунисти, капиталисти, европейци, русофили и т.н. Проблема е друг - правителството няма верен ход. Синдикатите нямат верен ход. Тъпотата се компенсира с по-високи цени.Вземете 4 членно семейство. Пскъпване с 110 лева на месец прави 440 лева, умножено по 12 са 5000 лева.Заплатите ама от нова година с 10% около 80 лева. При двама работещи 2000лв. Рразликата е 3000, и какво правим.
119
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На времето баба казваше "Въшката рано или късно излиза на човек на челото". Това се случва и с управлението на ГЕРБ сега. До една година всички ще разберем, че за съжаление загубихме безвъзвратно 10 години. Рейтинга на ГЕРБ се крепи от години само пропагандно.
118
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 116АМА ТЕ РАБОТЯТ ли?ЩОТО ГИ ГЛЕДАМ - ДВАМА В КАЛТА ПРИ ТРЪБИТЕ В ИЗКОПА., А 20 СТОЯТ ОТГОРЕ И ДАВАТ АКЪЛ.
117
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива новини идват дюшеш на хора с мисленето - живеем в гадна държава и всеки тормози нас, бедния онеправдан народ.Цените на газа се определят от Русия. Докато тя има монопол на доставките, ще си прави каквото поиска с нас. От години тя откровено си прави политика с това, като отговор на нарастващия световен натиск върху нея.Изхода е диверсификация на доставките по всеки възможен начин...или да им обявим война, да ги поробим, и да им заграбим газта ;)
116
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисия невъзможна ами тогава защо хвърлиха и окрадоха" нашите фирми" сумати пари от опаковането на блоковете със стериопор? , че сега немало пари. Защо раздавате бонуси на определени министерства, че и 13 и 14 заплата? и още десетки въпроса защо.Харчене за последно, че немало пари.Най бедната и най корумпираната държана в ЕС. Видими резултати!
115
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми ще им вдига цените всеки месец. То е нормално. Те не спряха с плоски провокации и тежки санкции... Сами си го направиха! Ако бях на мястото на П и аз така щях да направя. Маааазно да им го мушкам, бааавно пък те да си вдигат и удължават санкциите, който вредят повече на ЕС и САЩ отколкото на Русия. Целия сват страда заради тях! Не съм нито Руслофил нито бавноразвиващ се Европеец, Аз съм Българин! Това, че България е робска държава е ясно незавсисимо под чие влияние сме...
114
2
 
22
 
! Отговори
до 110 преди 5 години
Ти виждал ли си `обединен` българин?Гледай Парламента. В момента, в който стъпят вътре забравят за всичките си обещания и се продават на Борисов.Това са 230 души.Как ще обединиш 5 милиона?
113
3
 
23
 
! Отговори
ЗАКОН преди 5 години
ГЕРБАР ПАРИ НЕ ДАВА, САМО ВЗЕМА.МОЖЕ И В НАТУРА - СУДЖУЦИ.
112
10
 
5
 
! Отговори
До 110 преди 5 години
Значи казваш Бойко Кратунков да им нареди да върнат старите цени и работниците в Топлофикация да работят без заплати. Защото те нямат семейства и деца и ще го карат на фотосинтеза.
111
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И от целия оглозган от тиквите народ, само Босия реши да каже, че не е съгласен.Останалото псува под юргана и много ербап го раздава, ама като му подметнат 30-40 лева по Коледа и се подмокря от благодарност към Бащицата.
110
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво Бойко. Само така. Геноцид до дупка за овчето племе.
109
2
 
20
 
! Отговори
Има компенсация преди 5 години
Голяма корупция, кражби, разградена държавност, тотално неработеща администрация и липса на сигурност. Това е компенсацията на непосилно високите цени, с които изгърбват оглозгания от тиквите народ.