Животът поскъпва с до 110 лв на човек. А компенсация, кога?

Нова политика – невъзможна, нямало пари, коментира икономист
Обновена: 2 окт 2018 14:01 | 2 окт 2018 11:00, Петя Славова
209

Вече са в сила новите цени на газа, парното и топлата вода. С почти 14% се увеличава цената на газа, реши КЕВР. Това поскъпване ще се прехвърли и към сметките за парно и топла вода. Това ще е второ повишение на цената на парното тази година.

През юли тя се вдигна средно със 7%, т.е. в сравнение с миналия отоплителен сезон парното ще скочи средно между 9 и 19%. Повишаването на газта води след себе си повишаване в цената на всичко друго и повече енергийно бедни.

Икономистът Кольо Парамов коментира в студиото на "България сутрин", че месечната издръжка на човек ще нарасне с между 70 и 110 лева.

"Тук става въпрос за цялостно поскъпване на живота в страната. Компенсацията може да стане само чрез нов тип доходна политика", каза Парамов.

Още по темата

Икономистът беше категоричен обаче, че такава нова политика днес е невъзможна, защото няма пари.

"Няма пари, защото БВП на страната няма кой да го произведе в такава сила, за да се вдигнат доходите. Следователно единствената низша, където България може да намери днес пари е приемането на еврото", настоя още икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Кольо Парамов беше категоричен, че България е трябвало да въведе единната европейска валута още преди години.

Петър Илиев-гражданин и човек на изкуството, който е живял дълги години в САЩ, изрази възмущението си от повишаването на цената на газа и това, че поскъпването се случва така изведнъж.

"70-110 лева - това е страшно много. Аз имам друго предложение. Какво ще се случи с тези договори, ако българският народ каже, че ние нямаме тези пари", каза още той.

Икономистът Кольо Парамов пък акцентира и върху това, че повишаването на цените ще доведе след себе си и сериозна инфлация в нашата страна и предупреди, че до края на годината тя може да стигне 7%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
1
 
4
 
! Отговори
Варан преди 5 години
Напротив,Кольо има пари,но се крадат от тези, които ни управляват. А когато корупцията е по-малка ще има пари и за бедни и за болни и за пенсионери и за държавни служители.
187
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До месараРупайте сега, рупайте, другия път като се изтъпани вашичкият да се хвали как е спрял енергиен проект, за да докаже колко готин партньор е на американцитеА вие го джвакайте!*** искаше да дадем 4,5 милиарда за изграждането на трасето на наша територия ама то да е руска собственост.Ееее да ми ядете ... руски ...
186
0
 
4
 
! Отговори
niki преди 5 години
Искайте повишение на заплатата от работодателя си. Това са компенсациите.Ако не ви вдига заплатата, работа колкото искаш. Има глад на кадри.Само да се мрънка някой да ви дава компенсации е доста глупаво.
185
0
 
10
 
! Отговори
ГЕРМАНИЯ преди 5 години
И тук цените се вдигат всяка година, когато дойдох преди 5 години имаше едни кашкавалчета за 79 цента днес са 1,29. Това е конкретен пример защото всичко поскъпва така. Миналата година пълнех резервоара на колатс за 49 евро, а днес за 59. Единственото оптмистично нещо е че и заплатата ми се вдига с 2,5% или на година с 600 евро за да не усещам увеличението в цените.
184
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тия цени няма да има чист въздух скоро. Ще си правим въглища от стари гуми и това ще е.
183
2
 
9
 
! Отговори
месара преди 5 години
Рупайте сега, рупайте, другия път като се изтъпани вашичкият да се хвали как е спрял енергиен проект, за да докаже колко готин партньор е на американците, да не махате с уши, ами да го пребиете с камъни.
182
1
 
10
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Бе то за цените е ясно - това е световна тенденция.А доходите са на минус естествено.Просто казано: цени + доходи = тотален грабеж
181
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живеее социализма -ЕС е по далече от Канада днес за България
180
2
 
23
 
! Отговори
Шок преди 5 години
Хайде, пак знайни и незнайни икономисти търсят популярност??? Къде са когато се вдигаше тока и водата всяка година? Храната последните 4-5години поскъпна с 50-70% къде бяха? ЧЕЗ и Софийска вода си правят каквото си решат и народа да се гърчи?????
179
1
 
13
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Работници от ВИК към шефа си Шефе счупихме си лопатите А той нищо бе подпирайте се у багера
178
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Нова политика невъзможна, нямало пари, коментира икономист"---Я, да пита Тиквената Кофпомпа от БанкИ!Нали се хвалеше с някакви "излишЕци" в бюджета, с някакви "милЯрди" ??КЪДЕ СА !?
177
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това е смисъла на парите,инфлацията и световната икономика,в края на всеки цикъл има криза и обезценка и по-големия процент от сътвореното и направеното преминава в собственост на тези които печатат и разпространяват парите,защото те правят само хартийки с мастило и с тях купуват всичко произведено реално.Просто казано,аз правя къща 5 години,като я построя,съседа ми напечатва за един час торба банкноти и я купува от мен с 1 час работа(но има печатна машина)и му е разрешено да го прави
176
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това вдигане на цени е безкрайно,никога не ще достигнем с доходите вдигането на цените,защото то просто не спира,и тъй след 10-20 години ще се наложи деноминация ,ще окастрят една две нули от парите и всички ще загубят 10 или 100 пъти от своето състояние,и отново всички ще тръгнат от нулата,а произведеното и спестено от тях ли,е то вече ще е усвоено от правилните хора и ще е в техни ръце,предварително превърнато в ценни активи,злато,диаманти,собственост, и т.н.Циклите са ясни,ограбването продълж
175
1
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Наистина ли Кольо Парамов е казал "единствената ниЗша"?
174
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ами заминавай, те там с баница и пита та чакат на летището!"Него го чакат, ама вас българските псевдобизнесмени никой не ви чака там.
173
1
 
5
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
До Анонимен 167 Е за вилата не е писал човека, че е откраднат бракуван вагон.
172
8
 
2
 
! Отговори
ДО 176 преди 5 години
Ами заминавай, те там с баница и пита та чакат на летището!
171
1
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Демократ 159 Идеята ти не е лоша , ама така ще уморим руснаците от глад. Та те от това живеят, от нищо друго. А и са наши братя. Да не ги оставаме гладни.
170
2
 
26
 
! Отговори
28 преди 5 години
На 28 години съм, нямам имущество в страната, все още мога да замина да работя в чужбина.
169
1
 
27
 
! Отговори
pl_bg@abv.bg преди 5 години
Кръвна група А /-/. 450 лева за банка. Съжалявам, не съм такъв човек, но частен съдебен изпълнител в Русе ме преследва за сметки. За парно. Никога не съм имал парно! Осъден съм без да съм уведомен. Трябва да си продам това, което имам - кръвта, около 14 пъти на тази цена. Мога да продавам през два месеца. Имам и здрави бъбреци. Благодаря ви предварително.