Над 1 млн. жилища – необитаеми! От тях 20 хил. стари, рухнали панелки!

Учредяват Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост
Обновена: 3 окт 2018 15:22 | 3 окт 2018 14:30, Бойчо Попов
159
Над 1 млн. жилища – необитаеми! От тях 20 хил. стари, рухнали панелки!
Снимка: архив, Булфото

От общо 4 млн. жилища в България почти една трета (31%) са необитаеми. Над 20 хиляди от жилищата в България са сгради, намиращи се пред края на експлоатационния срок за панелните жилища. Сред тях има и такива, чиято документация е изгубена, липсват техническите им паспорти.

Това стана ясно по време на пресконференция в БТА по повод на учредяването на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС).

Още по темата

Данните означават, че за тези жилища липсва възможността да се реши как ще продължи жизненият им цикъл и съответно да се пристъпи към обновяването им и ремонтните им дейности в случай на необходимост, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Причина за това е лошата ангажираност на собствениците на жилищата, както и на отговорните за нея служители в администрацията.

По време на конференцията стана ясно, че 15% от българските многофамилни жилища се управляват от външни дружества, чиито брой в страната е приблизително 100.

Такива дружества работят на територията на по-големите градове у нас - София, Пловдив, Варна,Бургас, Стара Загора и Благоевград. Пазарът не е малък, защото годишно браншът генерира пригоди за над 50 млн. лв.

Ниската регулация в сектора, който иначе се развива изключително динамично, както и множеството порочни практики вследствие на липсата на правила, са причината за създаването на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост.

Вижте продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купих ново тухлено строителство в затворен комплекс,напука се,има голяма такса за поддръжка на затворения комплекс ,а ред няма,и озеленяването е само един райграс,платила съм много общи части,не съм доволна 200лв за 3 месеца такса
145
1
 
0
 
! Отговори
Сп€€€нс преди 1 година
което не мога да разбера защо трябва да се въвежда допълнителен данък за необитаеми , че нали по закон първото жилище е с по-нисък дънък , другите с по висок.
144
1
 
7
 
! Отговори
Николай преди 1 година
Къде са хората, че да не са обитаеми тези жилища?! Защо никой не задава открито този въпрос ?!
Отговора е ясен на всички ни. . Терминал 1 и 2
143
0
 
8
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 1 година
както винаги , на българина докато не му падне тавана на празната чу"тура , не се сеща че освен 50-годишния таралясник "нов внос" , 50-годишната панелка и тя има нужда от ремонт и поддръжка.
142
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анализатора
Да не забравяме САЩ. Средна покупна цена на жилищи 240 хил долара - смятай, че там живеят в къщи с дворове, раздели го на кв метър и квадрата излиза по евтино от този на панела в Люлин 1 и обеля 2.
141
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анализатора

Успех! Ние пък по неспособните вероятно ще работим или за теб или за банката, нали? А дано ама надали. Поразгледай офертите за имоти в Истанбул, после в Банско, после в Мюнхен, после в Несебър, а сега в София. А сега виж във входа си колко са празните апартаменти, виж в по старите колко са с по един човек и колко са на пенсионери.
140
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин и комунистите са виновни! Ако през соца държавата не строеше жилища, а по селата нямаха възможност всички да строят 2 етажни къщи, сега щеше да е далеч по - добре. Хората още можеха да си живеят в кирпичените къщи без ток и вода по селата, като преди 9 ти. Нямаше да има грозни, празни панелки. А американските ни другари щяха да нк построят нови, красиви американски дървени къщи без пари, вместо да живеем в стариге панелки
139
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 от 2
Затворени комплекси ... Ех пак започнахме с тея приказки :)
138
2
 
7
 
! Отговори
2 от 2 преди 1 година
Чета тук от няколко дни как имало нуждаещи се, как щели да внасят 150 000 работници и други комунистически глупости. Вярва ли някой, че тези трайно безработни и хора без жилища изведнъж ще си променят манталитета и ще се разработят и ще произвеждат БВП? Пълни глупости - хората ще си зарежат къщите и селата ще изчезнат, а след няколко години и къщите ще изчезнат сами, които са дадени за ползване.Човек, който получава наготово - нищо не чакай от него. Ако е искал е щял да си намери начин да работи
137
1
 
3
 
! Отговори
1 от 2 преди 1 година
До 133

В момента хората, които си купуват скъпи жилища са т.нар. "средна класа", които живеят в затворени комплекси с по 200-500 лева такси за месечно обслужване. Тези имоти ще си запазят цената - дори може и да поскъпнат.
Точно наследствените имоти ще се обезценят и къщурките по селата и с такава политика селата съвсем ще се обезлюдят. Или някой от тук коментиращите си мисли, че като ги дадат наготово на някой, той ще се грижи за имота? Това ще бъде поредният грандиозен провал.
136
5
 
9
 
! Отговори
РАНЧОЪТОВ преди 1 година
Планът РАНЪТ в действие!
135
6
 
3
 
! Отговори
Анализатора преди 1 година
До 132 Анонимен

Мислиш ли, че 10-15 жилища се купуват с кредити и ипотека? Там се влагат излишни пари, които е безсмислено да стоят в банка за 0% лихви - виж едно време лихвите бяха по депозити по 10% и парите си стояха там. Сега като ни вдигнат данъците ще увеличим наемите и готово. И не ми пука дали "съседа" ми ще намали цената - по-добре да стои празен, но да не се подбиват цени. И няма да ги дам на Общината, а ще ги продам на печалба - аз си зная как.
134
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам нова тема: в банките има 40 милиарда лева неизползвани пари! (Това са депозити) . Айде помпайте идеи за тях! Да ги раздадеме на бедните? Да ги дадем на правителството? Да направим обмяна?
133
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много тенденциозно го давате вееее.... Значи от един милион жилища, само панелките са рухнали!? А да ви празведа по ул. Бачо Киро в София, да ви покажа поне 17 тухлени сгради пред истинско срутване, някои даже са обитаеми. Значи какво? Панелка ли е, ще падне, а ако е тухла е вечно? Май много гоните интересите на ония мошеници - строителите! М? Добре ли плащат поне?
132
0
 
9
 
! Отговори
Стр. инженер преди 1 година
Такова нещо като "експлоатационен срок" за панелните жилища - не съществува в нито един български нормативен документ!
131
0
 
11
 
! Отговори
Урок на историята преди 1 година
Всяко нещо постепенно се регулира само. Процесът се нарича еволюция.
Постепенно ще възникнат пазарни механизми, отговарящи на реалната ситуация.
Но държавата бърза да се намеси, за да вземе някакви пари.
130
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анализатора
Не става въпрос да се продадат на безценица,а да излязат на пазара и да се продават или отдават под наем,а не да стоят празни.Тогава и цените ще се нормализират,защото жилища ще купуват само хора,които смятат да живеят в тях.Едно е да дадеш 100 бона за жилище,друго 200.С лихвите по ипотеката отива над 300 бона.Как младо семейство да си позволи такова жилище,пък и деца да гледа?Естествено,че ще емигрират.
129
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анализатора

А анализирал ли си хипотеза в която наемодатели са повече от наемтели? И искаш една цена, но съседа дава по-ниско и пак му е празно. А познай кой ще ти плати и данъка и ипотеката?
128
6
 
14
 
! Отговори
Анализатора преди 1 година
До Анонимен

Ти какво си мислиш, че тези с многото жилища ако вдигнат данъците и ще ги продадат на безценица ли? Жестоко се лъжеш - освен, че младите няма да имат възможност да си купят ново жилище, ще трябва да плащат и по-скъпи наеми, за да може собствениците да си избият данъците. И накрая жизнения стандарт още ще се влоши.
Това май на ти е минавало на ум.
127
1
 
8
 
! Отговори
Име преди 1 година
ми, като не ви харесват тези 1 млн жилища трябва да кажете, че са следствие от вашата политика, другарю костов от аонсу! и сега ги напълнете с детски градини от припят, джендъри на шоколадения крал от нас, за да го принесе на евреите. не става така, фарисеи!